Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ Ζητούν παράταση για τις απολύσεις

Στο τέλος, τι; Α-μπε-μπα-μπλομ; 
Τρίτη 04 Ιουνίου 2013
Διέξοδο στον άλυτο γρίφο των 2.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, είτε με τον «παραδοσιακό» ελληνικό τρόπο της μετάθεσης του θέματος για αργότερα είτε με τη «σφαγή» ενός...
μεγάλου δημόσιου οργανισμού, αναζητεί το μέγαρο Μαξίμου, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας φθάνουν σήμερα στην Αθήνα. 
Στο τέλος, τι; Α-μπε-μπα-μπλομ; Η απροθυμία όλων των εμπλεκόμενων μελών της κυβέρνησης να αναλάβουν την ευθύνη της εφαρμογής μιας απόφασης με σημαντικό πολιτικό κόστος, αλλά και αυτή καθεαυτή η δυσκολία του εγχειρήματος αναζήτησης των πιο «αδύναμων κρίκων» του Δημοσίου, είχαν αποτέλεσμα να μην έχει οριστικοποιηθεί στο παρά πέντε της επίσκεψης της τρόικας η λίστα φορέων προς κατάργηση και «ακατάλληλων υπαλλήλων» προς αποχώρηση.
Με την ελπίδα όμως ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται αυτή τη φορά με πιο χαλαρές διαθέσεις, καθώς έχουν ήδη διαμηνύσει ότι ο πραγματικά μεγάλος επόμενος έλεγχος θα είναι το φθινόπωρο, το μέγαρο Μαξίμου προσδοκά ότι μπορεί να λάβει μια μικρή παράταση, από λίγες εβδομάδες έως τρεις μήνες. Το επιχείρημα της Αθήνας απέναντι στην τρόικα είναι ότι για να γίνει σωστά η «ακτινογράφηση» του Δημοσίου και ο εντοπισμός των πραγματικά περιττών φορέων και των εργαζομένων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, απαιτείται περισσότερος χρόνος.
Ακόμη όμως και να αποδεχθεί η τρόικα τη μετάθεση των πρώτων απολύσεων για τα τέλη καλοκαιριού, στο διάστημα που μεσολαβεί και ξεπερνώντας τη θερινή ραστώνη η κυβέρνηση θα πρέπει να «σπάσει αβγά», όχι μόνο για να επιτύχει τον πρώτο στόχο των 2.000 απολύσεων, αλλά και το συνολικό στόχο των 4.000 αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα της Αθήνας για πίστωση χρόνου, τις δύσκολες αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν σε νέα σύσκεψη οι πολιτικοί αρχηγοί και καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν από κατάργηση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακατάλληλους προς εργασία, επιόρκους και κοπανατζήδες, θα πρέπει να προσανατολιστούν στη «θυσία» μιας ΔΕΚΟ.
Στο τραπέζι έχουν πέσει σενάρια για συγχώνευση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (1.340 εργαζόμενοι), των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (970 εργαζόμενοι) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (360 εργαζόμενοι), με συνέπεια την αποχώρηση 1.000 με 1.200 υπαλλήλων -κυρίως διοικητικό προσωπικό- ή για την κατάργηση ορισμένων περιφερειακών ραδιοφώνων και υπηρεσιών της ΕΡΤ, με συνέπεια την απόλυση περίπου 400 εργαζομένων.
Εν τω μεταξύ το μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει και προβάλλει το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και στον αρμόδιο για τα φορολογικά επίτροπο Αλγκίρντας Σεμέτα, με τον οποίο συναντήθηκε, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Σεμέτα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «επιφυλάχθηκε», καθώς άλλωστε χρειάζεται η έγκριση της τρόικας, η οποία όμως δεν φαίνεται πολύ πιθανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: