Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ο καπνιστής στοιχίζει στον εργοδότη του 4.600 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το μη καπνιστή

Τρίτη 04 Ιουνίου 2013
Ένας εργαζόμενος που καπνίζει στοιχίζει κατά μέσον όρο περίπου 6.000 δολάρια (4.600 ευρώ) περισσότερα σε ετήσια βάση στον εργοδότη του σε σύγκριση με έναν...
μη καπνιστή, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Tobacco Control.
Τα κόστη κυμαίνονται ανάλογα με τον τομέα της δραστηριότητας της επιχείρησης και των καθηκόντων του κάθε εργαζομένου, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Οχάιο, με επικεφαλής τον Μίκα Μπέρμαν, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.
Το μεγαλύτερο κόστος αποδίδεται στα διαλείμματα για τσιγάρο, που αντιπροσωπεύουν διαφυγόντα έσοδα ύψους 3.077 δολαρίων (2.530 ευρώ) ανά εργαζόμενο κατ' έτος, ενώ οι παρατεταμένες απουσίες των καπνιστών από τις θέσεις τους εκτιμάται ότι στοιχίζουν 517 δολάρια (395 ευρώ) και οι εργαζόμενοι που είναι μεν στη θέση τους, αλλά η παραγωγικότητά τους είναι μειωμένη λόγω του ότι δεν ικανοποιούν τον εθισμό τους στη νικοτίνη στοιχίζουν στις επιχειρήσεις 462 δολάρια (353 ευρώ). Τα επιπρόσθετα κόστη λόγω των συνεπακόλουθων δαπανών υγείας ανέρχονται σε 2.056 δολάρια (1.570 ευρώ).
Η μελέτη έλαβε υπόψη της ότι οι εργοδότες εξοικονομούν από τους καπνιστές σε επίπεδο συντάξεων (καθώς πεθαίνουν νεότεροι) 296 δολάρια κατ' έτος.
Συνυπολογίζοντας όλα τα ανωτέρω ποσά λοιπόν, ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις ανέρχεται εν τέλει στα 5.816 δολάρια (4.445 ευρώ) κατ' έτος.
Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα σε βάρος των εργαζομένων που καπνίζουν, επιβάλλοντάς τους πρόσθετες εισφορές υγείας, ενώ πολλές είναι και οι εταιρείες που δηλώνουν ότι προσλαμβάνουν μόνο μη καπνίζοντες ή που απειλούν τους εργαζομένους πως θα απολυθούν εάν δεν κόψουν το κάπνισμα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Όπως υποστηρίζει η ομάδα των ερευνητών, εκπόνησε τη συγκεκριμένη μελέτη για να συμβάλλει ώστε "να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά την πολιτική έναντι του καπνού".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ABS-CBN News

Δεν υπάρχουν σχόλια: