Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Πτώση 50% στην Χριστουγεννιάτικη αγορά της Κατερίνης

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010 
Πτώση ως και 50% στην Χριστουγεννιάτικη αγορά της Κατερίνης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου της πόλης. Οι φόβοι των προηγούμενων μηνών  δυστυχώς  έρχονται να ...επιβεβαιωθούν με τη χειρότερο τρόπο, καθώς ο τζίρος των περισσοτέρων καταστημάτων της πόλης έχει πέσει 50%, σε σχέση με άλλες χρονιές. Την τελευταία εβδομάδα στο κέντρο της πόλης μπορεί να είχε αυξημένη κίνηση, αλλά οι αγορές ήταν περιορισμένες κατά πολύ. Οι καταναλωτές ψωνίζανε τα απολύτως απαραίτητα.

Η δραματική αυτή μείωση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κώστα Ρέχα, οφείλεται τόσο στη συρρίκνωση των αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων όσο και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία επιβαρύνεται από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά και τη διαρκώς αυξανόμενη υποκατανάλωση.
Ο καταναλωτής, πρόσθεσε ο κ. Ρέχας,  είναι φοβισμένος και προβληματίζεται πολύ για κάθε του αγορά με άμεσο αντίκτυπο όπως είναι φυσικό στη ρευστότητα των εμπορικών επιχειρήσεων. «Οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίζονται πλέον στα απολύτως απαραίτητα και στοχεύουν στην εξασφάλιση της καθημερινότητας ακόμη και κατά την περίοδο των εορτών», σημείωσε ο κ. Ρέχας.
Πού πάει το «δώρο»
Ενδεικτική, της κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, είναι και η πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών σχετικά με τον που θα διαθέσουν το δώρο οι καταναλωτές.  Βάσει της έρευνας, το 60% του δώρου των Χριστουγέννων θα δαπανηθεί σε ανελαστικές δαπάνες (διατροφή, δίδακτρα, θέρμανση, χρέη προς τις τράπεζες, χρέη προς το Δημόσιο και λογαριασμούς υπηρεσιών).

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, τα ποσά που θα διατεθούν γα θέρμανση και διατροφή είναι αυξημένα κατά 1,5%, το 2,42% του δώρου θα απορροφηθεί από άλλες δαπάνες, όπως πληρωμή ασφάλειας και τελών αυτοκινήτου, ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων κ.ο.κ., ενώ μειώσεις παρουσιάζουν τα ποσοστά που θα διατεθούν για την ένδυση, τη διασκέδαση, τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, τα τυχερά παιχνίδια και την αγορά οικιακών συσκευών.
Ακρίβεια

Την ίδια στιγμή που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών δέχεται διαδοχικά πλήγματα, η Ελλάδα παραμένει σταθερά πρώτη στην ακρίβεια σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Βάσει στοιχείων από το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή για τον περασμένο Οκτώβριο, η Ελλάδα είναι πρώτη στον πληθωρισμό, με 5,2% (έναντι 1,9% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.), ενώ επιπλέον κρατά πρωτιά στις αυξήσεις τιμών στην ένδυση, με +2,6% (έναντι 0,2% στην Ε.Ε.), στις καφετέριες και στα ξενοδοχεία, με 3,3% (έναντι 1,5% στην Ε.Ε.), στην μπίρα, με +13,7% (έναντι 4,9% στην Ε.Ε.), στον καπνό, με +18,7% (έναντι 4,9% στην Ε.Ε.), αλλά και στις ηλεκτρικές συσκευές, με +2,7% (έναντι 0,5% στην Ε.Ε.)
.(ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ)

ΚΡΑΧΤΗΣ   http://kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: