Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Το μέλλον γράφτηκε… χθες!

BASIKO_1 

Με τη χθεσινή αποδοχή του «Β2 σταδίου» της μελέτης του Γ.Π.Σ, το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης «προδιέγραψε» το μέλλον της πόλης για την επόμενη 10ετία τουλάχιστον. Την ευθύνη ανέλαβαν εξ’ ολοκλήρου οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αφού από ...τη συζήτηση αποχώρησε η μείζονα αντιπολίτευση.
Όσο για το «χρώμα του μέλλοντος» και αν θα είναι «ρόδινο», γκρίζο ή μαύρο, θα φανεί εκ του αποτελέσματος…

Μια μέρα πριν συζητηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την αρμόδια Επιτροπή, εγκρίθηκε η πρόταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κατερίνης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Από τη συζήτηση αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Συνδυασμού «Πράξη το Όραμα» και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Άννα Αθανασάκη, ενώ παρούσα δήλωσε η δημοτική σύμβουλος Κέλυ Παντελιάδου. «Ιστορική» χαρακτήρισε τη στιγμή ο δήμαρχος Κατερίνης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σχέδιο για το οποίο καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη του παρελθόντος.

BASIKO_2Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης. «Αντιλαμβανόμαστε το κατεπείγον του θέματος» είπε ο Στέργιος Μπουσνάκης, αλλά για μια ακόμα φορά δεν έχουμε στη διάθεσή μας όλο το σχετικό φάκελο, υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης. Ο κ. Μπουσνάκης, ανακοίνωσε στο σώμα την αποχώρηση του συνδυασμού του από τη συζήτηση, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση ο συνδυασμός του δεν μπορεί ούτε κριτικά να τοποθετηθεί, ούτε να προτάσεις να καταθέσει. «Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση για το σχέδιο και ο σχετικός φάκελος μου δόθηκε μόλις το μεσημέρι» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το μέλλον της πόλης για τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί να έρχεται προς συζήτηση τελευταία στιγμή. «Θεωρώ ότι οι προτάσεις για το ΓΠΣ προϋπήρχαν πολλές μέρες πριν την Παρασκευή, όταν αποφασίστηκε η κατεπείγουσα σύγκλιση του συμβουλίου», ενώ ο κ. Μπουσνάκης, κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου ότι δεν έθεσε σε διαβούλευση το Σχέδιο.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ ούτε να ψηφίσω, ούτε να καταψηφίσω, διότι δεν έχω την ελάχιστη ενημέρωση για τις προτάσεις», ανέφερε στην τοποθέτησή της η Άννα Αθανασάκη, η οποία επίσης αποχώρησε από τη συζήτηση.
Την απόφασή της να δηλώσει παρούσα, εξέφρασε στην αρχή της συζήτησης η κ. Παντελιάδου, η οποία εξέφρασε την απορία της γιατί έπρεπε να έρθει προς συζήτηση το σχετικό θέμα μόλις λίγο πριν τη συζήτησή του από την Επιτροπή της Περιφέρειας, όταν οι μελετητές παρέδωσαν τις προτάσεις τους στο Δήμο από τα τέλη του περασμένου έτους.

BASIKO_3Αιχμηρή ήταν η απάντηση του δημάρχου στην αποχώρηση των συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο Σάββας Χιονίδης, αρχικά προέτρεψε τους αποχωρούντες συμβούλους να παραμείνουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, έστω και ως απλοί θεατές, και μετέπειτα τους κατηγόρησε ότι «πετούν την μπάλα στην εξέδρα» όταν πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα. «Μια ωραία λύση, είναι η λύση της αποχώρησης για να μην αναλάβουμε το βάρος της ευθύνης», σχολίασε ο κ. Χιονίδης, ο οποίος άφησε αιχμές για προσπάθεια «τυχόν» εξυπηρέτησης φιλικών μικροσυμφερόντων, ίσως από κάποιους.
Ο δήμαρχος Κατερίνης, απέρριψε τον ισχυρισμό περί μη διαβούλευσης, υποστηρίζοντας ότι οι ο Δήμος ζήτησε να καταθέσουν προτάσεις για το νέο ΓΠΣ 65 φορείς της πόλης (πολλοί περισσότεροι από όσους απαιτεί η νομοθεσία) και πως από αυτούς ανταποκρίθηκαν οι 23. Συνεχίζοντας, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει και μια ευρύτερη ενημέρωση για το τελικό σχέδιο από τους μελετητές, «σε έναν μεγαλύτερο χώρο και με τη συμμετοχή όλων των φορέων», αφού είναι πιθανόν η επιτροπή στην οποία συζητείται το ΓΠΣ της Κατερίνης, να κάνει κάποιες παρατηρήσεις.
Απαντώντας για τους λόγους που το θέμα έρχεται στο κυριολεκτικά στο παρά πέντε για συζήτηση, είπε πως το Συμβούλιο στην Περιφέρεια, ενώ αρχικά είχε οριστεί για τις 8 Ιουνίου, μετατέθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή για την 1η Ιουνίου με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια χρόνου για περισσότερη συζήτηση.
Αναφερόμενος στο ΓΠΣ ο κ. Χιονίδης υποστήριξε ότι έγινε ότι ήταν δυνατόν ώστε να ελαχιστοποιηθούν λάθη του παρελθόντος, αφού όπως ανέφερε «το προλαμβάνειν κοστίζει πολύ λιγότερο από το θεραπεύειν».
Ο δήμαρχος έκανε λόγο για «καθοριστική στιγμή για την ανάπτυξη, την προοπτική και το αύριο του Δήμου», υποστηρίζοντας πως ο σχεδιασμός έγινε «με ουσία και όχι γενικόλογα και αοριστολογίες, με σοβαρότητα και σεβασμό στις εξελίξεις».
Οι βασικοί στόχοι, όπως τόνισε ο δήμαρχος, είναι η προστασία του περιβάλλοντος, οι ανθρώπινες συνθήκες ζωής, η δημιουργία «τράπεζας γης» και η ανάπτυξη της Ολυμπιακής Ακτής. «Με την απόφασή μας, δημιουργούμε τράπεζα γης και μια περιουσία 300 εκ. ευρώ για το Δήμο», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το νέο Πολεοδομικό Σχεδιασμό, εντάσσονται στο σχέδιο πόλης της Κατερίνης 1450 στρέμματα βορείως και νοτίως της Ολυμπιακής Ακτής με συντελεστή δόμησης 0,35, ενώ στις υπόλοιπες Πολεοδομικές ενότητες ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,6. Όπως αναφέρθηκε από τους μελετητές έχουν προκύψει βελτιώσεις στις χρήσεις γης, ενώ το πολεοδομικό συγκρότημα της Κατερίνης, επεκτείνεται μέχρι τα όρια του Περιφερειακού Δρόμου της πόλης.(
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: