Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη τύπου του δημάρχου Κατερίνης για τον οικισμό Ολυμπιάδα

 Τρίτη 04 Ιουνίου 2013
Σάββας Χιονίδης «Οι δυνάμεις μας είναι συντεταγμένες για το δίκαιο 2 χιλιάδων ανθρώπων»
Στο θέμα της ...
Ολυμπιάδας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης και δημοτικό σύμβουλο κ. Γκουγκουρέλα, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και συμβούλους καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο κ. Χιονίδης έδωσε απαντήσεις αναφορικά με την ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής  των οικολόγων  Νίκος Χρυσόγελος  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Κοινοβούλιο  στην οποία ερώτηση έθετε  θέμα σχετικά με τον πρότυπο βιοκλιματικό  οικισμό και το κατά πόσο αυτός είναι εντός προστατευόμενης  περιοχής.
Ο Δήμαρχος Κατερίνης
«Διάβασα με έκπληξη την ερώτηση του ευρωβουλευτή που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αναφέρεται η ερώτηση και δεν ξέρω αν έγινε επί τούτου ή λάθος ενημέρωσαν τον ευρωβουλευτή, ότι ο οικισμός επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί μέσα στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής.  Το καταφύγιο άγριας ζωής  θεσμοθετήθηκε πολύ πρόσφατα μετά το 2008».
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Κατερίνης, υπάρχουν οι αποφάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου όπου ποτέ δεν κλήθηκε  ο κοινοτάρχης  του Κορινού παλαιότερα, αλλά μόνο οι κοινοτάρχες της τότε κοινότητας Κίτρους.
Σύμφωνα με τον κ. Χιονίδη, ο ίδιος νόμος στον οποίο αναφέρεται ο ευρωβουλευτής στην ερώτηση του, λέει ότι σε μια περιοχή που είναι πολεοδομημένη δεν μπορεί να γίνει καταφύγιο άγριας ζωής. Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα  που είναι από το 1998 όπου δόθηκαν  οι περιβαλλοντικοί όροι, υπάρχουν νωρίτερα οι  ζώνες οικιστικού έλεγχου.  «Πως έρχεται λοιπόν  το δημόσιο και βάζει μέσα σε αυτό το οποίο είναι θεσμοθετημένο καταφύγιο άγριας ζωής το οποίο έγινε πριν από λίγα χρόνια; Θεωρούμε ότι εδώ παραβλέπονται αυτά».
Ο δήμαρχος  Κατερίνης  υπογράμμισε πως η Ολυμπιάδα είναι μια ιστορία 20 ετών  με μια σειρά πράξεων της διοίκησης σε επίπεδο υπηρεσιών,  υπουργών και του  προέδρου της δημοκρατίας. «Οι ζώνες οικιστικού ελέγχου είναι προεδρικό διάταγμα το οποίο είναι σε ισχύ και για να γίνει προεδρικό διάταγμα πέρασε από όλα τα υπηρεσιακά επίπεδα» σημείωσε.  Όπως υπογράμμισε,  η πολεοδόμηση του οικισμού είναι από το 2004  και πρόσθεσε   πως σε πολεοδομημένο χώρο που  έχει ζώνες οικιστικού ελέγχου, έχει  ΣΧΟΑΠ Κορινού,  έχει περιβαλλοντικούς  όρους και πολεοδόμηση,  δεν  είναι δυνατόν να υπάρχει και καταφύγιο άγριας ζωής, επειδή όπως είπε κάποιοι δεν το πρόσεξαν.
 Ζήτημα ασφάλειας δικαίου
«Τίθεται ζήτημα ασφάλειας δικαίου. Δεν μπορεί το ίδιο το δημόσιο με την ανωτάτη πολιτειακή αρχή να παίρνουν αποφάσεις  και αίφνης αυτές να αναιρούνται- παρατύπως- για μας και να δημιουργούν ζήτημα σε περισσότερο από δυο  χιλιάδες οικογένειες ή  ανθρώπους που επένδυσαν  στην περιοχή της Ολυμπιάδας, έχοντας την βαθιά πεποίθηση πως όταν το κράτος και ο πρόεδρος  της δημοκρατίας υπογράφει σαφώς και αυτό είναι  ιδιοκτησία. Ποιος είναι αυτός ο οποίος θα αποζημιώσει αυτούς τους ανθρώπους για τα πιθανά λάθη που κάνει το ελληνικό  δημόσιο; Όλα αυτά δεν αναφέρονται πουθενά στην ερώτηση».
Ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε  αναλυτικά στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το δημόσιο για την Ολυμπιάδα με την χρονολογική σειρά που αυτές υπογράφηκαν. 
Όπως σημείωσε, υπάρχει το ΦΕΚ 1010Δ/23-11-1995 που  καθορίζει τις ζώνες οικιστικού ελέγχου. Επίσης, η έγκριση του  Σχεδίου Ανάπτυξης στην εγκεκριμένη ζώνη του Κορινού  έγινε με το ΦΕΚ 210/18-3-1997.  Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων με την υπ.73697 /6-11-1997  απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ., καθώς και η  έγκριση πολεοδομικής  μελέτης 9526/4-3-2004  από τον τότε υφυπουργό  ΠΕΧΩΔΕ.
 Η Προστασία της περιοχής

«Ο μεγάλος στόχος είναι  να προστατεύσουμε  την περιοχή, για αυτό  και από όλη την έκταση της  Ολυμπιάδας  μόνο το 8,5%  θα  οικοδομηθεί. Το υπόλοιπο 91% είναι ελεύθεροι χώροι και ειδικά σε αυτή την περιοχή το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο. Παράλληλα καταθέσαμε αίτημα να ενταχθούμε στο πρόγραμμα life γιατί ο στόχος είναι η περιοχή να αποτελέσει γέφυρα για τον κόσμο που θέλει να επισκέπτεται το καταφύγιο άγριας ζωής» τόνισε ο κ. Χιονίδης.
Ο δήμαρχος Κατερίνης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν με τον αρμόδιο  υπουργό και τους συμβούλους του πρωθυπουργού με την συμμετοχή των βουλευτών του νομού για το συγκεκριμένο θέμα και πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί νέα συνάντηση τόσο με το αρμόδιο υπουργείο όσο και με το γραφείο πρωθυπουργού.
«Το υπουργείο πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση στο ερώτημα του ευρωβουλευτή» τόνισε ο δήμαρχος. 
 Ο κ. Γκουγκουρέλας
Ο αντιπρόεδρος της Ολυμπιάδας κ. Γκουγκουρέλας επεσήμανε ότι πρόκειται για μια ιστορία μακρόσυρτη η οποία τραβά σε βάθος χρόνου και έχει απασχολήσει την ελληνική διοίκηση στο σύνολο της από τον πρόεδρο της δημοκρατίας μέχρι και τον τελευταίο κοινοτάρχη και τίθεται όπως είπε  θέμα της ασφάλειας δικαίου.
«Η ασφάλεια δικαίου είναι μια από τις θεμελιακές πολιτειακές αρχές είναι θα έλεγα ένα από τα διακριτικά στοιχεία του status quo μιας ευνομούμενης πολιτείας. Όταν λοιπόν μια περιοχή με βάση το νόμο μπορεί να αναπτυχτεί και από το 2004 είναι κατάλληλη και εγκεκριμένη προς πολεοδόμηση, όταν γίνονται πάρα πολλές αγοραπωλησίες,  μεταβιβάσεις ακινήτων από τη νόμιμη ιδιοκτήτρια την Ολυμπιάδα προς τους δικαιούχους και όταν μάλιστα έχουν  επεκταθεί αυτές οι αγοραπωλησίες από τους δικαιούχους,  καταλαβαίνετε  ότι μιλάμε για ένα  απόλυτα ελεγμένο και σύννομο progiect το οποίο είναι αυτή τη στιγμή σε ισχύ. Η έλλειψη ασφάλειας δικαίου  επιτάσσει ότι  δημιουργείται με βάση το σύνταγμα  η εύλογη πεποίθηση ότι μπορεί να λειτουργήσει με νόμιμο καθεστώς,  αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί. Αν ανατραπεί όχι μόνο είναι έλλειψη σεβασμού προς τον Έλληνα πολίτη, αλλά είναι καθολική ανατροπή του έννομου  status quo  σε αυτή την περιοχή».


...

Δεν υπάρχουν σχόλια: