Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Σε εξέλιξη η απέλαση των ακτιβιστών - Δείτε τα video

Τεταρτη, 02 06 2010
gaza_protests_humanitarian_ship44
Στην απελευθέρωση όλων των ξένων υπηκόων που κρατούνταν στις φυλακές Μπιρ Σέβα προχώρησαν οι ισραηλινές αρχές Ασφαλείας, ενώ ήδη έχουν απελαθείτην παγκόσμια κατακραυγή για την αιματηρή επέμβαση στα πλοία του "Στόλου της Ελευθερίας". Στην Ιορδανία είχαν ..Δείτε τα video
μεταφερθεί ήδη από το πρωί της Τετάρτης 120 ακτιβιστές, με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στον διεθνή στολίσκο "χωρίς προειδοποίηση". Την ίδια στιγμή, έκκληση προς τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας ακόμα ενός πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια απευθύνουν οι ιρλανδικές αρχές. Το Rachel Corrie βρίσκεται ήδη ανοιχτά της Λιβύης. Το Ισραήλχάνει τον μοναδικό του φίλο" στην περιοχή, την Τουρκία, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. Από την Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, εφόσον το Τελ Αβίβ άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζα. πολλοί από αυτούς, μετά "


Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο
των προβαλλόμενων βίντεο

Δεν υπογράφουν χαρτί απέλασης

Στις 14.15 (τοπική ώρα) ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση από τη φυλακή του Μπιρ Σέβα όλων των ξένων υπηκόων που κρατούνται από το Ισραήλ και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.
Εκεί παραδίδονται από τις αστυνομικές αρχές σε άτομα του υπουργείου των Εσωτερικών, οι οποίοι και ολοκληρώνουν τη διαδικασία απελευθέρωσής τους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων έχει αρνηθεί να υπογράψει το χαρτί απέλασης το οποίο αξίωναν οι Ισραηλινοί.
Μετά και τα τελευταία λεωφορεία που μετέφεραν τους κρατούμενους, εξήλθαν από το χώρο των φυλακών μικρά βαν χωρίς παράθυρα, τα οποία μετέφεραν άγνωστο αριθμό κρατουμένων. Την ώρα που περνούσαν μπροστά από τα τηλεοπτικά συνεργεία, άρχισαν να χτυπούν τα τοιχώματα των κλειστών φορτηγών από το εσωτερικό τους και να φωνάζουν συνθήματα στα αγγλικά.
Αμέσως μετά ακολούθησαν σκηνές πανικού από τους αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί στην περιοχή και έπειτα δύο στρατιώτες με πυροβόλα όπλα άνοιξαν την πίσω πόρτα του φορτηγού και μπήκαν μέσα σε αυτό, επιχειρώντας να σταματήσουν την προσπάθεια να υπάρξουν δηλώσεις από τους κρατουμένους.
Όπως δήλωσαν Ισραηλινοί δικηγόροι, μέλη της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητούσαν επιμόνως από το πρωί να συναντηθούν με συγκεκριμένες ομάδες κρατουμένων, αλλά δεν τους επετράπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία κλειστά φορτηγά μεταφοράς κρατουμένων μετέφεραν άτομα τα οποία κρατήθηκαν στην απομόνωση, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες.

"Βάρβαρη επίθεση χωρίς προειδοποίηση"

Οι Ισραηλινοί κομάντος χρησιμοποίησαν γκλομπ, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αληθινά πυρά κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, όπως δήλωσαν ακτιβιστές που το πρωί της Τετάρτης απελάθηκαν στην Ιορδανία.
"Οι Ισραηλινοί μας επιτέθηκαν χωρίς προειδοποίηση λίγο μετά τα ξημερώματα" δήλωσε ο Μαλαισιανός Νοράζμα Αμπντουλάχ.
"Στην αρχή έριξαν πλαστικές σφαίρες, αλλά έπειτα από λίγο χρησιμοποίησαν κανονικά πυρά. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως και μετά από αυτό παραδοθήκαμε" πρόσθεσε ο Αμπντουλάχ που βρισκόταν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara.
Ο Αμπντουλάχ δήλωσε στο Reuters ότι οι Ισραηλινοί κομάντος κράτησαν τους ακτιβιστές με δεμένα τα χέρια για 15 ώρες, μέχρι να φτάσουν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ.
Ο Μαλαισιανός υπογράμμισε ότι ο διεθνής στολίσκος βρισκόταν περισσότερα από 68 μίλια μακριά από τις ακτές της Γάζας όταν καταλήφθηκε από τους Ισραηλινούς: "Το αρχικό μας σχέδιο ήταν να σταματήσουμε εκεί και να ζητήσουμε την άδεια των Ισραηλινών προτού εισέλθουμε (στα χωρικά ύδατα της Γάζας) και αν αρνούνταν, θα παραμέναμε στη θάλασσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας (...) όμως μας επιτέθηκαν προτού προλάβουμε να το κάνουμε".
Ο Αμπντούλ Ραχμάν Φαϊλακαουέε από το Κουβέιτ σε τηλεφωνική του συνομιλία με το Reuters δήλωσε: "Η επίθεση ήταν απολύτως βαρβαρη (...) Χρησιμοποίησαν γκλομπ καθώς κατέβαιναν (από τα ελικόπτερα) για να μας χτυπήσουν και να πάρουν τον έλεγχο του πλοίου".

Εν πλω για Γάζα το Rachel Corrie

Η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ
Να επιτρέψει στο πλοίο MV Rachel Corrie -που έχει μισθώσει ιρλανδική οργάνωση και κατευθύνεται προς τη Γάζα- να ολοκληρώσει τον πλου του ζητά η ιρλανδική κυβέρνηση από το Ισραήλ.
Την Τρίτη, ο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ: "Αν συμβεί ο,τιδήποτε στους πολίτες μας, (το Ισραήλ) θα υποστεί τις πιο σοβαρές συνέπειες".
Το πλοίο MV Rachel Corrie, το οποίο φέρει το όνομα της Αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, ανήκει στον "Στόλο της Ελευθερίας", αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής.
Κανονικά το Rachel Corrie θα έφτανε στη Γάζα σήμερα, όμως άλλαξε το πρόγραμμά του και θα φτάσει στον προορισμό του τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Νάιμ Μαλόνεϊ της οργάνωσης Free Gaza Ireland, παρακλάδι του κινήματος Free Gaza.
Το πλοίο "βρίσκεται στη Μεσόγειο και ταξιδεύει προς τη Γάζα. Προσπαθούμε να λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να καταπλεύσουμε με ασφάλεια" δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Rachel Corrie βρίσκεται "μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της βόρειας Αφρικής", διευκρίνισε η Μαλόνεϊ, προσθέτοντας ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν ακόμα να ανέβουν στο πλοίο και να παρουν μέρος στην αποστολή.
Η ακτιβίστρια δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που επιβαίνουν στο πλοίο, που σύμφωνα με τον ιρλανδικό Τύπο είναι 15, μεταξύ αυτών και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ.

Ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ


Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο
των προβαλλόμενων βίντεο
Εάν μέχρι το βράδυ δεν αφεθούν από το Ισραήλ ελεύθεροι οι Τούρκοι πολίτες, η Τουρκία θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη χώρα αυτή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιστρέφοντας το μεσημέρι από την Ουάσιγκτον.
Ο Α. Νταβούτογλου είπε πως έχουν ήδη επιστρέψει 210 Τούρκοι πολίτες, αλλά τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις θα ομαλοποιηθούν εάν τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας και το Ισραήλ συνδράμει στην έρευνα σχετικά με την υπόθεση, ενώ σημείωσε ότι "δεν μπορούμε να βασιστούμε σε έρευνα που θα κάνει μια χώρα που βρίσκεται σε θέση κατηγορούμενου".
Σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ στο όλο θέμα, ο Τούρκος υπουργός είπε πως "το κείμενο που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι κείμενο καταδίκης και φέρει και την υπογραφή των ΗΠΑ και συνεπώς υπάρχει καταδίκη κι από πλευράς ΗΠΑ".
Πηγές: Reuters, NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: