Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΕΡΙΝΗ - Η πρώτη πόλη της Ειρήνης


presveytes_eirhnhs_1

Η φλόγα άναψε στο πλαίσιο του Προγράμματος «United Poleis for Peace Through Sport”
Εκατοντάδες μαθητές από τα γυμνάσια και τα λύκεια της Κατερίνης ένωσαν  τη φωνή και τη θέλησή τους υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και άναψαν τη φλόγα της ειρήνης, στο πλαίσιο μιας μεγάλης γιορτής που διοργάνωσαν γι αυτό το σκοπό ο Δήμος Κατερίνης και το Γραφείο Πολιτισμού της.. β/θμιας Εκπαίδευσης.

presveytes_eirhnhs_2Η...
εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης, με επίσημο προσκεκλημένο τον ιατρό κ. Νίκο Σικλόγλου, πρόεδρο του Διεθνούς Πολιτιστικού Ιδρύματος με την επωνυμία «Αριστοτέλειο», μια μη κυβερνητική οργάνωση που δημιούργησε ο προαναφερόμενος πριν από περίπου 15 χρόνια στη Ρώμη. Ο κ. Σικλόγλου είναι ο εμπνευστής του προγράμματος "United POLEIS for Peace through sport", μια πρωτοβουλία που πρέπει να τονιστεί ότι υιοθέτησε πρώτος σε πανελλήνιο επίπεδο ο Δήμος Κατερίνης, προτρέποντας τους μαθητές των σχολείων της πόλης να γίνουν εθελοντές Πρεσβευτές Ειρήνης.
Κρατώντας στα χέρια τους αναμμένα λευκά κεριά, οι μαθητές διατράνωσαν τη βούλησή τους ως «Πρεσβευτές της Ειρήνης» να συμβάλλουν όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά  στο «χτίσιμο» ενός καλύτερου κόσμου».
presveytes_eirhnhs_3«Το φως των κεριών έχει πολλαπλό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμης και συνέχισε: «Το φως που βγαίνει από το κερί που κρατάτε εσείς οι έφηβοι, δηλώνει τη χαμένη ψυχική επαφή των ανθρώπων , την έλλειψη αλληλεγγύης και ιδιαίτερα στους ΑμεΑ. Το φως των κεριών εκπέμπει μήνυμα ελπίδας και ειρήνης στις περιοχές του κόσμου που βιώνουν την κατάρα του πολέμου. Οι νέοι απαιτούν Ειρήνη, προστασία των αμάχων και συνεννόηση των λαών. Οι νέοι απαιτούν το τέλος του οικονομικού πολέμου που εξαθλιώνει τους λαούς και σπρώχνει τους ανθρώπους στην απελπισία και το μαρασμό. Το φως των κεριών σας είναι φάρος αισιοδοξίας, που εσείς οι νέοι της Κατερίνης, οι Πρεσβευτές της Ειρήνης θέλετε και μπορείτε να την περάσετε στον κόσμο, χαράσσοντας νέους δρόμους για μια πόλη καλύτερη, για μια χώρα δικαιότερη και δυνατή, για έναν κόσμο με κοινωνική δικαιοσύνη.
«Η ένταξη  στο "United POLEIS for Peace through sport" της Κατερίνης ως "Πόλης Ειρήνης», και των σχολείων της ως «Πρεσβείες Ειρήνης» καθιστά τους νέους από απαθείς θεατές των κοινωνικών τεκταινόμενων σε ενεργούς πρωταγωνιστές. Εκπαιδεύει κατ' αυτήν την έννοια σήμερα, τους πολίτες που θα έχουν αύριο τις πολιτικές και κοινωνικές ευθύνες», ανέφερε ο κ. Σικλόγλου και ευχαρίστησε τον Δήμο της Κατερίνης για τη μεγάλη  ευαισθησία που επιδεικνύει στα θέματα αυτά.
Συγκινημένος από την ανταπόκριση των μαθητών, τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην πορεία τους ως Πρεσβευτές της Ειρήνης και τους προέτρεψε να μεταδώσουν το μήνυμα και σε άλλους νέους της πόλης.
Από το βήμα της εκδήλωσης, μαθητές Πρεσβευτές της Ειρήνης από το 2ο και το 4ο Λύκειο απευθύνθηκαν στους συμμαθητές τους και τους κάλεσαν να πλαισιώνουν την προσπάθεια. «Όλοι εμείς οι νέοι, πρέπει να πάρουμε μέλος και να βοηθήσουμε με αγωνιστικότητα, θάρρος και με πνεύμα συνεργασίας, ισονομίας, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης, στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου» τόνισε η μαθήτρια του 4ου Λυκείου και ήδη Πρέσβειρα Ειρήνης, Άννα Παυλίδου.
«Εμείς όλοι, παίρνουμε τα ηνία στα χέρια μας, θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά καταπολεμώντας την εγκληματική αδιαφορία των μεγάλων και αποδεικνύοντάς τους ως πού μπορούμε να φτάσουμε. Παίρνουμε τον τίτλο των Πρεσβευτών Ειρήνης, έναν τίτλο τιμής και πρόκλησης παράλληλα. Ας ενώσουμε τις φωνές μας και ας γίνουμε όλοι Πρεσβευτές της Ειρήνης!»
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα ΑμεΑ, καθώς  μία από τις δράσεις του προγράμματος United POLEIS for Peace through sport", με τίτλο «Olympic games 4 all», αφορά και στην καθιέρωση κοινών Ολυμπιακών Αγώνων για όλους ανεξαιρέτους τους αθλητές, αντί των Παραολυμπιακών Αγώνων που γίνονται σήμερα. Τη σχετική διακήρυξη έχουν ήδη υπογράψει 15 πρόσωπα τιμώμενα με το Nobel Ειρήνης, προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και χιλιάδες μαθητές από την Ιταλία και Σλοβακία και πλέον και οι μαθητές της Κατερίνης γίνονται ενεργοί υποστηρικτές αυτού του στόχου.
Τους μαθητές ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους και η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτισμού της Β/θμιας Εκπαίδευσης κα Μυράντα Παππά, ενώ ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη συμβολή της Δημοτικής Αρχής στην επίτευξη του σπουδαίου αυτού στόχου. Δήλωσε δε, υπερήφανη που η Κατερίνη, πρώτη σε όλη τη χώρα, γίνεται πόλη της Ειρήνης, γίνεται πομπός μηνυμάτων αλληλεγγύης, οικουμενικής ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης των λαών, ελπίδας και δημιουργίας.
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση πλαισίωσαν νεανικά  μουσικά συγκροτήματα. (Πολιτεία )

Δεν υπάρχουν σχόλια: