ΠΑΣΟΚ: «Οριστική» η στροφή της κυβέρνησης για το χρέος


Σήμα ΠΑΣΟΚ Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι όλα τα θέματα της οικονομίας που αναδεικνύει η σημερινή κυβέρνηση «συζητούνται εδώ και πολύ καιρό»..
«Οριστική στροφή» της κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg και τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Επίσης, υποστηρίζει ότι η ρήτρα ανάπτυξης υπάρχει στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ήδη από το 2012.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «εγκαταλείπει την εύκολη και ανεύθυνη ρητορεία περί μονομερών ενεργειών και στάσεων πληρωμής και αποδέχεται ουσιαστικά το συμφωνημένο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο του 2012».
«Όλες οι ωραίες ιδέες βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, παραμετρικών αλλαγών, καλύτερης απεικόνισης του κεφαλαίου προς ΑΕΠ (με αύξηση π.χ. των επιτοκίων), μετακύλισης ορισμένων λήξεων, αντικατάστασης ομολόγων και πάμπολλες άλλες, κινούνται στο πλαίσιο αυτό και συζητούνται εδώ και πολύ καιρό», επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη και σχολιάζει όταν το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για όλα αυτά «με υπευθυνότητα, εισπράτταμε ως απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και των επικοινωνιολόγων/ οικονομολόγων του την αψίκορη αλαζονεία του μονομερούς κουρέματος».
«Δεν πειράζει», συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι «σημασία έχει να πορευόμαστε με ασφάλεια μέσα στο πλαίσιο της μόνης εφικτής και ασφαλούς εθνικής στρατηγικής που υπηρετήσαμε».
Τέλος τονίζει ότι «δεν πρέπει όμως να χάνεται άλλος πολύτιμος χρόνος και να εγκλωβιζόμαστε σε περιφερειακές μάχες εντυπώσεων» και προσθέτει: «Πάμε οργανωμένα και υπεύθυνα στα βήματα εξόδου από το μνημόνιο και μετάβασης στην φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής».
ΠΑΣΟΚ: Ήδη υπάρχει η ρήτρα ανάπτυξης
Όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για προσθήκη ρήτρας ανάπτυξης στα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε άλλη ανακοίνωση στην οποία τονίζονται τα εξής:
«Επειδή ακούμε διάφορες αναλύσεις για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά, μετά τη ριζική αναδιάρθρωση του 2012, περιλαμβάνουν ήδη ρήτρα ανάπτυξης με τη μορφή σχετικών ειδικών δικαιωμάτων προαίρεσης».
Επίσης επισημαίνει ότι «το 90% του χρέους είναι στα χέρια των θεσμικών εταίρων και όχι της αγοράς» και κλείνει ως εξής: «Ας μην ψάχνουν την πυρίτιδα χάνοντας χρόνο. Ας αξιοποιήσουν όλα όσα έγιναν».
efsyn.gr