Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Προβόπουλος: «Το έλλειμμα θα αγγίξει το 12%»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 -(ΝΕΑ)

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009 το ταμειακό έλλειμμα ήταν 10% και η δυναμική, δυστυχώς, είναι να αγγίξει το 12% στο τέλος του έτους δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης και ο προέδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΗΧ) Σπ.Παπανικολάου.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Προβόπουλου ο υπουργός δήλωσε: «όπως καταλαβαίνετε, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» και ξεκαθάρισε πως για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Eurostat.

Την Πέμπτη, ο διοικητής της ΤτΕ, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι του και το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ φέτος.

Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι εξελίξεις στην οικονομία είναι «αρκετά ανησυχητικές».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτινάχθηκε στα 292,3 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2009, από 282,07 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου.

Με άλλα λόγια, η υπέρβαση σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού (για το σύνολο του έτους) ήταν περίπου 18 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο εξάμηνο.

Τα Ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ήταν στις 30 Ιουνίου 9,555 δισ. ευρώ.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: