Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Προσφυγή σε δικαστήριο των ΗΠΑ για ελληνοκυπριακές περιουσίες στα Κατεχόμενα

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009 - NAFTEMPORIKI.GR

Ξεκίνησε σήμερα σε δικαστήριο στην Ουάσιγκτον η ακρόαση αγωγής κατά της Τουρκίας και της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» για την παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων προσφύγων και εκτοπισμένων από το κατεχόμενο σήμερα τμήμα της Κύπρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος, Αθ. Τσιμπίδης, εκπροσωπώντας τους Ελληνοκυπρίους Μιχάλη Τουμάζου (κάτοικο ΗΠΑ), Νικόλα Καντζηλάρη και Μαρούλα Τουμάζου (κατοίκους Κύπρου), κατέθεσε αγωγή κατά της..... Τουρκίας και του ψευδοκράτους, επικαλούμενος συγκεκριμένο νόμο των ΗΠΑ (του 1976) βάσει του οποίου είναι δυνατή η άσκηση αγωγής σε δικαστήριο των ΗΠΑ κατά ξένης χώρας.
Η αγωγή, ανέφερε ο δικηγόρος, δικαιολογείται επιπρόσθετα και από το γεγονός ότι η Τουρκία και πιο συγκεκριμένα ο τουρκικός στρατός, πραγματοποίησαν την εισβολή και συνεχίζουν την κατοχή, χρησιμοποιώντας στρατιωτικό εξοπλισμό που εξασφάλισε / αγόρασε από τις ΗΠΑ, τη στιγμή που η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει ρητά τη χρήση στρατιωτικού της εξοπλισμού για επιθετικούς σκοπούς, παρά μόνον για σκοπούς άμυνας.
Στο πλαίσιο της αγωγής, οι αιτούντες ζητούν όπως οι διεκδικήσεις καλύψουν όλους τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες με το ποσό των διεκδικούμενων αποζημιώσεων να ανέρχεται στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για απώλεια χρήσης.
Στην αγωγή αναφέρεται επίσης ότι η κτηματομεσητική/ επενδυτική εταιρεία «REMAX», αλλά και η τράπεζα «HSBC», που δραστηριοποιούνται ή έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, υποβοηθούν και επωφελούνται της παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών ακινήτων στα κατεχόμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αθαν. Τσιμπίδης είχε το 2006 καταφέρει να προωθήσει (στις ΗΠΑ) με επιτυχία αγωγή κατά της Γαλλίας και των αερογραμμών «Air France», κάνοντας χρήση του ίδιου αμερικανικού νόμου, του 1976.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: