Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Τριετή συμφωνία με μηδενικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα ζήτησαν οι εργοδότες από τη ΓΣΕΕ "Κλειδώνει" το πάγωμα μισθών


02.06.2010 Οικονομία
Τριετή συμφωνία με μηδενικές αυξήσεις -τουλάχιστον για φέτος- ζήτησαν οι εργοδότες από τη ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την υπογραφή νέας γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Αντιθέτως, η ΓΣΕΕ... ζήτησε την προστασία των μισθών από τον πληθωρισμό, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και την προστασία όσων είναι άνω των 50 ετών από τις απολύσεις. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μη θιγούν οι κατώτατοι μισθοί και να ενισχυθούν με επιδόματα οι χαμηλόμισθοι. Νέα συνάντηση ορίστηκε για τις 14 Ιουνίου.
Η μάχη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η διάσωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων άρχισε υπό τη σκιά των σκληρών περιορισμών που επιβάλλει το μνημόνιο.
Οι εργοδότες προτείνουν τριετή σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις το 2010 με ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρών αυξήσεων για τη διετία 2011 - 2012 και ο 13ος και 14ος μισθός να περιληφθούν στη σύμβαση και να ενισχυθεί με κάποιο επίδομα ο κατώτατος μισθός.
"Η βούληση μας είναι -και έχει έμπρακτα αποδειχθεί η προσπάθεια- να μην περικοπούν μισθοί", είπε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος που τόνισε για ακόμα μια φορά ότι πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο της τρόικας για τα εργασιακά, καθώς, όπως είπε "αποτελεί νόμο του κράτους".
"Να περιφρουρήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, να προστατεύσουμε το ετήσιο εισόδημα και να διασφαλίσουμε μία σταθερή αμοιβή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια", ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης, τονίζοντας ότι "στις παρούσες συνθήκες οι Κοινωνικοί Εταίροι είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε να υπογράψουμε και να διατηρήσουμε σε ισχύ μία νέα ΕΓΣΣΕ της οποίας η σημασία είναι σημαντικότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν".
Η ΓΣΕΕ ζητά αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού και καταρχήν μονοετή σύμβαση, ενώ θεωρεί ότι εξασφαλίζονται οι κατώτατοι μισθοί και ο 13ος και 14ος μισθός.
"Συζητούμε την απόλυτη θωράκιση του 13ου και 14ου μισθού. Οι εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν την θετική βούληση τους να υπάρχει αυτή η θωράκιση" τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε "ότι η Συνομοσπονδία επιθυμεί μία "ΕΓΣΣΕ η οποία θα παράγει αποτέλεσμα προστατεύοντας το εισόδημα των εργαζομένων, θα θωρακίζει αποφασιστικά το 13ο και 14ο μισθό από κάθε επιβουλή, θα έχει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων".
Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο διατήρησης του υφιστάμενου κατώτατου ορίου των 740 ευρώ, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι οι εργοδότες δήλωσαν ότι "υπάρχει απόλυτος σεβασμός της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ".
"Είναι ξεκάθαρο ότι ισχύει ο κατώτατος μισθός, είτε υπογραφεί είτε όχι, η νέα Σύμβαση", είπε χαρακτηριστικά.
Αντιδράσεις
"Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επικαλούμενοι το τριετές πάγωμα των μισθών που περιέχεται στο μνημόνιο συνεργασίας, αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων για τα επόμενα τρία χρόνια", σχολίασε με αφορμή τη συνάντηση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.
Εργαζόμενοι πάντως σε κλάδους που έχουν καταγγείλει τη σύμβαση ανησυχούν καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε ατομικές. Με βάση και το μνημόνιο βλέπουν να έρχεται όχι μόνο η μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και η διαφοροποίησή του ανά κλάδο και ανά περιοχή.
Η επόμενη συνάντηση εργοδοτών-ΓΣΕΕ θα γίνει στις 14 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: