Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους…



Το νέο μοντέλο αστυνόμευσης για το οποίο αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα και όλοι οι φορείς της πολιτείας δέχονται πλέον ότι είναι το ζητούμενο, δεν μπορεί προφανώς να υλοποιηθεί με το ίδιο «σύστημα», που μόλις χθες ήταν υπό κατηγορία. Δεν μπορεί με άλλα λόγια εν μια νυκτί μόνο με εντολές και εξαγγελίες –σωστές και αναγκαίες κατά βάση- να εφαρμοστεί μια νέα πολιτική στο χώρο της δημόσιας τάξης, όταν μάλιστα τόσα και τόσα μέτρα κατά το παρελθόν, που εξαγγέλλονταν με κάθε καλή διάθεση και προς την ίδια κατεύθυνση, έπεφταν πάντα στο κενό.
Επιτέλους, ας .....ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος για την Ελληνική Αστυνομία για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, εφόσον πράγματι θέλουμε μια αποτελεσματική και ταυτόχρονα φιλική προς τον πολίτη αστυνομία. Ο αστυνομικός δεν μπορεί να συνθλίβεται στις μυλόπετρες της εκάστοτε εξουσίας, καθώς στερείται σήμερα όχι μόνο των στοιχειωδών μέσων για να λειτουργήσει επαγγελματικά, αλλά και διότι δεν υπάρχει πάντα σαφής κατεύθυνση για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα με αποτέλεσμα να διατυπώνονται πολλές φορές απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και να εκπέμπονται λάθος μηνύματα.
Οι Ομοσπονδίες μας εκφράζουν για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία τους για τα συμβάντα στα Εξάρχεια, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, διότι αποδεικνύουν ότι η χρυσή τομή για την προστασία των ελευθεριών των πολιτών και τη διασφάλιση της νομιμότητας δεν έχει  εξευρεθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Η κατακραυγή στρέφεται ελαφρά τη καρδία κατά των αστυνομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, χωρίς να εξετάζεται υπό ποιες συνθήκες καλούνται αυτοί να επιτελέσουν το έργο τους.
Η πολιτεία οφείλει επιτέλους να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα της ασφάλειας σε απόλυτη προτεραιότητα, αξιοποιώντας ό,τι πιο σύγχρονο και πιο προοδευτικό «εργαλείο» διαθέτει η αστυνομική και εγκληματολογική επιστήμη, αφήνοντας κατά μέρος τις νοοτροπίες που κυριαρχούν στο σώμα περί στρατιωτικών μοντέλων και σιδηράς πυγμής.
Τονίζουμε και πάλι ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με τις προτάσεις και την οργανωμένη συνδικαλιστική μας έκφραση και δράση στη νέα προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο το νέο προφίλ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έτσι όπως διακηρύττεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με την οποία έχουμε ζητήσει να συναντηθούμε άμεσα.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Ο πρόεδρος: Φωτόπουλος Χρήστος
Ο Γ.Γ: Λάζος Παναγιώτης

Για το Δ.Σ της Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
Ο πρόεδρος: Γεωργάτζης Δημήτριος
Ο Γ.Γ: Κατσιαμάκας Ιωάννης
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: