Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

China town και …κίτρινος πυρετός!

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009 -ΤΟΠΙΚΗ
 



Αξιότιμε κ.Διευθυντά
Την 16η Οκτωβρίου δημοσιεύσατε άρθρο του Επιμελητηρίου μας, (δημοσιευμένη στην αντίστοιχη σελίδα του) όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά για τη λειτουργία των κινέζικων καταστημάτων στην πόλη μας και για την πρόσκληση κοινής δράσης που συμφωνήθηκε με επιμελητήρια όμορων νομών.
Άδεια καταστήματα (προς ενοικίαση) σε κεντρικούς δρόμους, κατακόρυφη πτώση του τζίρου, πλήγμα στην κλωστοϋφαντουργία και στον τομέα της ένδυσης, πώληση μικροεπίπλων και ηλεκτρικών συσκευών, από κινέζικα καταστήματα», «όπου φτώχεια και γκρίνια» θα έλεγα εγώ.
Αδιαφορήσαμε πλήρως αγαπητοί μου συνάδελφοι, του Επιμελητηρίου, όταν ο νομός μας, από άκρη σε άκρη γέμισε...... super market. Αδιαφορήσαμε για τον ερχομό των Lidl και Aldi (πληροφοριακά ο ημερήσιο τζίρος το καλοκαίρι σε ένα από αυτά τα καταστήματα ήταν περίπου 3.500.000 ευρώ!!! Ο ημερήσιος τζίρος!).
Τα 3.500.000 ευρώ την ημέρα όχι μόνο χάνονταν από τα ταμεία των Πιεριέων επιτηδευματιών αλλά χάνονταν και από την Πιερική οικονομία, αφού κύριος οίδεν σε ποια χώρα μετανάστευαν τα εκατομμύρια αυτά κάθε μέρα.
Όπως κύριοι, πολύ καλά γνωρίζετε, αφού όλοι μας επισκεπτόμαστε και αφήνουμε τα ευρώ μας στα καταστήματα αυτά, στα ράφια τους, εκτός από τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας, πωλούνται και είδη κρεοπωλείου, και είδη οπωροπωλείου, όπως επίσης και μικροέπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, και προϊόντα ανθοπωλείου, και εργαλεία και ρούχα και αθλητικά είδη, και, και, και…
Αυτήν την οικονομική αιμορραγία την είδαμε σαν Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, σαν Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου που είμαστε; Τι κάναμε; Τι κάνουμε για τον ερχομό αυτών των στην ουσία πολυκαταστημάτων στην πόλη μας;
Τι κάναμε για την αθρόα προσέλευση τόσων super market σε κάθε σημείο, σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης, αυτού του νομού;
Τίποτε ΑΠΟΛΥΤΩΣ δεν κάναμε, εκτός από το να στηρίζουμε με όλες μας τις οικονομικές δυνάμεις, ψωνίζοντας τα πάντα από εκεί (φημιζόμαστε άλλωστε οι Πιεριείς για τη στήριξη που προσφέρουμε σε κάθε τι το ξενόφερτο. Φημιζόμαστε άλλωστε οι Πιεριείς ότι ΜΟΝΟΝ τοπικιστές δεν είμαστε, δεν υπήρξαμε!).
Τίποτε ΑΠΟΛΥΤΩΣ δεν κάναμε εκτός από το να οικτίρουμε τους παντοπώλες που μέχρι πρότινος νομίζαμε ότι ΜΟΝΟΝ αυτοί είχαν (και θα είχαν για πάντα) πρόβλημα επιβίωσης. ΠΟΤΕ ΕΜΕΙΣ!!!
Τίποτε ΑΠΟΛΥΤΩΣ δεν κάναμε, γιατί το πρόβλημα, (ο ερχομός ΟΛΩΝ αυτών των καταστημάτων), δεν ακουμπούσε (δεν θα ακουμπούσε) ποτέ εμάς. Δεν ακουμπούσε, δεν θα ακουμπούσε ποτέ τις δικές μας επιχειρήσεις.
Τελικά, μήπως εθελοτυφλούσαμε, (ίσως), γιατί μας βόλευε;
Προ ημερών, σίγουρα το γνωρίζετε, πουλήθηκε μια (η μοναδική που υπήρχε), αλυσίδα super market τοπικής εμβέλειας, ιδιοκτησίας μιας από τις παλαιότερες και καλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις της πόλης μας με ιστορία πολλών-πολλών δεκαετιών.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση (και ο ιδιοκτήτης της κ. Βύρωνας), προσέφεραν δουλειά στα καταστήματά τους σε πάρα πολλους Κατερινιώτες (όπως έκαμνε και ο πατέρας τους ο κ. Γιάννης). Πρόσφεραν όμως δουλειά (τζίρο) και σε εταιρίες διανομών του νομού μας, οι οποίες τροφοδοτούσαν τα super market τους (τα οποία σημειωτέον αποτελούσαν κόσμημα και για την Πιερία και για τη Μακεδονία). Η νέα επιχείρηση που ανέλαβε (που αγόρασε τα super market) αφενός τοποθέτησε δικούς της εργαζόμενους, αφετέρου τροφοδοτείται από τις κεντρικές της αποθήκες, οπότε οι εταιρίες διανομών έχασαν έναν σημαντικότατο τζίρο και φυσικά θα αναγκασθούν να απολύσουν προσωπικό, λόγω μείωσης τζίρου.
Ας αφήσουμε λοιπόν τις δηλώσεις ότι μας ενδιαφέρει σαν επιμελητήριο ο υγιής ανταγωνισμός, κ.λ.π., κ.λ.π. Μας ενδιαφέρει, μας καίει, η πτώση του τζίρου μας και η μεταφορά του τζίρου σ’αυτά τα καταστήματα. Έμποροι είμαστε όλοι μέσα στο Επιμελητήριο αγαπητοί συνάδελφοι και στόχος μας είναι το κέρδος. Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Δεν μας έπιασε ο πόνος, δεν θυμηθήκαμε τώρα να λειτουργήσουμε σαν ελεγκτικός μηχανισμός το επιμελητήριο προς αυτές τις επιχειρήσεις.
Άλλωστε ούτε τα μέλη του Βιομηχανικού τμήματος, ούτε τα μέλη του Επαγγελματικού τμήματος του Επιμελητηρίου εκδήλωσαν κάποια τέτοια πρόθεση. Οι συνάδελφοι του Εμπορικού τμήματος εκδηλώσαμε τέτοια πρόθεση και όσοι του Βιοτεχνικού έχουν και εμπορικά καταστήματα (….!!!!) που βλέπουμε τους Πιεριείς να οδεύουν προς την China town για να αγοράσουν εσώρουχα, ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη, μικροέπιπλα, οικιακές μικροσυσκευές, (τρόφιμα μόνο δεν πωλούνται στα καταστήματα αυτά, τι ειρωνεία αλήθεια;) και δικαιολογημένα μας πιάνει…κίτρινος πυρετός που είναι πολύ-πολύ χειρότερος ακόμη και από …τη γρίπη των χοίρων!
Ενας επιτηδευματίας, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου 
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: