Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ρεαλισμός

 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι ο πρωθυπουργός τηρεί με απόλυτη συνέπεια τη βασική προεκλογική του δέσμευση να μη θέσει σε κίνδυνο...
τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη ειδικότερα. Και με ικανοποιεί ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι, κατόπιν εντολών του προφανώς, επιδεικνύεται η απαιτούμενη αποφασιστικότητα από πλευράς βασικών συνεργατών του.
Για παράδειγμα έχει ήδη διαπιστωθεί ότι τα «σχέδια» για ανάμειξη της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα δεν υπερέβησαν το επίπεδο της απειλής ότι η ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι μέσα στις προθέσεις των κυβερνώντων και ότι το αίτημα για διαγραφή του χρέους έχει εγκαταλειφθεί. Και προφανώς θα υπάρξει και συνέχεια. Ολα αυτά είναι κινήσεις που χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί σοβαρά με τους εταίρους και δανειστές μας.
Αλλά φυσικά ουδέν καλόν αμιγές κακού. Η προσαρμογή στην πραγματικότητα έχει και κόστος. Προσφέρει αντιπολιτευτικά όπλα στους αντιπάλους της κυβέρνησης, αν και νομίζω ότι δεν θα επιδιωχθεί ακραία εκμετάλλευσή τους. Οπως και πρέπει, άλλωστε. Εκείνο που μετράει είναι ν' αποφύγουμε τους κινδύνους που κρύβει η διαπραγμάτευση. Ολα τα άλλα θα τα βρούμε στη συνέχεια.
Ωστόσο, η διαπίστωση αυτή δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους στην κυβέρνηση. Φυσικό είναι. Αλλά εκείνο που δεν είναι φυσικό είναι ν' ανοίγουν εκείνοι τον αντίλογο. Χωρίς να θέλω να μειώσω τον Στρατούλη ή και τον Σακελλαρίδη δεν έχει καμιά σημασία τι πιστεύουν ή πώς ερμηνεύουν τη δήλωση του Βαρουφάκη. Το μόνο που έχει σημασία είναι πώς την εκλαμβάνουν οι δανειστές, διότι πάνω σ' αυτήν την ερμηνεία γίνεται ο παραπέρα διάλογος και θα επιτευχθεί κάποια στιγμή η όποια συμφωνία.
Οι συριζαίοι οφείλουν να καταλάβουν ότι πλέον κυβερνούν και άρα δεν έχει καμιά σημασία τι θα 'θελαν να κάνουν, μετράει μόνο αυτό που μπορούν. Καμιά σημασία δεν έχει αν η επίτευξη του στόχου προϋποθέτει και κάποιες κωλοτούμπες. Στον λογαριασμό είναι κι αυτές. Αλλωστε είναι και τυχεροί. Δεν έχουν ως αντιπολίτευση κάποιον... ΣΥΡΙΖΑ. Κανένας δεν θα τους κατηγορήσει ως ξενόδουλους, υποταγμένους, ξεπουλημένους και όργανα συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: