Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Σενάριο με Δαμανάκη αντί Δήμα - Αλλαγή υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία, αν το "σκορ" δεν είναι ικανοποιητικό στην α΄και β΄


Σενάριο με Δαμανάκη αντί Δήμα

Ενώ εντείνεται η φημολογία ότι Σαμαράς-Βενιζέλος ετοιμάζουν ελιγμό της τελευταίας στιγμής για να υφαρπάσουν το «ναι» ανεξάρτητων..
και μη βουλευτών, ώστε να καταστεί δυνατή η εκλογή ΠτΔ στην τρίτη ψηφοφορία, στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο αλλαγής υποψηφίου, με απόσυρση του Σταύρου Δήμα και αντικατάσταση του από τη Μαρία Δαμανάκη. Όπως ακούγεται, είναι μια εκδοχή που  συζητείται στα επιτελεία των δύο κυβερνητικών κομμάτων και μπορεί να υιοθετηθεί, εάν στην πρώτη και την δεύτερη ψηφοφορία ο αριθμός των ψήφων υπέρ του κ. Δήμα δεν δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας στην τελική ψηφοφορία.

Το σενάριο να προταθεί ως υποψήφια η κ. Δαμανάκη είχε δει το φώς της δημοσιότητας προ εβδομάδων, πριν οι επικεφαλής της συγκυβέρνησης καταλήξουν στην επιλογή Δήμα. Χθες το επανέφερε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, υποστηρίζοντας ότι είναι ο ελιγμός που μπορεί να δώσει τη νίκη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τώρα το ενδεχόμενο αλλαγής υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία συζητείται μετ’ επιτάσεως στα «πηγαδάκια» της Βουλής. Όπως ακούγεται, μαζί με την αλλαγή υποψηφίου, τελευταίο «όπλο» του κ. Σαμαρά για να κερδίσει την ψήφο ανεξάρτητων και βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, μπορεί να είναι η προαναγγελία εκλογών για τον Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και την επίτευξη συμφωνίας  για πιστωτική γραμμή  κλπ.

Στο θέμα ενδέχεται να αναφερθεί ο Ευ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει αυτή την ώρα.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί σχολιαστές,  σε αντίθεση με την υποψηφιότητα του κ. Δήμα που χαρακτηρίζεται «κομματική», η κ. Δαμανάκη θα ήταν αποδεκτή από πολλούς ανεξάρτητους και από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, με τους οποίους είχε κοινή πολιτική πορεία επί τρεις δεκαετίες.

Θα μπορούσε έτσι να εξασφαλισθεί ο αριθμός των 180 ψήφων για την εκλογή ΠτΔ, ώστε να αποφευχθεί προσφυγή στις κάλπες και παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας.

Αλλωστε, σύμφωνα  με τους υπολογισμούς που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, θα χρειασθούν μόλις 4-5 ψήφοι για να επιτευχθεί η πολυπόθητη πλειοψηφία στην τρίτη ψηφοφορία.
http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: