Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ψηφοφορία Νο 1 για “μαύρο καπνό” και νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Αν λάβουμε υπόψη τα αιτήματα δεκάδων δημοσιογραφικών δικτύων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Ιαπωνία (!) να..
συνδεθούν δορυφορικά με την Βουλή ή και να στείλουν ανταποκριτές τους, ο μισός πλανήτης... θα παρακολουθεί στις 7 μμ απόψε την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αλλά αν βασιστούμε σε όλες τις πληροφορίες, ο αποψινός «γύρος», όπως και ο δεύτερος της ερχόμενης Τρίτης, δεν θα απαντήσουν το ερώτημα εάν η Ελλάδα οδεύει με βήμα ταχύ προς τις πρόωρες κάλπες ή όχι, καθώς γίνονται για να συγκεντρωθούν 200 «ναι». Πλην απροόπτου, ο λευκός ή ο μαύρος καπνός θα φανεί πάνω από το Κοινοβούλιο το βράδυ της τρίτης ψηφοφορίας, στις 29 Δεκεμβρίου, όπου απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι.

Η πυκνή ομίχλη παραμένει. Φροντίζουν γι΄ αυτό και ορισμένοι... πολύφερνοι ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Γιάννης Κουράκος (πρωην ΑΝΕΛ) ή ο Βασίλης Οικονόμου (πρώην ΔΗΜΑΡ) οι οποίοι δήλωσαν επισήμως χθες ότι απόψε θα ψηφίσουν «παρών» αλλά στις άλλες ψηφοφορίες «θα δούμε» - δηλαδή, μάλλον ναι.

Ενωτική πρωτοβουλία - ξανά

Ο κ. Οικονόμου φέρεται να περιμένει ακόμη μία «ενωτική πρωτοβουλία»  από τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο που θα συμβάλλει στην εκλογή του Προέδρου με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι... δεν αλλάζει υποψήφιο, οι υπέρμαχοι μίας τέτοιας πρωτοβουλίας θα ήθελαν να υπάρξει συμφωνία για εκλογές εντός του 2015 – και πάντως όχι πριν από τον Νοέμβριο.

Στελέχη της Χ. Τρικούπη αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος είναι θετικός σε μία τέτοια εξέλιξη, ενώ η επισήμανση «η υποψηφιότητα Δήμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών», συντηρεί τα σενάρια για συμφωνία σε νέο πρόσωπο.

Αλλιώς «οι αριθμοί δεν βγαίνουν», λένε: στους 155 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας πρέπει να προστεθούν άλλοι 25 για να φτάσουμε στους 180. Από τους 24 ανεξάρτητους όμως οι εννέα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Χρειάζεται, άρα, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ (10 μέλη) ή των ΑΝΕΛ (12 μέλη).

Μέχρι 165 απόψε

Για απόψε, το κυβερνητικό επιτελείο δεν υπολογίζει περισσότερες από 162-163 θετικές ψήφους –αν και οι νυχτερινές συνάξεις ή οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις δημιουργούσαν προσδοκίες για μεγαλύτερο αριθμό.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, η μάχη για τον Σταύρο Δήμα ξεκινά με τα “ναι” των 127 βουλευτών της ΝΔ, των 28 του ΠΑΣΟΚ και των 6 ανεξάρτητων βουλευτών που τοποθετήθηκαν πλέον ανοικτά: των πρώην ΔΗΜΑΡ Γρηγόρη Ψαριανού, Σπύρου Λυκούδη, Κατερίνα Μάρκου, των πρώην ΑΝΕΛ Γιώργου Νταβρή και Παναγιώτη Μελά και του πρώην ΠΑΣΟΚ Χρήστου Αηδόνη.

“Δήμας” και “παρών” χωρίς “όχι”

Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και φανερή. Θα ξεκινήσει στις 7 μμ και αμέσως, δεν θα προηγηθούν δηλαδή ομιλίες.

Ο κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα μπορεί είτε να εκφωνεί το όνομα του κ. Δήμα είτε να δηλώνει “παρών”, καθώς το “όχι” δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Για τον λόγο αυτό, δεν θα μπορεί να βγει συμπέρασμα πόσα από τα ”παρών” υποδηλώνουν επιφύλαξη και πόσα άρνηση…

Στις ψηφοφορίες θα μετέχουν και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι απέσπασαν χθες τη σχετική άδεια.

Αναμένεται να δηλώσουν “παρών” ενώ φρουρά και λοιποί βουλευτές θα βρίσκονται σε επιφυλακή, στην περίπτωση που προβούν στις συνήθεις λεκτικές προκλήσεις.
Capital.gr
/ Της Μαρίνας Μάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: