Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Μην πυροβολείτε το Φορέα Διαχείρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, δεν έχει αρμοδιότητες!


MHN_PYROBOLEITE_TON_FOREA_1
Μην πυροβολείτε το Φορέα, έκανε ό,τι μπορούσε και ακόμη παραπάνω, απαντά ο Φορέας Διαχείρισης του εθνικού δρυμού Ολύμπου στους «Φίλους του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008», που του καταλογίζουν ευθύνες για την ολοκλήρωση του αυθαίρετου κτίσματος στα 2.500 μέτρα υψόμετρο, στη θεσσαλική πλευρά του βουνού.
Με χθεσινή του ανακοίνωση, ο Φορέας Διαχείρισης διευκρινίζει πως έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες, είτε εγγράφως είτε...... προφορικώς, «σε ορισμένες περιπτώσεις και καθ’ υπερβολή», αναφέρει, προκειμένου να εφαρμοστεί η νομοθεσία».
Σημειώνει ακόμη πως έχει τη διαβεβαίωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι «ακολουθήθηκαν  
όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την κατεδάφιση του παράνομου κτίσματος».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Απ’ ότι φαίνεται, οι παρανομούντες έχουν την κάλυψη των τοπικών αρχών, οι οποίες και θα πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτό».
Η υπόθεση του αυθαίρετου κτίσματος στη Δασική θέση «Χριστάκη», στην περιοχή «Μεγάλη Γούρνα» του Δημοτικού Διαμερίσματος Καλυβίων του Δήμου Ολύμπου της Λάρισας, έχει απασχολήσει τους τελευταίους περίπου δυο μήνες πολλές εμπλεκόμενες αρχές (Δασαρχεία, Πολεοδομίες, αρχαιολογικές υπηρεσίες, περιφέρειες), χωρίς καμιά τους να καταφέρει να βάλει φρένο στις εργασίες ανέγερσης του κτίσματος, το οποίο, την ώρα που το δημόσιο συμπλήρωνε έγγραφα, συνέτασσε πρωτόκολλα κατεδάφισης και χανόταν σε διαδικασίες, συνέχιζε να χτίζεται, έως ότου, προσφάτως, ολοκληρωθεί.
MHN_PYROBOLEITE_TON_FOREA_2Αποδεικνύοντας πως, ο καθένας μπορεί, μια ωραία πρωία, να μπει παράνομα σε οικόπεδο αλλουνού, του δημοσίου συνήθως και να χτίσει. Μετά περιμένει μέχρι το δημόσιο να
ακολουθήσει μια σειρά νόμιμες διαδικασίες, που συνήθως καθυστερούν (λόγω που εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες κι υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων) και που μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν τελικά στη νομιμοποίησή του.
Πράγμα το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, έπαιζε το ρόλο του. Αλλά, κι εδώ έχει δίκιο ο Φορέας που αποποιείται των ευθυνών του, ο ρόλος που του έχει ανατεθεί είναι για την ώρα πολύ-πολύ μικρός. Έχει απλά «την επικουρία» των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών στον έλεγχο της εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών και πολεοδομικών όρων που ισχύουν ή επιβάλλονται αντιστοίχως για έργα ή δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στις περιοχές ευθύνης του.
Και, το βασικότερο, η περιοχή ευθύνης του εκτείνεται μόνο σε μια περιορισμένη έκταση 38.500 στρεμμάτων, που βρίσκεται εξ ολοκλήρου στον νομό Πιερίας, ενώ το τμήμα του Ολύμπου που ανήκει διοικητικά στον νομό Λάρισας (όπου και κτίστηκε το αυθαίρετο) βρίσκεται εκτός του δρυμού, άρα έξω από το καθεστώς προστασίας!
Κι αυτό γιατί, η περιβόητη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, που επεκτείνει τα όρια του Δρυμού στα 238.000 στρέμματα, παραμένει εδώ και χρόνια στα συρτάρια του (τέως) ΥΠΕΧΩΔΕ.
Έτσι, οι αυθαιρεσίες στο σώμα του βουνού των θεών, καλά κρατούν. Με κτίσματα και δρόμους, που οδηγούν τροχοφόρα στις πιο ψηλές κορφές του. 
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: