«Μαύρη Τρίτη» ήταν η χθεσινή για την ρωσική οικονομία και το ρούβλι: Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν η Κεντρική ...
Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση του νομίσματος (που είχε υποχωρήσει κατά 10% προχθές) προχώρησε σε μια εντυπωσιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 650 μονάδες βάσης, στο 17% από 10,5%.Όμως, η κίνηση είχε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς θεωρήθηκε ενδεικτική της απόγνωσης της CBR, πυροδοτώντας φόβους ότι οι αρχές της Μόσχας, που έχουν ήδη αυξήσει σωρευτικά τα επιτόκια κατά 11% και έχουν δαπανήσει περί τα 80 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας στην προσπάθειά τους να στηρίξουν το καταρρέον ρούβλι θα αναγκαστούν να καταφύγουν στο έσχατο μέσο για να ανακόψουν τη φυγή κεφαλαίων, δηλαδή την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων: Ως αποτέλεσμα, το ρούβλι έφτασε να καταγράφει ημερήσιες απώλειες πάνω από 20%, κατρακυλώντας στα 80 ρούβλια/δολάριο και στα 100 ρούβλια/ευρώ (με την υποχώρηση από την αρχή του έτους να υπερβαίνει πλέον το 50%), συμπαρασύροντας και τον δείκτη RTS του Χρηματιστηρίου της Μόσχας που σημείωσε αντίστοιχη πτώση 20%, προτού καλύψει ελαφρώς το χαμένο έδαφος και κλείσει με απώλειες «μόνο» 12,41%.
Στα πρόθυρα κρίσης
Η ραγδαία αυτή πτώση ξαναζωντάνεψε τις μνήμες του 1998, όταν το ρούβλι είχε καταρρεύσει σε διάστημα λίγων ημερών, υποχρεώνοντας τη Ρωσία σε στάση πληρωμών. Παρότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της χώρας και τα συναλλαγματικά της αποθέματα (που υπερβαίνουν τα 400 δισ. δολάρια) είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 1998, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος συναλλαγματικής κρίσης, καθώς η πτώση του ρουβλίου έχει επιβαρύνει το φορτίο του εξωτερικού χρέους των ρωσικών τραπεζών και των συστημικών επιχειρήσεων (που εκτιμάται σε 600 δισ. δολάρια), το οποίο δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί λόγω του αποκλεισμού των ρωσικών εταιρειών από τις χρηματαγορές συνεπεία των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα.
Την ίδια στιγμή, ορατή είναι η απειλή αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού σε μια χώρα που εισάγει σχεδόν τα πάντα εκτός από τις πρώτες ύλες, ενώ η αύξηση του κόστους δανεισμού σε δυσθεώρητα ύψη, απειλεί να στραγγαλίσει την οικονομία που ήδη πιέζεται αφόρητα από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.
«Κρίσιμη κατάσταση»
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε», είπε ο υποδιοικητής της CBR Σεργκέι Σβέτσοφ, σε μια δήλωση ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αρχές για να αναχαιτίσουν τις πωλήσεις σε κλίμα πανικού στις ρωσικές αγορές: Οι επενδυτές αγνόησαν επιδεικτικά τόσο την δήλωση της διοικήτριας της CBR Ελβίρα Ναμπιούλινα ότι το ρούβλι είναι «υποτιμημένο», όσο και την επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η πτώση του νομίσματος οφείλεται σε κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Και μπορεί στις βραδινές συναλλαγές το ρούβλι να κάλυψε εν μέρος το χαμένο έδαφος, διαπραγματευόμενο στα 69 ρούβλια/δολάριο και στα 86 ρούβλια/ευρώ, κανείς όμως δεν τολμά να μιλήσει για σταθεροποίηση: Τρεις πλατφόρμες αγοραπωλησιών συναλλάγματος για ιδιώτες διέκοψαν χθες τις συναλλαγές σε ρούβλια εν μέσω φόβων για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ αναπτύχθηκε και έντονη φημολογία ότι η ταχεία επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, με ορατό το ενδεχόμενο να βρεθούν τα ρωσικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπίδι» (junk), κάτι που θα πυροδοτούσε νέο γύρο φυγής κεφαλαίων, συντηρώντας τον φαύλο κύκλο?
60 δολ. Το Brent «έσπασε» χθες για πρώτη φορά μετά το 2009 το φράγμα των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, φτάνοντας μέχρι και τα 58,5 δολάρια, επίπεδο κατά 48% χαμηλότερο σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο...
12,4% υποχώρησε χθες ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Μόσχας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2008, δηλαδή το πρώτο διάστημα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers
52% έχει υποχωρήσει από τις αρχές του έτους η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου, εγείροντας σενάρια επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ/Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου