Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Άγριες προθέσεις Βερολίνο: Αν βγει ο Τσίπρας, χρήματα από την ΕΕ τέλος! / Le Monde: Η ΕΕ θέλει να αποφύγει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Βερολίνο: Αν βγει ο Τσίπρας, χρήματα από την ΕΕ τέλος! Άγριες προθέσεις.Βερολίνο: Αν βγει ο Τσίπρας, χρήματα από την ΕΕ τέλος! Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», επικαλούμενη ανώτατη πηγή..
του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, προειδοποιεί για απομόνωση του ελληνικού χρηματοοικονομικού συστήματος, βάζοντας τίτλο σε δημοσίευμα: «Η εκλογή που θα μπορούσε να ρίξει στο χάος όλη την Ευρώπη»
Τις άγριες προθέσεις του Βερολίνου σε περίπτωση που η χώρα προχωρήσει σε εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης αποκαλύπτει για πρώτη φορά δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
Βερολίνο: Αν βγει ο Τσίπρας, χρήματα από την ΕΕ τέλος!Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην ιστοσελίδα της εφημερίδας με τίτλο «Η εκλογή που θα μπορούσε να ρίξει στο χάος όλη την Ευρώπη» μιλούν ανώνυμα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Τα στελέχη αυτά είναι ξεκάθαρα ως προς τη στάση που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβουν την εξουσία. «Εάν ο Τσίπρας έρθει στην εξουσία και εφαρμόσει όσα υπόσχεται η Ελλάδα δεν θα λάβει άλλα χρήματα από την ευρωπαϊκή ένωση» δηλώνουν ξεκάθαρα.
Στο άρθρο απαριθμούνται, μάλιστα, ορισμένες από τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για υψηλότερους μισθούς και ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων ενώ επισημαίνεται και η δήλωσή του από το Ηράκλειο για τις αγορές που θα χορεύουν πεντοζάλη.
«Είναι μια ψευδαίσθηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη όχι μόνο για την ΑΘήνα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη» προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου.
Η γερμανική εφημερίδα απευθύνθηκε στις ίδιες ανώνυμες πηγές προκειμένου να ενημερωθεί αν υπάρχει στο Βερολίνο «σχέδιο Β» σε αυτή την περίπτωση με την απάντηση να είναι ότι «δεν χρειαζόμαστε νέα σχέδια για την περίπτωση αυτή, έχουμε ήδη τα παλιά σχέδια, που μιλούν για απομόνωση του ελληνικού οικονομικού συστήματος».


Le Monde: Η ΕΕ θέλει να αποφύγει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσίαLe Monde: Η ΕΕ θέλει να αποφύγει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.Η εφημερίδα κάνει λόγο για «κρυφό άσσο στο μανίκι» του Αντώνη Σαμαρά
Ωστόσο, η συντάκτρια αναφέρει πως «για τις Βρυξέλλες οι κίνδυνοι είναι σχετικοί και δεν υπάρχει πανικός» σε περίπτωση επικράτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Με άρθρο υπό τον τίτλο «Η ΕΕ θέλει να αποφύγει την άνοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία στην Ελλάδα», η εφημερίδα Le Monde αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις από ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.

«Η Ευρώπη έχει εκ νέου στραμμένα τα βλέμματα στην Ελλάδα» αναφέρει η συντάκτρια, προσθέτοντας πως, σήμερα, παραμονή του πρώτου γύρου της προεδρικής εκλογής, παρατηρούνται «πυρετός στις αγορές, και βουτιά στο χρηματιστήριο της Αθήνας».

«Πρόκειται για υψηλού κινδύνου εκλογή» αναφέρει και παραθέτει τη διαδικασία, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, με νικητή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «επικρατεί ήδη προεκλογικό κλίμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι νιώθει έτοιμος να πάρει τα ηνία της χώρας και υπόσχεται την έξοδο από τα μνημόνια, αυτά τα μεγάλα προγράμματα, που οργανώνουν τις επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έναντι πιστώσεων 240 δισ ευρώ από το 2010».

Η αρθρογράφος υπενθυμίζει συνοπτικά τις υποσχέσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. «Αύξηση του ελάχιστου μισθού, ειδική διευθέτηση για τα ιδιωτικά χρέη στις τράπεζες, ακύρωση των σχεδόν δύο τρίτων του δημόσιου χρέους και αύξηση των κρατικών δαπανών. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους που τέθηκαν από τους πιστωτές στην Ελλάδα» λέει.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «οι Βρυξέλλες δεν δίστασαν να παρέμβουν στις διαπραγματεύσεις», αναφέροντας τις δηλώσεις Γιούνκερ περί «οικείων πρόσωπων στην εξουσία», αλλά και την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, στο πρόγραμμα της οποίας δεν συμπεριελήφθη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς και τις δηλώσεις του ότι «η ιδέα μη εξόφλησης του χρέους ισοδυναμεί με αυτοκτονία».

Ωστόσο, η συντάκτρια αναφέρει πως «για τις Βρυξέλλες οι κίνδυνοι είναι σχετικοί [...] και δεν υπάρχει πανικός» σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τούτο εξηγείται, διότι -όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα- κατ΄αρχήν ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος του και θα υποχρεωθεί πιθανότατα σε συγκυβέρνηση. Δεύτερον και, σύμφωνα με έγκυρη πηγή της συντάκτριας από τις Βρυξέλλες, η σημερινή οικονομική κατάσταση ουδεμία σχέση έχει με εκείνη πριν δύο χρόνια «και πλέον δεν υπάρχει φόβος για ντόμινο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σύμφωνα τέλος με το δημοσίευμα, εκτιμάται ως πιθανό ο Αντώνης Σαμαράς να έχει «έναν άσσο κρυμμένο στο μανίκι του και να προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τον δεύτερο γύρο, νέο υποψήφιο, που θα ικανοποιεί τουλάχιστον τη ΔΗΜΑΡ. Το πρόσωπο αυτό μάλιστα, που ακούγεται για την τρίτη εκλογή, είναι η πρώην Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη»
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: