Αποψη: Ντύνεται "Γιάνης" και σ' όποιον αρέσει


Μνημόνιο τέλος. Για το ντύσιμο. 

Ντάουνιγκ Στριτ. Δρόμος - σύμβολο, ιερό δισκοπότηρο του πρωτοκόλλου, εκεί όπου ακούγεται ακόμα ο αντίλαλος της βροντερής φωνής μιας πάλαι ..
ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας, εκεί όπου απαιτείται τόλμη και γοητεία ώστε να παραβιάσεις το ενδυματολογικό άβατο. Το όνομά του είναι Γιάνης. Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών που έκανε τους βρετανούς να καταπιούν το σάλιό τους, κινδυνεύοντας να πνιγούν, άμα τη εμφανίσει του, με την πηγαία επίδειξη αντισυμβατικότητας.
Ο ομόλογός του Τζορτζ Οσμπορν, έσφιξε ενστικτωδώς τη γραβάτα του, να σιγουρευθεί ότι δεν βρίσκεται σε λάθος τόπο, λάθος ώρα, και οχυρώθηκε μέσα στα ρούχα  του, ένα εξαιρετικό κοστούμι λονδρέζικης κοπής. Ο «δικός» μας Γιάνης δεν φορούσε γραβάτα. Ενα φαντεζί γαλάζιο πουκάμισο που τόνιζε το επιμελώς ξυρισμένο κεφάλι, στενό παντελόνι που μοιραία ανεδείκνυε τους γυμνασμένους μηρούς του και ένα εκπληκτικής κομψότητας μαύρο αδιάβροχο, συνόδευαν τη φυσική του άνεση και την ευθύκορμη αυτοπεποίθησή του. Η συζήτηση για το χρέος μπορούσε (για λίγο) να περιμένει, το σερβίρισμα του τσαγιού όχι. Οι δύο άνδρες κάθησαν στις δερμάτινες πολυθρόνες, και οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές. Ο Ελληνας, πολίτης του κόσμου, έδειχνε πολύ πιο άνετος, σαν στο σπίτι του, η γλώσσα του σώματος, το σταυροπόδι, η ματιά, οι πάγοι έλειωσαν από την πρώτη γουλιά. Η ταμπακιέρα; «Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία» δήλωνε κατόπιν ο κ. Οσμπορν, για να ακουσθεί, ώρα Γκρίνουιτς- στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ο κ. Βαρουφάκης, ωθούμενος από ούριο άνεμο βάφτισε τη συνάντηση «ανάσα φρέσκου αέρα», θεωρώντας κατακτημένο ένα βασικό προαπαιτούμενο-«συντονιζόμαστε να βρούμε κοινό έδαφος,νομίζω το καταφέρνουμε». Τους πιο αυστηρούς οικοδεσπότες μάλλον ενόχλησε περισσότερο-αδιανόητο...- πώς ένας υπουργός από χώρα του Νότου,άφησε, σε επίσημη επίσκεψη, το πουκάμισο να κρέμεται έξω από το παντελόνι.

Ιμοτζεν. Ιμοτζεν Φοξ, η συντάκτρια του «Guardian» που έσταξε χολή. Από τη μια έβλεπε ένα ροκά σε ρόλο υπουργού και από την άλλη υπαινίχθηκε ότι ο κ. Βαρουφάκης θα μπορούσε να γίνει πειστικός και αποτελεσματικός ως πορτιέρης σε πάμπ. Διπλωματικό επεισόδιο; Οχι βέβαια. Επιστρατεύτηκε το χιούμορ, μαζί με το μέλι που άπλωσε στη συνέχεια του κειμένου της.Υπόκλιση από την έμπειρη αλεπού:«Η διεθνής πολιτική σκηνή υποδέχεται ένα κομψό στέλεχος,ο Γιάνης φοράει τα ρούχα του χωρίς να τον φοράνε αυτά».

Πιο ανόρεκτο - λόγω κρίσης προφανώς- το σχόλιο της Ιταλικής Corriere della Sera που ανακάλυψε στον κ. Βαρουφάκη το σωσία του ηθοποιού Κιάνου Ριβς, στην ταινία Matrix. Εδω ο κόσμος φλέγεται, μόνο αυτό μας έλειπε. Να υπογράψουμε και μνημόνιο για το πώς θα ντυνόμαστε. Αλλωστε, μαύρη γάτα, άσπρη γάτα μικρή σημασία έχει. Ποντίκια να πιάνει...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ /ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ