Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Και στα δικά μας

24.12.2010 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ giorgis@massavetas.gr
Από χρόνια επαγγελματική διαστροφή, πήγα το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή. Όχι τόσο για να ακούσω "ζωντανά" τους ηγέτες μας, η τους βουλευτές. Δεν είχα δα και καμιά ψευδαίσθηση ότι θα κάνουν τίποτε άλλο από το να πουν έκαστος "το ποίημα του". Αλλά για να ...ακούσω τα έκτος βήματος σχόλια στο καφενείο της Βουλής, όπου οι άνθρωποι λειτουργούν πιο χαλαρά.

Δε βαριέσαι. Ο προβληματισμός δεν πήγαινε και πολύ πέρα από τα όρια του προσωπικού ενδιαφέροντος για τις συνέπειες των διαφόρων περικοπών στα "κουκιά" του καθενός. Πόσο θα "πληρώσει" παραδείγματος χάρη ένας κυβερνητικός βουλευτής την κατάργηση του δρομολογίου του ΟΣΕ στην περιφέρεια του και πόσο θα κερδίσει ο γαλάζιος αντίπαλος του.

Έμενες με την εντύπωση πως οι άνθρωποι δεν έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης που βιώνουμε και τον προοπτικών που αντιμετωπίζουμε.

Την ίδια ώρα οι αμαρτωλοί "οίκοι αξιολόγησης" μας απειλούν με νέες υποβαθμίσεις και τα περίφημα "σπρεντ" ξαναπαίρνουν φωτιά.

Την ίδια ώρα η Βουλή της Σουηδίας, μιας από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, επιβάλει στην κυβέρνηση της να κάνει περικοπές στον δικό τους προϋπολογισμό. Απόφαση που επιβλήθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, από το Αριστερό Κόμμα (κομουνιστές) ως την νεοσύστατη Ακροδεξιά.

Κόψτε "τριακόσια εκατομμύρια κορώνες από τις δαπάνες" ήταν η εντολή προς την κυβέρνηση, που δεν έχει την πλειοψηφία της Βουλής. Και εκείνοι για να τα βγάλουν πέρα πήραν αμέσως το ψαλίδι και άρχισαν να κόβουν. Έτσι, την ημέρα ακριβώς που οι δικοί μας έλεγαν ο καθένας το ποίημα του, η Σουηδία ανακοίνωνε πως πρόκειται να κλείσει του χρόνου πέντε πρεσβείες της.

Για να έχουμε σαφή εικόνα της διαφοράς των μεγεθών θα θυμίσω αυτό που έγραφα στο τέλος τους καλοκαιριού, όταν, με αφορμή την αύξηση κατά 25% του αριθμού των υπαλλήλων του πρωθυπουργικού γραφείου, μπήκα στην επίσημη ιστοσελίδα της Σουηδικής κυβέρνησης και είδα πόσος είναι ο αριθμός των υπαλλήλων όλων των σουηδικών υπουργείων.

Το πολυπληθέστερο λοιπόν σε υπάλληλους υπουργείο είναι το Εξωτερικών. Όπου οι υπάλληλοι -περιλαμβανομένων ακόμη και των καθαριστριών- μόλις που ξεπερνούν τους χίλιους εξακόσιους. Και τώρα, με την κατάργηση των πέντε πρεσβειών, μειώνονται και αυτοί. Και μάλιστα με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.
Άντε, και στα δικά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: