Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Γλυτώνουν από το ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ - Σχετική διάταξη που αφορά περίπου 415.000 μικρομεσαίους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

Eforia1_photo Τρίτη 04 Ιουνίου 2013
Διάταξη που θα προβλέπει την εξαίρεση περίπου 415.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από...
το καθεστώς του ΦΠΑ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να έχει υιοθετήσει την πρόταση των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εξαίρεση από το καθεστώς ΦΠΑ όλων των φορολογουμένων επιτηδευματιών με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ.
Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2012 μέσω αναλυτικής έκθεσης για τις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του ΦΠΑ, η οποία συντάχθηκε εκείνη την περίοδο από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.
Στην έκθεση εκείνη οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ είχαν επισημάνει συγκεκριμένα ότι:
1) Βάσει του άρθρου 287 της Κοινοτικής Οδηγίας 2006/112/EC για το κοινό σύστημα ΦΠΑ, η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεί φορολογούμενους των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει όμως αυτή την εξαίρεση. Όλοι οι φορολογούμενοι επιτηδευματίες εγγράφονται υποχρεωτικά και είναι υπόχρεοι για την απόδοση του ΦΠΑ ανεξάρτητα από τον ετήσιο τζίρο τους.
2) Περίπου το 42% των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στην Ελλάδα, δηλαδή συνολικά 415.548 φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ, δηλώνουν μηδενικό τζίρο ή ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ και στο σύνολό τους διεκδικούν επιστροφές πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ συνολικού ποσού 200 εκατ. ευρώ περίπου κάθε χρόνο, μειώνοντας έτσι τα έσοδα! Δηλαδή ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέφει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ!
3) Το κόστος διαχείρισης αυτών των μικρών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο σύστημα του ΦΠΑ είναι υψηλό. Το 1/3 των απαιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ δημιουργείται από φορολογούμενα πρόσωπα των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν είναι υψηλότερος των 10.000 ευρώ. Αυτό δημιουργεί σημαντικό διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση, για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο ενός μεγάλου αριθμού μικρών επιστροφών, καθώς επίσης και για την καταχώρηση και επεξεργασία των πληρωμών, χωρίς να υπολογίζεται και ο σχετικός κίνδυνος καταστρατηγήσεων.
4) Πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή ενός κατώτατου ορίου ετησίου τζίρου για την εγγραφή των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών στο σύστημα του ΦΠΑ. Ένα κατώτατο όριο θα ανακούφιζε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από την παρακολούθηση ενός μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων που αποδίδουν πολύ λίγα ή αρνητικά έσοδα.
5) Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει ένα απλοποιημένο σχέδιο φορολόγησης μικρών επιχειρήσεων κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώτατο όριο τζίρου, όπου οι φορολογούμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να χρεώνουν ΦΠΑ σε εισπράξεις από πωλήσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ούτε να πιστώνουν ΦΠΑ σε δαπάνες που πραγματοποιούν και όπου δεν απαιτείται η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ.
6) Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα βρίσκονται κάτω από το κατώτατο όριο ετήσιου τζίρου δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ και θα αποφεύγουν όλες τις απαιτήσεις συμμόρφωσης σχετικά με την είσπραξη του φόρου, δηλαδή την εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ, την τήρηση λογιστικών βιβλίων, την τιμολόγηση, την υποβολή περιοδικών δηλώσεων κ.λπ. Αν θέλουν όμως να παραμείνουν ή να εγγραφούν στο σύστημα του ΦΠΑ θα μπορούν να το πράξουν. Δηλαδή η συμμετοχή τους θα είναι προαιρετική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις με τις οποίες καθορίζεται το κατώτατο όριο ετήσιου τζίρου για την υποχρεωτική υπαγωγή στον ΦΠΑ είναι ήδη έτοιμες από το υπουργείο Οικονομικών και έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις παραπάνω επισημάνσεις και εισηγήσεις των τεχνικών εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ. Συνεπώς, το νέο καθεστώς είναι πολύ πιθανό να ισχύσει από το 2014. Σε κάθε περίπτωση, για να κριθεί εάν μια επιχείρηση μπορεί να εξαιρεθεί ή όχι από το καθεστώς του ΦΠΑ θα λαμβάνεται υπόψη το εάν ο ετήσιος τζίρος της υπερέβη ή όχι το όριο των 10.000 ευρώ κατά το έτος που προηγήθηκε.
Πηγή: UNITED REPORTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια: