Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Παραγωγική η συζήτηση με Ντράγκ - ιΒαρουφάκης: Θα είμαι όσο πιο γοητευτικός μπορώ στο Βερολίνο

 

Βαρουφάκης: Παραγωγική η συζήτηση με Ντράγκι.Η συζήτηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν παραγωγική, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μετά..
τη συνάντηση.

Ο ίδιος σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι παρουσίασε στον κεντρικό τραπεζίτη το μήνυμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τα παραδοσιακά εργαλεία (cannot be business as usual).

Το πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει κρίση αποπληθωρισμού στη χώρα, περιορίστηκε να δηλώσει μετά τη συνάντηση ο Ελληνας υπουργός οικονομικών, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του ραντεβού.

Δήλωσε επίσης ότι «ανυπομονεί» να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ όπως είπε, υποσχέθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα αναμορφώσει την ελληνική οικονομία.

Βαρουφάκης: Θα είμαι όσο πιο γοητευτικός μπορώ στο Βερολίνο

Εξάλλου, τις προθέσεις του ενόψει της συνάντησής του με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

«Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο γοητευτικός μπορώ στο Βερολίνο. Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε αριστερή ομάδα, αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καθαρίσει την Ελλάδα από τα καρτέλ και τις ολιγαρχίες και θα προωθήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό κράτος που αρνήθηκαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Θα του πω όμως, επίσης ότι θα τερματίσουμε το σπιράλ χρέους και αποπληθωρισμού και πως θα κάνουμε αυτό που έπρεπε να γίνει πριν πέντε χρόνια. Και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Έχουμε δημοκρατική εντολή να αμφισβητήσουμε όλη τη φιλοσοφία της λιτότητας» δήλωσε συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Telegraph.

Σε άλλη συνέντευξή του, στην ιταλική La Repubblica, ο κ. Βαρουφάκης είπε:«Θαυμάζω πολύ τον κ. Σόιμπλε και παρακολουθώ τη δουλειά του από τότε που ήμουν φοιτητής τη δεκαετία του 1980. Έχει μία πνευματική προσέγγιση, συγκεκριμένη και φιλοευρωπαϊκή. Η πολιτική στη συνέχεια μας ανάγκασε να πάρουμε διαφορετικές θέσεις. Είμαι όμως, αισιόδοξος ότι θα κατανοήσει τη θέση μας. Και σε έξι μήνες, η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα»

Αναφορικά με τη δράση της ΕΚΤ και την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, όπως μετέδωσε το euro2day.gr, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:

«Η ΕΚΤ βαδίζει σε θολά νερά δηλώνοντας ανοιχτά ότι μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί ως ύστατος δανειστής για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» και συμπλήρωσε: «Αυτές οι απειλές είναι τελείως παράτυπες. Προσπαθούν να μας προκαλέσουν ασφυξία με αυθαίρετες προθεσμίες».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης ότι ζήτησε από τις Βρυξέλλες επέκταση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. «Χρειαζόμαστε αυτό το δημοσιονομικό χώρο μέχρι τον Ιούνιο για να εκπονήσουμε ένα σχέδιο».

Σχολίασε το αποτέλεσμα των συναντήσεών του στο Παρίσι: «Οι Γάλλοι θέλουν πολύ να βρούμε το βηματισμό μας. Είναι πολύ ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και δεν θα μείνουν σιωπηροί παρατηρητές ένα στραγγαλιστούμε και πεθάνουμε επειδή φοβούνται ότι θα αρχίσει να τρίζει το έδαφος και κάτω από τα δικά τους πόδια».

«Τα 1,9 δισ. ευρώ είναι δικά μας χρήματα»

Αναφορικά με το χρέος, είπε: «Όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε πτωχευμένοι. Ποιο είναι το νόημα να δανειστούμε άλλα 7 δισ. ευρώ για να αποπληρώσουμε την ΕΚΤ – η οποία αγόρασε τα ομόλογα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες - για να βοηθήσει εκείνες και όχι την Ελλάδα – όταν η ΕΚΤ βρίσκεται στη διαδικασία να δημιουργήσει νέο χρήμα 1 τρισ. ευρώ;

Είναι ξεκάθαρα παράλογο…Γιατί λοιπόν να μην παρκάρουμε απλώς τα ομόλογα στα βιβλία της ΕΚΤ. Αυτό που δεν θα κάνω, θα είναι να δανειστώ και άλλα κεφάλαια από τους συναδέλφους μου στην Ιταλία, τη Γαλλία ή τη Σλοβακία ή οπουδήποτε».

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση δήλωσε» «Στόχος είναι να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από 4,5% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ. «Αυτό θα μας δώσει ένα ικανό μαξιλάρι. Ο παλαιός στόχος είναι γελοίος».

Στη συνέντευξή του στην La Repubblica, ο κ. Βαρουφάκης έδωσε το μήνυμα πως η Αθήνα θέλει το 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης).

Ο υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε τα 1,9 δισ. ως «δικά μας χρήματα», ενόψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φέρεται να απορρίπτει την πρόταση της Αθήνας για χρηματοδότηση-γέφυρα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Τόνισε επίσης πως η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείοαναφορικά με την πρόταση για αναπτυξιακά ομόλογα. Δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα του χρέους και ότι έτυχε θετικής υποδοχής κατά τις συναντήσεις που είχε με οικονομολόγους και επενδυτές στο Λονδίνο τη Δευτέρα.
http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: