Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ..

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009


Επιστολή στην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και στην υφυπουργό Φώφη Γεννηματά,  απέστειλε ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαγεωργίου, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία για την κατασκευή του Ειδικού Νοσοκομείου Αποκατάστασης-Αποθεραπείας Βόρειας Ελλάδας, στο Αιγίνιο, η οποία φαίνεται να έχει σταματήσει τον τελευταίο χρόνο.  
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Παπαγεωργίου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει ως ακολούθως: .....
«Κυρία Υπουργέ,
Από τον Αύγουστο του 2007 έχει ληφθεί απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (Δ.Ε.Σ.Δ.Ι.Τ.) για την υπαγωγή του έργου της υλοποίησης του Ειδικού Νοσοκομείου Αποθεραπείας-Αποκατάστασης Βορείου Ελλάδος στις διατάξεις του νόμου 3389/2005 (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα-Σ.Δ.Ι.Τ.), ενδεικτικού προϋπολογισμού 124 εκ. ευρώ. Το Ειδικό Νοσοκομείο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα εγκατασταθεί σε έκταση 155 στρεμμάτων στην περιοχή Αιγινίου (όρια Νομού Πιερίας, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης). Την έκταση αυτή παραχώρησε δωρεάν, ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγινίου.
Την υπαγωγή του έργου προώθησε η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας  Α.Ε. (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.)-εταιρία του Δημοσίου, με σκοπό την ίδρυση Πρότυπων Μονάδων Υγείας- και το οποίο, αφού ολοκληρωθεί, θα λειτουργεί υπό τη διοίκηση, εποπτεία και ευθύνη της.  Είτε απευθείας, είτε μέσω θυγατρικής αυτής εταιρείας ειδικού σκοπού και περαιτέρω υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το Νοσοκομείο, δυναμικότητας 150 κλινών, θα κατασκευαστεί με την πλέον σύγχρονη αρχιτεκτονική φιλοσοφία και θα εξοπλιστεί με τον πλέον εξελιγμένο ιατρικό εξοπλισμό έτσι ώστε να είναι λειτουργικά δομημένο και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αντίστοιχα το εύρος των περιστατικών αποκατάστασης και αποθεραπείας της Βόρειας Ελλάδας, ανεξάρτητα της σοβαρότητας και του είδους του περιστατικού.
Η κατασκευή και λειτουργία του, θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης, της Κ. Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εξειδικευμένο σύγχρονο δημόσιο κέντρο, το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες περίθαλψης των πολιτών στον τομέα της αποθεραπείας-αποκατάστασης.
Από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι σήμερα, για το έργο αυτό:
•Έχει επιλεγεί ο σύμβουλος ο οποίος υποστηρίζει την Α.Ε.Μ.Υ. κατά τη σύνταξη των τευχών του διαγωνισμού, τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών των υποψηφίων ιδιωτικών φορέων.
•Η Α.Ε.Μ.Υ., σε συνεργασία με τον Σύμβουλο, έχει καταλήξει ότι η διαγωνιστική διαδικασία που θα εφαρμοσθεί για την επιλογή του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης
•Ο Σύμβουλος επίσης, έχει αποστείλει στην Α.Ε.Μ.Υ. Σχέδιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία συνιστά την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας (Α’ Φάση).
Σύμφωνα με την ακολουθούμενη διαδικασία, το Σχέδιο της Πρόσκλησης, πριν δημοσιευθεί, θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου της Α.Ε.Μ.Υ. και να υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε.Μ.Υ. προς τελική έγκριση.
Ωστόσο, σε σχέση με την εγκριτική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής του 2007, στις αρχές του 2009 αναδείχθηκαν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα σε σχέση με την υλοποίηση του έργου και από τότε έχει σταματήσει.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων και των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για παροχή περίθαλψης σε όλους τους πολίτες, από ένα αποκεντρωμένο ισχυρό, σύγχρονο, δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σε όλη τη χώρα, η αναγκαιότητα ενός τέτοιου Κέντρου Αποκατάστασης Αποθεραπείας είναι άμεση και επιβεβλημένη αφού δεν υπάρχει ανάλογη υποδομή σ’ όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Το πρόβλημα της έλλειψης ενός τέτοιου Κέντρου το ζούμε έντονα ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα όπου μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας αναζητά καθημερινά λύσεις για την αποθεραπεία και την αποκατάσταση μετά από σοβαρά τροχαία ατυχήματα ή επιπτώσεις σοβαρών ασθενειών (εγκεφαλικά, ψυχικές παθήσεις κ.α.)
Ο τόπος εγκατάστασης του νοσοκομείου, η περιοχή Αιγινίου, έχει αναγνωριστεί και είναι κομβικό σημείο μεταξύ των οδικών αξόνων (Εγνατία, ΠΑΘΕ), της σιδηροδρομικής γραμμής, με γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση από τους Νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.
Η μέθοδος χρηματοδότησης του έργου (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) είναι προς όφελος του δημοσίου το οποίο επωφελείται δημοσιονομικά-ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία-αφού αρχίζει να πληρώνει για αυτό μετά από την έναρξη της λειτουργίας του, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει σε τρία χρόνια από την έναρξη κατασκευής του και η αποπληρωμή θα γίνει σε 25 χρόνια.
Τέλος, χωρίς, να παραβλέπουμε και την εξαιρετική σημασία του έργου για την περιοχή του Αιγινίου και της Πιερίας, ως προς τον τομέα της παροχής της εξειδικευμένης αποθεραπείας- αποκατάστασης, αλλά και ως προς τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την πλήρη λειτουργία του (προβλέπονται 170 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων), παρακαλώ να προωθήσετε την διαδικασία για την συνέχιση του σημαντικού και απόλυτα αναγκαίου αυτού έργου».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: