Φαίδων Στράτος: Ο πεθερός Βαρουφάκη κατά Τσίπρα


faidwn-stratos-o-petheros-baroufaki-kata-tsipra 

Για «Παρωδία ορκωμοσίας» μιλά ο Φαίδων Στράτος, πατέρας της συζύγου του Γ. Βαρουφάκη, Δανάης, αναφερόμενος στον όρκο του Α. Τσίπρα. Στηλιτεύει και τον Α.Σαμαρά....

     Η «πολιτική» ορκομωσία του Αλέξη Τσίπρα έχασε το κύρος της, αναφέρει ο Φαίδων Στράτος, πεθερός του Γιάνη Βαρουφάκη, σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα, Τρίτη, στην εφημερίδα Καθημερινή. Με τίτλο «Παρωδία ορκωμοσίας», ο Φαίδων Στράτος κριτικάρει με έντονο τρόπο συγκεκριμένες επιλογές του Πρωθυπουργού σχολιάζοντας την ορκομωσία ως μια πράξη «γύμνιας» και «αστοχίας», κι ας είναι ο γαμπρός του ο υπουργός Οικονονομικών της νέας κυβέρνησης.


Φαίδων Στράτος: πυρά και κατά Σαμαρά

   Ο βιομήχανος, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την Πειραϊκή Πατραϊκή και είναι πατέρας της γνωστής εικαστικού δημιουργού, Δανάης Στράτου, συζύγου του Γιάννη Βαρουφάκη, δεν αναφέρεται μόνο στην πρωτόγνωρη -όπως λέει- πολιτική ορκομωσία που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας. Κριτικάρει και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

   Ο Φαίδων Στράτος, ωστόσο, δεν ασκεί κριτική μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, στηλιτεύει τον Αντώνη Σαμαρά και την, απαράδεκτη όπως λέει, άρνησή του να παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα την πρωθυπουργία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ιδού η περίφημη επιστολή του Φαίδωνα Στράτου όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή:


«Κύριε διευθυντά


 Κατά την ορκωμοσία του κ. Τσίπρα ως νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, υπήρξαμε όλοι μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης τελετής. Ο νέος πρωθυπουργός έδωσε τον συνήθη όρκο απευθυνόμενος «κυριολεκτικά» προς τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η «πολιτική» αυτή ορκωμοσία (που προφανώς έγινε χωρίς την αναγκαία προετοιμασία) σε αντίθεση με τη μακραίωνη μέχρι τώρα παράδοση έχασε, κατά τη γνώμη μου, το αναγκαίο κύρος της, εφόσον πήρε έναν προσωπικό χαρακτήρα και δεν συνδέθηκε με μια ανώτερη, διαχρονική και απρόσωπη αρχή.

Θα μπορούσε τουλάχιστον ο όρκος να δοθεί με το χέρι ακουμπισμένο στο κείμενο του Συντάγματος της Ελλάδος! Η εμφανής ψυχρότητα του Προέδρου και η κάποια, στιγμιαία, έστω αμηχανία του πρωθυπουργού φανέρωσαν, νομίζω, τη γύμνια και την αστοχία της πράξης. Οι τελετουργίες δεν είναι πάντοτε περιττές και άχρηστες και έχουν ανέκαθεν εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, αποδίδοντας την απαραίτητη σημασία και το κύρος στις σημαντικές στιγμές της ιστορίας αυτής.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σε μία επιλεκτική χειρονομία του κατέθεσε λουλούδια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για να τιμήσει τη μνήμη των διακοσίων κομμουνιστών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατά την Κατοχή, λες και ήσαν οι μόνοι που θυσιάστηκαν και όχι τόσα άλλα παλικάρια που σκοτώθηκαν κατά την Αντίσταση. Και αυτό αφού ο κ. Τσίπρας, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δηλώσει στο πλήθος των οπαδών του ότι θα είναι ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξε απαράδεκτη η άρνηση του κ. Σαμαρά να παραδώσει αυτοπροσώπως, κατά τα ειωθότα, τα γραφεία του πρωθυπουργού στον αντικαταστάτη του.

Ο ελληνικός λαός πιστεύω ότι περιμένει μια ουσιαστική αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας και όχι την κατάργηση του σεβασμού προς τους θεσμούς και τους αντιπάλους. Περιμένει, αντιθέτως, την εγκαθίδρυση μιας νέας ηθικής στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Φαίδων Στράτος»

http://www.thetoc.gr/politiki/article/faidwn-stratos-o-petheros-baroufaki-kata-tsipra