Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Σε πορεία Success story η Ελλάδα δηλώνει στη ΝΕΤ η Κριστίν Λαγκάρντ

Σε πορεία Success story η Ελλάδα δηλώνει στη ΝΕΤ η Κριστίν Λαγκάρντ
Τρίτη 04 Ιουνίου 2013
Αισιόδοξη για το ελληνικό success story, εμφανίζεται η Κριστίν Λαγκάρντ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΤ και ..στους δημοσιογράφους Φ. Παπαθανασίου και Λένα Αργύρη. Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, τόνισε ότι υπάρχουν μερικές πολύ θετικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, στην είσπραξη των φόρων, στην ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, στη μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και μεγαλύτερη ευελιξία στους τομείς που θέλουν να επενδύσουν οι επενδυτές.

Σε πορεία Success story η Ελλάδα δηλώνει στη ΝΕΤ η Κριστίν ΛαγκάρντΘέμα των Ευρωπαίων ο τρόπος με τον οποίο θα βοηθηθεί η Ελλάδα

Ερωτηθείσα για το δημόσιο χρέος και χωρίς να θέλει να κάνει αναφορά στον όρο «κούρεμα» παρέπεμψε στις πολύ σημαντικές δεσμεύσεις που όπως είπε, έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι όταν επιτευχθεί από την Ελλάδα, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτό που έχουν πει και οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ότι στο βαθμό που η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, το οποίο συμβαίνει τώρα, και μόλις επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να έχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, που δεν θα εμποδίσει την εξυπηρέτηση του χρέους, οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να βοηθούν και να κάνουν ό,τι απαιτείται. Αυτές είναι πολύ σημαντικές δεσμεύσεις που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί τι μορφή θα λάβουν, αλλά πολύ ευρείες και ισχυρές σε θέματα αρχών.


Παράθυρο για μείωση ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις

Παράλληλα, απάντηση, που αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο μείωσης και του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι αυτή που έδωσε ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουν οι προσπάθειες είσπραξης φόρων.
LagardeproodosΟι συζητήσεις για μειώσεις στον ΦΠΑ, στην πραγματικότητα δεν είναι ασήμαντο θέμα, αλλά είναι ένα θέμα που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποβαθμίσει τη συνολική είσπραξη φόρων και τις δεσμεύσεις που έχουν υπάρξει, διότι τώρα δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό.
Έχουμε, συμπλήρωσε, μια ομάδα που θα βρίσκεται στη χώρα σύντομα και θα εξετάσουν τα πάντα φυσικά, αλλά το βασικό είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια σωστή μεταρρύθμιση στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε αυτές οι αγορές να επωφεληθούν από τις περικοπές μισθών που προωθήθηκαν με σκληρές θυσίες και θα πρέπει να μετατραπούν σε πραγματικό όφελος για την οικονομία.

Ερωτηθείσα , με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο για το αν οι μεγαλοκαταθέτες θα πρέπει να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις των τραπεζών, παρότι όπως είπε, δεν είναι στην αρμοδιότητα της η ρύθμιση αυτών των θεμάτων, σημείωσε με νόημα ότι αυτό που χρειάζεται είναι σιγουριά, προβλεψιμότητα και συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό, συμπλήρωσε, χρειάζεται να γνωρίζουν και οι επενδυτές, τι δηλαδή σχύει για τις τραπεζικές συναλλαγές και αν το πλαίσιο αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες.


Δικαίη κατανομή των βαρών

Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε ανησυχία για την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα για τα ποσοστά ανεργίας στους νέους ανθρώπους.
Ανησυχούμε πολύ για την την ελληνική κοινωνία. Η ανεργία και ειδικότερα στους νέους προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία. Οπότε ό,τι μπορεί να γίνει για να υπάρξει ανάπτυξη, για να κάνουμε στροφή και για να δούμε, θετικούς ρυθμούς στην ανάπτυξη, που ευχόμαστε να γίνει του χρόνου, έχει μεγάλη σημασία για να τονωθεί το ηθικό και να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία που είναι αναγκαία.
Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών.

Δεν πρόκειται μόνο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ή τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν και αυτό αρχίζει να συμβαίνει, αλλά πρέπει να εντατικοποιηθεί.

Ερωτηθείσα για τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι όλα γίνονται για να απολυθούν οι υψηλόμισθοι και να προσληφθούν νέοι άνθρωποι με τον κατώτερο μισθό.

Σίγουρα δεν είναι αυτό, που σχεδιάζουμε ή προγραμματίζουμε ως μέρος του ελληνικού προγράμματος. Παρόλα αυτά, είναι δίκαιο να δοθεί δουλειά στους ανθρώπους που έχουν προσόντα, είναι εργατικοί και είναι άνεργοι, αντίθετα με αυτούς που είτε είναι κοπανατζήδες είτε δεν αποδίδουν και δεν θα έπρεπε να τους δοθεί απαραιτήτως μια δουλειά εφόρου ζωής. Νομίζω ότι αυτή είναι μια αρχή που όλοι θα υποστηρίξουν.

Ερωτηθείσα για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, παρέπεμψε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, ένα νομικό εργαλείο, όπως είπε και συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να το εφαρμόσουν όπως προβλέπει ο νόμος.

Για την πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική σταθερότητα, παρατήρησε σημαντική βελτίωση του πολιτικού κλίματος σε σχέση με κάποια χρόνια πριν.

Αυτό που έχουμε δει τελευταία και αποτελεί πρόοδο, είναι ότι υπάρχει σθεναρότερη πολιτική στήριξη και έμφαση στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων. Δεν συνέβαινε αυτό πριν από 2 με 3 χρόνια, υπάρχει σημαντική βελτίωση και συνήθως βασίζεται στην εμπειρία που έχουμε σε τέτοια προγράμματα, στοιχείο-κλειδί για την επιτυχία.


Σε ερώτημα για την φοροδιαφυγή, η επικεφαλής του ΔΝΤ, χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας την ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών και των φορολογικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη συλλογή των φόρων.

  • Πηγή: ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: