Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ECOFIN Παροχές μόλις εισπράξουμε τα 2,5 δισ. ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Με το μάζεμα ανείσπρακτων φόρων, τελών και εκτάκτων εισφορών συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ ξεκίνησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πριν θέσει σε εφαρμογή το πακέτο των δικών της παροχών 2,5-3 δισ. ευρώ από το 2010.

Μετά τις πρώτες αναγνώσεις των φακέλων που παρέλαβαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και τις συνεχείς συσκέψεις άρχισαν να σχηματίζουν την πρώτη εικόνα για την ουσιαστική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Με το έλλειμμα να ξεπερνάει ήδη το 10% το οικονομικό επιτελείο θέτει πρώτο στόχο «να περιμαζέψει ό,τι μπορεί να μαζευτεί», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργού, και τόνιζαν πως σε κάθε περίπτωση «δεν πρέπει να χρεωθεί κι άλλο ο προϋπολογισμός του 2009».

Το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης θα σκιαγραφήσει στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Ecofin της 20ής Οκτωβρίου, όπου και θα συναντηθεί με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, από τον οποίο και θα ζητήσει την τριετή παράταση προσαρμογής της οικονομίας, ενώ ήδη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει μιλήσει με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ. Κλ. Γιουνκέρ.

Κι ενώ εκκρεμεί η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και του τελικού σχεδίου στις 20 Νοεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για να μαζέψει στα ταμεία του Δημοσίου τα ανείσπρακτα έσοδα της προηγούμενης κυβέρνησης που φθάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν:

1 Την αποστολή των ειδοποιητηρίων πληρωμής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων σε περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες για το οικονομικό έτος 2008, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι θα εισπράξει περίπου 300 εκατ. ευρώ πλέον των περίπου 200 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εισπραχτεί.

2 Την αποστολή 3.500.000 ειδοποιητηρίων σε ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων για την καταβολή του ΕΤΑΚ του 2009 συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

3 Την είσπραξη της έκτακτης εισφοράς από περίπου 128.000 φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ, εκ των οποίων θα εισρεύσουν συνολικά έσοδα 274 εκατ. ευρώ.

4 Τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων σε περίπου 5.500.000 ιδιοκτήτες θα αποφέρουν 1,06 δισ. ευρώ, ενώ ο ειδικός φόρος 150-650 ευρώ στα οχήματα μεγάλου κυβισμού, άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, θα οδηγήσει σε είσπραξη 80 εκατ. ευρώ. Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζε ότι η απόσυρση θα εφαρμοστεί κανονικά, ενώ υπό εξέταση παραμένει το ύψος των τελών κυκλοφορίας, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση στα χαμηλού κυβισμού οχήματα.

5 Κοντά 70 εκατ. ευρώ θα εισπραχτούν από το τέλος και την έκτακτη εισφορά στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 μέτρων.

6 Σε 180 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ο φόρος από την επιβολή του φόρου 10% στο πρώτο ευρώ κέρδους από τα λαχεία και τα τυχερά παιχνίδια, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 22 Οκτωβρίου, μετά την παράταση που δόθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.

Τιμαριθμοποίηση κλίμακας

Οσον αφορά το πακέτο μέτρων της νέας κυβέρνησης, τα σχετικά νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τα τέλη του έτους (όπως αυτό που προβλέπει την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης 500-1.300 ευρώ αναλόγως οικογενειακής κατάστασης), ενώ ειδικά για το φορολογικό θα υπάρξει διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, όπως άλλωστε και με το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα δουν σε συνεργασία επίσης με τους φορείς. Ειδικά το φορολογικό πακέτο που θα ισχύσει το 2010 θα περιλαμβάνει τη νέα ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, κατάργηση αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, επανεξέταση φοροαπαλλαγών, κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών σε επιχειρηματίες, κατάργηση ΕΤΑΚ και επαναφορά Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, επαναφορά φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής, κατάργηση ΚΒΣ κ.λπ. *

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: