Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Μαρία Μίχου: Δύσκολος αλλά αναγκαίος

«Πεποίθησή μου είναι ότι για να αντιληφθείς σωστά μία κατάσταση, πρέπει να γνωρίζεις όχι μόνο την ουσία της, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε», τόνισε μεταξύ άλλων στην... ομιλία της για τον προϋπολογισμό του 2011 η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου. Όπως ανέφερε η Βουλευτής  ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ίσως ο πιο δύσκολος αλλά αναγκαίος του Ελληνικού κράτους από τη μεταπολίτευση.
Πως φτάσαμε να συζητάμε σήμερα εδώ τον πιο δύσκολο, ίσως, προϋπολογισμό – αλλά αναγκαίο – του ελληνικού κράτους από την μεταπολίτευση;
Όπως όλοι γνωρίζουμε από το 2007 το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε αστάθεια. Αιτία είναι η αδηφάγος διάθεση ορισμένων επενδυτών για γρήγορα κέρδη από τη μια πλευρά και από την άλλη η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να θέσει όρια στην κερδοσκοπία. Η κρίση αυτή δεν έδειξε να επηρεάζει την χώρα μας άμεσα σε πρώτη φάση. Την επηρέασε, όμως, έμμεσα, καθώς οι διεθνείς αγορές έγιναν πιο σφιχτές στον δανεισμό.
Μέσα σε αυτό το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η προηγούμενη Κυβέρνηση άφησε αθωράκιστη στις ορέξεις των κερδοσκόπων την χώρα. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και τα παραποιημένα στοιχεία για το έλλειμμα, είχαν σαν αποτέλεσμα να εκμηδενιστεί η αξιοπιστία της χώρας και στους Ευρωπαίους Εταίρους αλλά και στις διεθνείς αγορές. Υπό αυτές τις συνθήκες ο δανεισμός ήταν πλέον αδύνατος.
Μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό στήριξης για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Ένα μηχανισμό που αποτελεί την μόνη ρεαλιστική λύση. Ούτως ή άλλως δεν ακούσαμε καμία άλλη ρεαλιστική λύση γι’ αυτό το θέμα εδώ μέσα. Δεν είναι τυχαίο ότι και η Ιρλανδία αποφάσισε πρόσφατα να ενταχθεί σε αυτόν.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ  ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Ποιά κατάσταση καλούμαστε να διαχειριστούμε; Με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών το 2011 αναμένεται μείωση του ελλείμματος στο 7,4%, από 15,4% που παραλάβαμε. Αναμένεται δηλαδή μέσα σε δύο μόλις χρόνια να μειώσουμε το έλλειμμα της χώρας κατά 50%. Το νούμερο αυτό δείχνει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού έχουν αντίκρισμα.
Ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα του φετινού Προϋπολογισμού είναι η περαιτέρω αύξηση των εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η χώρα μας έχει 30% εκτιμώμενη απώλεια εσόδων από Φ.Π.Α., τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 12%. Κατά συνέπεια τα φορολογικά έσοδα είναι πολύ πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές σε άμεση και έμμεση φορολογία είναι περίπου ίδιοι.
Για τον λόγο αυτό μέσα στο 2011 υπάρχουν στοχευμένες πολιτικές, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα και για την είσπραξη καθυστερούμενων φορολογικών οφειλών και για τη δημιουργία ενός πλαισίου επίλυσης φορολογικών διαφορών, για το λαθρεμπόριο καυσίμων, καθώς και άλλα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων

ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Το 2010 η Κυβέρνηση ξεκίνησε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια με διπλή στόχευση. Πρώτος στόχος, η δημοσιονομική προσαρμογή. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Μόνο μέσα από δομικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία, το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και την αγροτική παραγωγή η χώρα θα περάσει σε μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην παραγωγή και την καινοτομία.
Ήρθε η ώρα να περάσουμε από μια εποχή διαρκούς κατανάλωσης σε μια νέα εποχή παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων που θα εξάγουμε, διεκδικώντας μερίδιο στις διεθνείς αγορές.
Για τον λόγο αυτό η Κυβέρνηση φέρνει σειρά από νομοσχέδια που στόχο έχουν να τονώσουν την ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα. Πολύ σύντομα θα κατατεθεί ο νέος επενδυτικός νόμος.

ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κατά την άποψή μου ο τομέας της Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης δοκιμάζεται εντονότερα σήμερα από κάθε άλλον. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε το πλαίσιο πολιτικών για το νέο έτος, το οποίο αποτελείται από τρεις πυλώνες:
Πρώτον, δράσεις για ένα βιώσιμο, αποτελεσματικό και πιο δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης,
Δεύτερον, δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας
Τρίτον, δράσεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την κοινωνική προστασία και την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων.
Το πλαίσιο αυτό αποτελεί συνέχεια των νομοθετικών παρεμβάσεων που αναλάβαμε το 2010.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη διακυβέρνηση της χώρας, η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν εκρηκτική. Τον Οκτώβριο του 2009, τα ταμεία αδυνατούσαν να καταβάλουν συντάξεις.
Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η Κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ένα βιώσιμο και πιο δίκαιο σύστημα, ένα σύστημα που εγγυάται κατώτατο εισόδημα για όλους τους πολίτες που συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους,  ακόμη κι αν δεν έχουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και ιατρικών πράξεων μειώσαμε δραστικά την ανεξέλεγκτη, μέχρι πρότινος, σπατάλη. Μόνο για το 2011 η εξοικονόμηση αναμένεται να ανέλθει στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της ανεργίας, που πλήττει κυρίως τις γυναίκες, τους νέους και όσους βρίσκονται πλησίον της συνταξιοδότησης. Το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, όπως χαρακτηρίστηκε πολύ σωστά, κατά την άποψή μου, από τον πρωθυπουργό. Το ποσοστό της ανεργίας για φέτος φτάνει το 12,1% ενώ το επόμενο έτος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 14,6%.
Μάλιστα, η Κεντρική Μακεδονία, στην οποία εντάσσεται και ο Νομός Πιερίας, αντιμετωπίζει ακόμα πιο έντονα – ακόμα πιο έντονα από άλλες περιοχές – το πρόβλημα. Οι μετρήσεις δείχνουν είμαστε πάνω από τον γενικό μέσο όρο.
Η επί χρόνια έλλειψη δημοσίων επενδύσεων στο Νομό, η μη αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, έφεραν και τα σημερινά αποτελέσματα. Για εμάς η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε μόνο διόδια για τον δικό μας Νομό.
Το Υπουργείο Εργασίας, λοιπόν, σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ., δημιούργησε μία σειρά προγραμμάτων τα οποία ήδη έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Τα προγράμματα στοχεύουν τόσο στην διατήρηση θέσεων απασχόλησης όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση αποτελούν τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα. Και θεωρώ ότι η επέκτασή τους στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, θα αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη.
Κλείνοντας, οι στοχευμένες παρεμβάσεις, με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, εγγυώνται σε μεγάλο βαθμό τον σωστό σχεδιασμό και την αποδοτικότητα των μέτρων.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: