Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Η Χριστουγεννιάτικη εγκύκλιος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Αγαθόνικου

  Τοπικά

Αγαπητά μου παιδιά, Χριστούγεννα και πάλι! Το πιο χαρμόσυνο Ευαγγέλιο -χαρούμενο μήνυμα- που ακούστηκε από τον ουρανό στη γη. Ο Υιός και Λόγος του Θεού σαρκώνεται. Προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση, την αγιάζει και την εξυψώνει, εκφράζοντας την άπειρη προς εμάς αγάπη Του. Κατεβαίνει χαμηλά, για να μας ανεβάσει ψηλά. "Χριστός γεννάται την πριν ..
πεσούσαν αναστήσων εικόνα". Για να αναστηλώσει από την πτώση και να αναστήσει από τη φθορά και το θάνατο την πεσούσα ανθρώπινη φύση. Να της ξαναδώσει το "αρχαίον κάλλον". Τα Χριστούγεννα είναι η απολύτρωση, η δικαίωση, το μεγαλείο, η δόξα του ανθρώπου.

Ήρθε ο Χριστός στον κόσμο! Όμως, τι παράδοξο! Παραμένει διαρκώς και ο Ερχόμενος! Ναι! Είναι "ο Ων και ο Ην και ο Ερχόμενος" κατά την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Αυτός που υπάρχει πάντοτε, που υπήρχε πάντοτε και που έρχεται διαρκώς.
Όλη η ζωή του Χριστού, όλα τα γεγονότα, που χάρισαν τη σωτηρία στο ανθρώπινο γένος μας, δεν συνέβησαν μόνο τότε. Επαναλαμβάνονται με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος και τώρα για τη δική μας σωτηρία. Γιατί ο Χριστός προσκαλεί στο Θεανθρώπινο Σώμα Του, δηλ την Εκκλησία, όλους τους "κοπιώντας και πεφορτισμένους", για να τους χαρίσει την ανάπαυση. Το ζήτημα είναι, με τι διάθεση πλησιάζουμε εμείς τον Χριστό. Τον αναζητούμε όπως οι πρώτοι καλεσμένοι επισκέπτες.
Ποιμένες και οι Μάγοι; Γιατί, μόνον αν είναι καθαρή η καρδιά μας, άδολος ο νους και μεγάλη η εμπιστοσύνη στα Θεία Του λόγια θα Τον βρούμε, ταπεινά θα Τον προσκυνήσουμε, για να μας λυτρώσει από τα δεσμά της αμαρτίας. Από την πονηρία, την πλεονεξία, την φιλαργυρία, τη δυσπιστία, την εγωπάθεια, την υψηλοφροσύνη, τον άκρατο ορθολογισμό, την κακία, τη ζήλεια, το φθόνο, την αισχρότητα και φιληδονία, τη διαφθορά και τα λοιπά δεινά που κατατυραννούν την ύπαρξη μας.
Τα φετινά Χριστούγεννα, ας γίνουν, πολυαγαπητά μου παιδιά, αφορμή για να αναθεωρήσουμε την προσωπική μας πορεία. Να αποδεχθούμε το εξιλεωτικό έργο του Θεανθρώπου Χριστού. Να αποκτήσουμε νέο ήθος και νέα στάση ζωής: Λατρεία και υπακοή στο Χριστό, αγάπη στον άνθρωπο και σεβασμό στη φύση. Και τότε και με την καρδιά μας θα ψάλουμε αυτό που μέρες τώρα ψάλλει η Αγία μας Εκκλησία: "Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε, Χριστός επί γης, υψώθητε..."
Χρόνια Σας πολλά και τρισευλογημένα!
Ο Μητροπολίτης Σας ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ

ΚΡΑΧΤΗΣ   http://kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: