Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Το 0,1% γεωργικής γης δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά

 
Έπιασε πάτο η αγορά το 2014 λόγω της πολιτικής μειώσεων στις «ταρίφες» .
Μόλις το 0,1% της συνολικής αγροτικής γης της χώρας δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επικαλείται ο..
Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών στα αναλυτικά στοιχεία για τον κλάδο που έδωσε στη δημοσιότητα.
Όπως προκύπτει από αυτά, η γεωργική γη στην Ελλάδα εκτείνεται σε 36,8 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων καλλιεργούνται τα 31,7 εκατ. στρέμματα, ήτοι ποσοστό  0,1% της γεωργικής γης ή 0,03% της έκτασης της χώρας.
Η γεωργική έκταση που μένει ακαλλιέργητη είναι 125,5 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΦ, το 2014 ήταν μια πολύ κακή χρονιά για την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν ελάχιστα συστήματα (το μέγεθος της αγοράς ήταν μόλις 1,5% της αντίστοιχης του 2013), ενώ χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο.
Κατά το Σύνδεσμο, βασική αιτία «υπήρξε η καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε, σε μια προσπάθεια να διορθωθούν παλαιότερες θεσμικές αστοχίες».
Ωστόσο, λόγω και της εντυπωσιακής ανάπτυξης των προηγούμενων χρόνων, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν την περασμένη χρονιά το 7% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, περισσότερο από κάθε άλλη τεχνολογία ΑΠΕ, φέρνοντας την Ελλάδα (για δεύτερη συνεχή χρονιά) στη δεύτερη θέση διεθνώς σε ότι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας.
Τσατσάκης Γιάννης| http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: