Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Σχέδιο αναδιάταξης του χρέους μετά το 2013



Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Xωρίς "κούρεμα" από το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης- Κοινοποιήθηκε ανεπίσημα στην Κομισιόν
- Προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του ...επιτοκίου
- Το Υπουργείο διαψεύδει, αλλά για το 2011 και 2012
Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά το 2013 χωρίς απομείωση...
(«κούρεμα») της αξίας των ομολόγων, κοινοποίησε ανεπισήμως στην Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το Βερολίνο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το εν λόγω σχέδιο συντάχθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, αλλά και τραπεζίτες στους οποίους έχει εμπιστοσύνη η κυβέρνηση.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΤο σχέδιο απορρίπτει κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης οποιασδήποτε μορφής πριν από τη λήξη του προγράμματος δανειοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ (2013) και προτείνει ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας με δύο κυρίαρχα στοιχεία:

-Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, όχι μόνο για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και γι’ αυτά που έχει λάβει από έτερους πιστωτές.

-Τη μείωση του επιτοκίου των δανείων αυτών. Ωστόσο, δεν θα επιδιώξει «κούρεμα» (haircut) της αξίας των ομολόγων της.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ
Προϋπόθεση για να εφαρμοστεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης –που φαίνεται να παίρνει κατ' αρχήν πράσινο φως από τις Βρυξέλλες– είναι να υπάρξει μέχρι τότε βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, κατά τους αρμόδιους (εγχώριους και ξένους) δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου σε όλο το διάστημα που απομένει, χωρίς υπαναχωρήσεις και καθυστερήσεις.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΣημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους σχετικούς εμπειρογνώμονες απέρριψε την εκδοχή αναδιάρθρωσης του χρέους εντός του 2011 ή του 2012, μολονότι τέτοιες εισηγήσεις έπεσαν στο τραπέζι.
Η αιτία είναι πως μια αναδιάρθρωση στην τρέχουσα φάση θα οδηγούσε τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες σε έλλειψη κεφαλαιακής επάρκειας, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων είχαν μεγάλες απώλειες και μεσοπρόθεσμα θα είχαν πρόβλημα καταβολής συντάξεων, οπότε θα έπρεπε να συμβάλει η κεντρική κυβέρνηση – δημιουργώντας εκ νέου δημοσιονομικό πρόβλημα.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕΚοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου θα έχει τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, οπότε θα υπάρχουν και οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανόνες για τις αναδιαρθρώσεις – άρα η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στη θέση να διαπραγματεύεται μόνη της με τους πιστωτές της, αλλά με ένα ευρωπαϊκό όργανο να την εκπροσωπεί κατά κάποιον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: