Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Δέκα μέτρα χωρίζουν καφενείο από ολομέλεια…

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Το κλίμα, το βράδυ της Τετάρτης στο καφενείο και το περιστύλιο της Βουλής, ήταν βαρύ.Στην ολομέλεια 
συζητείτο ο προϋπολογισμός του «δίσεκτου» έτους 2011. Το κλίμα, όμως, στο ελληνικό ...κοινοβούλιο δεν «σταντάρεται» στην αίθουσα της ολομέλειας αλλά στο καφενείο…
Θα μου πείτε, είναι μια παλιά και ίσως σοφή ελληνική συνήθεια το καφενείο. Στο καφενείο μπορείς να πεις ο,τιδήποτε χωρίς να δεσμεύεσαι. Δεν υπάρχουν πρακτικά όπως στην ολομέλεια. Στο καφενείο, τα τραπεζάκια δεν έχουν χρώμα. Ούτε κομματική ταμπέλα, όπως τα έδρανα της ολομέλειας.
Οι βουλευτές της ΝΔ ζυμώνονται στο ίδιο τραπεζάκι με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και λίγο πιο κει οι βουλευτές του ΚΚΕ κάθονται στο ίδιο τραπέζι με εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συζητήσεις, οι ζυμώσεις, οι διαφωνίες και οι ενστάσεις που άκουσα στο καφενείο της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στην ολομέλεια.
Τα όσα έχω ακούσει χρόνια τώρα στο καφενείο της Βουλής ποτέ δεν μεταφέρθηκαν στην ολομέλεια. Που και που μόνο παρατηρούνται κάποιες… διαρροές από το καφενείο προς την ολομέλεια, αλλά σπάνια… Για παράδειγμα, ο προβληματισμός της Ντόρας Μπακογιάννη για το μνημόνιο πρώτα πέρασε από το καφενείο και μετά εκδηλώθηκε στην ολομέλεια. Της στοίχισε βέβαια μια διαγραφή κι αυτό είναι πολύ ενδεικτικό της… απόστασης καφενείου -ολομέλειας.
Και οι ενστάσεις του Θ. Παπαχρήστου, πρώτα στο καφενείο ζυμώθηκαν πριν πάνε στην ολομέλεια, όπου και αυτός εισέπραξε μια ωραία διαγραφή. Λίγο πριν από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, στο καφενείο στο τραπεζάκι κοντά στο καπνιστήριο, ο Φ. Κουβέλης ζυμωνόταν για την αναγκαιότητα ή μη του εγχειρήματος. Την Τετάρτη το βράδυ ο προβληματισμός του καφενείου δεν μεταφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην ολομέλεια. Στο καφενείο όλοι , όλων των πτερύγων και όλων των τάσεων, μιλούσαν για την ανάγκη συνεννόησης. Στην ολομέλεια όλοι υπερασπίστηκαν για μια ακόμα φορά το κομματικό τους μαγαζάκι.
Στο καφενείο ήταν όλοι ανήσυχοι, στην ολομέλεια όλοι εμφανίστηκαν… κομματικά κραταιοί. Στο καφενείο όλοι συζητούσαν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αλίευαν ο ένας πληροφορίες από τον άλλον για «τις προθέσεις του πρωθυπουργού». Κανείς, όμως, στην ολομέλεια δεν τόλμησε να ρωτήσει. Να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει…
Δεν ξέρω αν φταίει ο εκλογικός νόμος, η αρχηγική δομή των κομμάτων ή ακόμα το μεγαλοπρεπές της αίθουσας της ολομέλειας που οι βουλευτές προτιμούν το καφενείο και αποφεύγουν την ολομέλεια. Πιθανότατα, είναι συνήθεια δεκαετιών και οι συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα ακόμα και σε δύσκολες εποχές, όταν το ζητούμενο δεν είναι η ημερομηνία του επόμενου ανασχηματισμού αλλά η ημερομηνία εκταμίευσης της επόμενης δόσης από το ΔΝΤ.
(Χρύσα Ταβουλάρη - aixmi.gr)

ΚΡΑΧΤΗΣ   http://kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: