Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Οργή για το έλλειμμα

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009
Στον απόηχο των απαξιωτικών δηλώσεων της Ecofin και Eurogroup για την ελληνική οικονομία
Οργή
για το έλλειμμα
Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει νομοσχέδιο, με το οποίο θα καθιστά ανεξάρτητη από την εκάστοτε κυβέρνηση την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Γ.Παπακωνσταντίνου, μετά την «ψυχρολουσία» στο Λουξεμβούργο για την αναξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του προανήγγειλε φοροκυνηγητό και πάταξη της κρατικής σπατάλης για αύξηση εσόδων έως το τέλος του έτους, αποκλείοντας έκτακτα μέτρα και αυξήσεις φόρων.
Επανέλαβε δε, ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις για το «πακέτο τόνωσης» της οικονομίας, «ισχύουν στο ακέραιο. Είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχύσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους».
Μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega, o υπουργός σημειώσε ότι η Κομισιόν εμφανίστηκε «από επιφυλακτική έως απαξιωτική», ωστόσο, αναμένει το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για....... τον προϋπολογισμό, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την πάγια τακτική του να μην κάνει πρόχειρες ανακοινώσεις και συνέστησε υπομονή για λίγες εβδομάδες έως ότου κατατεθεί και επίσημα ο προϋπολογισμός.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι είναι η τελευταία φορά που καταρτίζεται και συζητείται με τον συγκεκριμένο τρόπο προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών.
Ανεξάρτητη ΕΣΥΕ
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε σημειώσει την ανάγκη η Στατιστική Υπηρεσία να είναι σε θέση, όχι μόνο να «κάνει καλά τη δουλειά της» και να παρουσιάζει αξιόπιστα στοιχεία, αλλά, επιπλέον, να ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών.
Το έλλειμμα του 2008 έχει αναθεωρηθεί έξι φορές από τα τέλη του 2007, ενώ το έλλειμμα του 2009 έχει αναθεωρηθεί πέντε φορές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το έλλειμμα θα ξεπερνά το 7% το 2008 και θα φτάνει το 12,5% το 2009.
Σημειώνεται ότι Eurostat δεν θα επικυρώσει τα στοιχεία που έστειλε πριν από τις εκλογές η ΕΣΥΕ για το έλλειμμα του 2008 και του 2009 και με αστερίσκους θα εκφράζει επιφυλάξεις για το σύνολο των στοιχείων.
Πάντως, από την πλευρά της ΕΣΥΕ, δηλώνουν ότι τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά, που διαβιβάζει η Υπηρεσία στην Eurostat, είναι ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Οργή στην Κομισιόν
Το ανεξήγητο «άλμα» του ελλείμματος από το 6% σε 12,5% (διαφορά 16 δισ. ευρώ) μέσα σε ένα μήνα έχει προκαλέσει την οργή της Κομισιόν, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε αρχικά για 3,7% στη συνέχεια για 6% του ΑΕΠ (ή 8% υπό προϋποθέσεις) και ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης κάνει λόγο για 12,5%.
Ο κ. Αλμούνια εξέφρασε την ανησυχία του για «τη σημαντική απόκλιση των ελληνικών στοιχείων από το 6% του ΑΕΠ στο 12%», σημειώνοντας ότι θα ερευνήσει από κοινού με την Eurostat τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόκλιση.
Πιο σκληρός ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε ασυνήθιστα επικριτικούς τόνους, είπε ότι «το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε αξιόπιστες στατιστικές», καθώς, όπως είπε, έχουν κατ' επανάληψη παρατηρηθεί στατιστικές «ανακολουθίες».
Οι στόχοι για το έλλειμμα
Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το έλλειμμα, ο υπουργός Οικονομικών, αφού χαρακτήρισε «δύσκολη χρονιά» το 2010, είπε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει την οικονομία να βγει από την κρίση και θα βάζει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με «καθαρούς λογαριασμούς» και επανέλαβε ότι με τη δημοσιονομική προσαρμογή το έλλειμμα θα πέσει σε μονοψήφιο νούμερο το 2010. Ο στόχος, όπως ανέφερε, είναι «σε 3-4 χρόνια να πέσει κάτω από το όριο του 3% που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ».
Εξάλλου, παραδέχτηκε τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο επίτροπος Αλμούνια για το θέμα του συνδυασμού της προσαρμογής των δημοσιονομικών με τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας, υποστήριξε όμως ότι ο συνδυασμός αυτός είναι απόλυτα συμβατός, διότι ανακατανέμονται και περικόπτονται δαπάνες και προβλέπονται επενδύσεις.
Το θέμα της οικονομίας απασχόλησε νωρίτερα την Τετάρτη ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία εκτός από τον κ. Παπακωνσταντίνου μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας.
Το 2010 κρίνεται η παράταση
Το υπουργείο Οικονομικών θα διαβιβάσει τα τελικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός της ημέρας. Τον Ιανουάριο θα διαβιβαστεί το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.
Με βάση όλα τα ανωτέρω, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN) θα συζητήσει το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο το εάν θα δώσει ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής στην Ελλάδα, για τη μείωση του ελλείμματος.
Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι
Το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα υπάρξει και η αλλαγή του φορολογικού συστήματος, έπειτα από σχετική διαβούλευση. Για το 2009 η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος, αλλά υπάρχει ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη των υφιστάμενων φόρων.
Στο νέο προϋπολογισμό θα διατηρηθούν ορισμένα εισπρακτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως ο ΕΤΑΚ για το 2008 και το 2009 και η έκτακτη εισφορά για τα σκάφη (πλην των επαγγελματικών).
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε παρεμβάσεις και κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις off-shore εταιρίες εντός των επομένων εβδομάδων και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η έκτακτη εισφορά δεν θα επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει ζήτημα με το θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων και ότι τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν ριζικές αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας είπε ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή επί τω δικαιότερω και θα εισπραχθούν με ελαφρύνσεις για όσους έχουν παλαιά αυτοκίνητα και επιβαρύνσεις για όσους έχουν καινούργια αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Για τους ημιυπαίθριους χώρους είπε ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα διαφορετικά. Μάλιστα -αμφισβητώντας τις προσδοκίες της προηγούμενης κυβέρνησης για τα έσοδα που θα απέφερε το μέτρο- ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά ότι προκαλεί τουλάχιστον χαμόγελο ότι θα εισπράττονταν 1,150 δισ. ευρώ το 2009, όταν μέχρι σήμερα έχουν εισπραχτεί 7 εκατ. ευρώ.

Επισης, ο υπουργός είπε ότι ισχύει ο φόρος στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια κανονικά (φόρος κερδών από το 1 ευρώ με συντελεστή 10%). Η  προηγούμενη απόφαση του υπουργού για αναβολή ήταν παράνομη, θα φέρουμε νέα ρύθμιση για βελτίωση, δήλωσε. Ο φόρος θα ισχύει μέχρι να αλλάξει.
«Μπαλάκι» οι ευθύνες
Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για τη διόγκωση του ελλείμματος και την «μαγική εικόνα» των στοιχείων στους προκατόχους της.
«Κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη στην ελληνική πολιτική ζωή και την κοινωνία για το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που παρουσίασε η Ελλάδα αυτές τις ημέρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής.
Από την πλευρά του, ο τέως υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» εσκεμμένα το έλλειμμα φέτος, προκειμένου το 2010 να εμφανιστεί ότι κατάφερε να το μειώσει σημαντικά.
Την κατηγορία αυτή επανέλαβε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος. «Κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προφασίζεται άγνοια. Προεκλογικά, επιβεβαίωναν την κατηγορηματική δήλωση του κ. Αλμούνια ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είχε πλήρη εικόνα για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Τα δεδομένα τα γνώριζαν άλλωστε και από τις συναντήσεις τους με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για εγκλωβισμό της κυβέρνησης σε όσα υποσχόταν προεκλογικά και σημείωσε: «Για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο αυτό, φουσκώνουν εσκεμμένα το έλλειμμα σε 12,5%, ακυρώνοντας την ίδια ώρα δικά μας μέτρα, μεταφέροντας για την επόμενη χρονιά έσοδα που θα εισπράττονταν φέτος και προγραμματίζοντας δαπάνες μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν -σε σταθερότερο περιβάλλον- το 2010.»
«O λαός δεν πρέπει να καταπιεί τη χοντροκομμένη και επικίνδυνη κοροϊδία που από κοινού διαπράττουν η κυβέρνηση, η ΝΔ και η ΕΕ σχετικά με το μέγεθος του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Τα ίδια κάνουν όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ» σχολίασε το ΚΚΕ.
«Αντί να κλαψουρίζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, να προτείνει δημοσίως ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της κρίσης και επαναφοράς στον δρόμο της ανάπτυξης. Οι δημόσιοι τσακωμοί των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Παπαθανασίου δεν βοηθούν καθόλου στην απόκτηση θετικής ψυχολογίας στην αγορά» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
«Για άλλη μια φορά, και με τη συνήθη αφορμή της αλλαγής κυβέρνησης, έρχονται στην επιφάνεια οι λογιστικές αθλιότητες και οι προκλητικές αλχημείες του παρελθόντος με τα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και τα δικομματικά ευκαιριακά παιχνίδια που παίζονται γύρω από το ύψος του ελλείμματος, το οποίο ανεβοκατεβαίνει ως 'ασανσέρ' ανάλογα με τις εκάστοτε κυβερνητικές σκοπιμότητες» δήλωσε από το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. 
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: