Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Συνάντηση 10 βαλκανικών ορειβατικών ομοσπονδιών σε Λιτόχωρο και Όλυμπο - Στο πλαίσιο επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο


Τρίτη 04 Ιουνίου 2013 Τοπικά
Γ. Φαρμάκης: "Αναδεικνύουμε τους μύθους, τους θρύλους, την παράδοση και τη σημερινή ..
πραγματικότητα του Ολύμπου"
Σ. Μαυρίδου: "Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο, βοηθούν και την τουριστική ανάπτυξης"
Εκπρόσωποι 10 βαλκανικών ορειβατικών ομοσπονδιών βρέθηκαν για τρεις ημέρες στον δήμο Δίου - Ολύμπου σε μια συνάντηση που διοργανώθηκε στο Λιτόχωρο.
Η συνάντηση αυτή συνδυάστηκε και με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα για την επέτειο των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο το καλοκαίρι του 1913, από τους πρωτοπόρους ορειβάτες Χρήστο Κάκκαλο, Frederic Boissonnas και Daniel Baud Bovy.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Συγκεκριμένα, η ελληνική ομοσπονδία ορειβασίας αναρρίχησης διοργάνωσε τη συνάντηση αυτή με θέμα τις κοινές ορειβατικές δραστηριότητες μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν.
Η εκδήλωση της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Δ. Δίου - Ολύμπου, στο Λιτόχωρο και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού, της περιφερειακής ενότητας Πιερίας και του δήμου Δίου - Ολύμπου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι ορειβατικών ομοσπονδιών από Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, FYROM, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Τουρκία, Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΙΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ
Η συνάντηση στο Λιτόχωρο άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου της ελληνικής ομοσπονδίας ορειβασίας αναρρίχησης, Δημήτρη Γεωργούλη:
«Καλημέρα. Σας καλωσορίζω στο φιλόξενο Λιτόχωρο. Ευχαριστώ πάρα πολύ που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας και ήρθατε στον δήμο Δίου-Ολύμπου.
Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμο Δίου-Ολύμπου, την περιφερειακή ενότητα Πιερίας και τον φορέα διαχείρισης του εθνικού δρυμού Ολύμπου για την προσφορά τους και για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης».
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, κληθείς να χαιρετίσει την εκδήλωση, ανέφερε τα εξής: «Σας καλωσορίζω στο Λιτόχωρο, στην πόλη των θεών, των θρύλων και των παραδόσεων.
Σας καλωσορίζω εδώ όπου, πριν από 100 ακριβώς χρόνια, τρεις άνθρωποι ξεκίνησαν το ταξίδι για την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Ήταν γραφτό τους να γράψουν ιστορία αλλά και τα ονόματά τους να μείνουν χαραγμένα για πάντα στους ιερούς βράχους του μυθικού βουνού.
Σήμερα, εδώ μ' εσάς, αύριο με άλλους φορείς, με άλλες πρωτοβουλίες, ο δήμος Δίου-Ολύμπου θα προσπαθήσει να αναδείξει αυτό το γεγονός, να αναδείξει τους μύθους, τους θρύλους, την παράδοση αλλά και τη σημερινή πραγματικότητα.
Σας μεταφέρω λοιπόν τους χαιρετισμούς του δημάρχου Γιώργου Παπαθανασίου και ολόκληρης της δημοτικής αρχής για κάθε επιτυχία και της σημερινής σας ημερίδας καθώς επίσης και της προσωπικής σας ζωής για ακόμη περισσότερες κατακτήσεις.
Φίλες και φίλοι, είναι αλήθεια ότι δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να μιλήσω για ορειβασία. Και δεν θα το κάνω. Θα μπορούσα όμως να μιλάω για πολλές - πολλές ώρες για ορειβάτες αφού έχω πολλούς φίλους που αγαπούν αυτό το άθλημα.
Θα πω όμως μια κουβέντα: Οι ορειβάτες είναι μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων. Γι αυτούς, το βουνό δεν είναι απλά ένας τόπος αλλά ένας χώρος μέσα από τον οποίο πιθανόν να ικανοποιούν εσωτερικές τους αναζητήσεις.
Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι σήμερα, για μας που ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση και με δεδομένη την αρνητική οικονομική συγκυρία, η εμπειρία μας είναι τραυματική.
Όμως είναι κάποιες στιγμές που μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση γνωρίζουμε ανθρώπους που μας κάνουν τα ξεχνούμε όλα αυτά. Ένας απ' αυτούς είναι ο πρόεδρος, ο φίλος μου ο Δημήτρης ο Γεωργούλης.
Τον Δημήτρη Γεωργούλη τον γνώρισαν πριν από δυο χρόνια, όταν είχα μεταβεί στην Αθήνα για δουλειά του δήμου και πραγματικά είμαι ευτυχής και γι αυτό αλλά και για το ότι έχουμε δίπλα μας έναν άνθρωπο που έχει κάνει πολλά για το βουνό των θεών και θα συνεχίσει να κάνει ακόμη περισσότερα. Είμαι σίγουρος γι αυτό.
Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ, καλημέρα σας, καλή επιτυχία στις εργασίες σας. Να είστε καλά».
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Ακολούθησε χαιρετισμός της αντιπεριφειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου: «Καλωσορίσατε στην Πιερία. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τις βαλκανικές ομοσπονδίες ορειβασίας που ανταποκρίθηκαν σ' αυτό το κάλεσμα για συνάντηση σ' έναν ευλογημένο τόπο, σ' έναν τόπο που είναι εδώ, κοντά στη θάλασσα και κοντά στο όμορφο βουνό του Ολύμπου.
Να ευχαριστήσουμε, για μια ακόμη φορά, τον δήμο Δίου-Ολύμπου και τη δημοτική αρχή, την οποία σήμερα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης αλλά και η αντιδήμαρχος πολιτισμού και αθλητισμού Σοφία Ζουρζούρα.
Για εμάς εδώ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -και εδώ μεταφέρω τους χαιρετισμούς του νέου μας περιφερειάρχη, του Απόστολου Τζιτζικώστα- είναι ιδιαίτερα τιμητικό και ενθαρρυντικό που σαν τοπική αυτοδιοίκηση τέτοια μεγάλα γεγονότα που πέρα από τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο έχουν και μεγάλη σημασία στην τουριστική και ευρύτερα την ανάπτυξη της περιοχής.
Στους αγαπητούς μας φίλους που είναι προσκεκλημένοι εδώ στην Πιερία και που είναι αυτή τη στιγμή γύρω μας ένα πολύ θερμό και ζεστό καλωσόρισμα και να θεωρούν πάντοτε ότι εδώ στην Πιερία έχουν ανθρώπους που πρέπει και θέλω να τους θεωρούν δικούς τους.
Τέλος, θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον αγαπητό φίλο που πρόσφατα έγινε, τον κ. Γεωργούλη τον Δημήτρη, που κάνει εξαιρετική δουλειά και πραγματικά μας βοηθάει πάρα πολύ γιατί μ' όλες αυτές τις εκδηλώσεις κι αυτή όλη την παρουσίαση δίνει μια πολύ σημαντική ώθηση και παρουσία ευρύτερα της Πιερίας. Και πάλι, καλωσορίσατε».
Από την πλευρά των τοπικών παραγόντων, οι παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με χαιρετισμό του προέδρου του εθνικού δρυμού Ολύμπου, Παύλου Ανδρεδάκη.
ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, το πρόγραμμα περιλάμβανε ανάβαση στον Όλυμπο αλλά και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: