Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ανάπτυξη 2,5% για το 2015 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος.Αντανακλάται στα μεγέθη των εμπορικών τραπεζών.ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ

Ανάπτυξη 0,7% του ΑΕΠ φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,5%, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση ...
Νομισματικής Πολιτικής. Για το 2015 προβλέπει ανάπτυξη 2,5%.
Ωστόσο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στην έκθεση που παρέδωσε στη Βουλή, τονίζει ότι για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά απαιτείται συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων και μείωση της αβεβαιότητας για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος, προσθέτοντας πως «κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο σε περιβάλλον συνεννόησης και συνεργασίας των πολιτικών φορέων, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια».
Σε ότι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας στο σημείωμα του στην έκθεση αναφέρει ότι η ανάκαμψη αντανακλάται και στα μεγέθη των εμπορικών τραπεζών, μιλά για αύξηση της καταθετικής βάσης, ισχυρή κεφαλαιακή βάση και επανάκτηση εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά και στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.
Ωστόσο όπως αναφέρει η ΤτΕ, οι θετικές προοπτικές υπόκεινται σε εγχώριους και διεθνείς κινδύνους και αβεβαιότητες, που ενδέχεται να επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα τους επόμενους μήνες, να καθυστερήσουν ή και να αναστείλουν την ανάπτυξη. Γι' αυτό, προσθέτει, η οικονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στη διατήρηση και ενδυνάμωση της τρέχουσας δυναμικής με σκοπό την οριστική έξοδο από την κρίση.
Συνεπώς, τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, απαιτείται να συνεχιστεί η προσπάθεια με κύρια έμφαση στις ακόλουθες προτεραιότητες:
α. Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία, να αυξηθεί η ευελιξία των τιμών και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Οι δράσεις αυτές θα βελτιώσουν την ελκυστικότητα της χώρας ως τόπου προορισμού άμεσων ξένων επενδύσεων και θα συμβάλουν στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ανταγωνιστικές και βιώσιμες επιχειρήσεις...
β. Εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους με έμφαση στην επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης, την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών με σκοπό τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς.
γ. Ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση, προκειμένου να βελτιωθεί η πιθανότητα επαναπρόσληψης ατόμων που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι που έχουν επηρεαστεί δραματικά από την αύξηση της ανεργίας
δ. Συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και τα επόμενα χρόνια. Η κύρια έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω ενδυνάμωσης της φορολογικής διοίκησης, έτσι ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να ενισχυθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Επίσης, θα πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα ύπαρξης εκείνων των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας οι οποίες δεν δικαιολογούνται με κριτήρια κοινωνικά ή/και αναπτυξιακά.
Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ και στον τομέα αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: