Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

KORONEIA
Ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων είκοσι βιομηχανικών μονάδων για τη συστηματική ρύπανση της λίμνης Κορώνειας (εκφόρτιζαν τα λύματά τους απευθείας στη λίμνη, χωρίς τον προαπαιτούμενο βιολογικό καθαρισμό), άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Η δίωξη αφορά το πλημμέλημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος.
Η λίμνη, που έχει σχεδόν εξαφανιστεί, πριν υποστεί τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης ρύπανσης και υπεράντλησης, ήταν ο μοχλός ανάπτυξης για όλες τις επαγγελματικές ομάδες που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον. Μόνο στους ψαράδες η λίμνη την περίοδο 1990 – 1995, πριν, δηλαδή, από τον πρώτο ολοκληρωτικό αφανισμό των ψαριών της, «έδινε» 70 τόνους ψαριών.
Αυτά και στη κρίση σας...... από δω και πέρα, το αν όσοι φωνάζουν για το περιβάλλον είναι γραφικοί αιθεροβάμονες, ή ορθολογιστές του κερατά, που πασχίζουν για το τομάρι τους (και το τομάρι μας, βέβαια).
Γιατί το πλημμέλημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος, είναι στην ουσία δολοφονία (αργή και βασανιστική) και του είδους μας.

Παρεμπιπτόντως, και στην Κορώνεια υπάρχει Φορέας Διαχείρισης, ο οποίος (σαν τον δικό μας, του εθνικού δρυμού Ολύμπου), υπολειτουργεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μελών του. Γιατί η πολιτεία έφτιαξε τους Φορείς Διαχείρισης των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, υπό την πίεση της Ε.Ε, απλά για τα μάτια.
Κι αυτός, όπως κι ο δικός μας δεν καταφέρνει να διασώσει τίποτε απ’ ό,τι πρέπει να διασωθεί.



Αν πω ότι, όχι οι μαθητές, αλλά οι γονείς τους έπρεπε να πάνε και να βάλουν φουρνέλο στο αίσχος των κοντέινερ του Μουσικού Σχολείου, θα θεωρηθώ κουκουλοφόρος;



Ελεύθερος ο κ. Μίζενς!
Γιατί όχι;
Πάλι ριγμένος είναι. Του έχει επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο 700.000 για δωροδοκία δύο πολιτικών κομμάτων, ένα εκ των οποίων όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε, παρά έγινε και κυβέρνηση!



SKITSO_STATHH
Χιλιάδες οι πιστοί το Μέγα Σάββατο
κι η μάνα μου εκεί, να επιμένει να ονομαστεί αγία,
ενώ ποτέ της δεν κατάφερε
να στρώσει ένα τραπέζι της προκοπής …

Κι αυτοί οι ποιητές πια. Ό,τι και να γράψουν, κολλάει γάντι στην πολιτική επικαιρότητα!



Μαύρα τα μαντάτα (και) για τα διόδια

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, άνοιξε (λέει) τα χαρτιά του σε σχέση με το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα διόδια στις εθνικές οδούς, που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες για 35 έτη με βάση συμβάσεις παραχώρησης και τις οποίες, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις του, είχε ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ.
Πρόθεση, λοιπόν, του υπουργείου είναι να παραιτηθεί από το νέο έτος του δικαιώματός του να εισπράττει έμμεσο φόρο μέσω των διοδίων. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τις μεγάλες αυξήσεις στα διόδια που προβλέπονται από τις συμβάσεις για τα έτη 2010 και 2011.
Επίσης, αναζητεί τρόπους ελιγμών και σε δύο ακόμα ζητήματα σε σχέση με τα διόδια: τον αριθμό και τη θέση των σταθμών, καθώς και τη δημιουργία παράπλευρου οδικού δικτύου, ενώ δεν κρύβει ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, καθώς τυχόν τροποποιήσεις στις συμβάσεις θα πρέπει να εγκριθούν εκ νέου από τη Βουλή, ενδεχομένως και την Ε.Ε.



Την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την δημιουργία του ΚΑΤ Βορείου Ελλάδος στο Αιγίνιο επισημαίνει ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ. Πιερίας, Θανάσης Παπαγεωργίου, με επιστολή του στην Υπουργό Υγείας.
Δύο χρόνια μετά την εξαγγελία του ΚΑΤ βορείου Ελλάδος στο Αιγίνιο, είναι η πρώτη φορά που βουλευτής Πιερίας (πλην του Γ. Κωνσταντόπουλου), ζητάει επισήμως την προώθηση του έργου.
Το άλλο αξιοσημείωτο, είναι ότι ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ., ζητάει να γίνει το έργο (την αναγκαιότητα του οποίου κανείς δεν έχει αρνηθεί), έστω και με ΣΔΙΤ!
Να σημειωθεί ότι όταν ψηφιζόταν ο Νόμος για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, είχε εκφράσει επιφυλάξεις (αν όχι διαφωνίες) για την εφαρμογή του στην κατασκευή Νοσοκομείων και… Σχολείων!



Φίλος της στήλης, μας μετέφερε την εξής πληροφορία: «γνωστός πνευμονολόγος εξ Ελαφίνας ορμώμενος και με έρεισμα στο ποντιακό στοιχείο, δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη ξεκίνησε συναντήσεις, προκαλώντας ‘’πονοκέφαλο’’ σε φίλους και αντιπάλους»
(Άγγελος, εξάγγελος, μας ήρθε από μακριά…)



A3_21-10Τη διαφωνία του, με τις καταλήψεις, εξέφρασε ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για την ανάδειξη των αιτημάτων των μαθητών και θεωρώντας πως με την κατάληψη οι μαθητές τιμωρούν τους εαυτούς τους.

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, το θέμα δεν είναι η ανάδειξη ενός προβλήματος, αλλά η επίλυσή του, πράγμα που δεν βλέπουν (οι μαθητές) εδώ και καμιά 10αριά χρόνια!
Εκτός πάλι, αν οι αρχές μας (συμπεριλαμβανομένης και της Β/θμιας Εκπαίδευσης), μόλις προχθές έμαθαν για τα προβλήματα του σχολείου, οπότε πρέπει να αναζητηθούν άλλου είδους ευθύνες…
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: