Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ Ε-MAIL ΕΞΕΘΕΣΕ ΤΟΝ ΒΑΛΥΡΑΚΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΓΚΑΦΑ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞ ΟΙΚΕΙΩΝ - Ο «υπουργός» ήταν κατασκευαστής επίπλων...

Η κούρσα των δύο μεγάλων κομμάτων, στη μάχη εντοπισμού δωροδοκηθέντων στελεχών της άλλης πλευράς στην υπόθεση της SIEMENS, είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε μνημειώδη γκάφα, αν δεν έπεσε... θύμα σατανικής σύμπτωσης.
Την πρώτη εκδοχή υποστηρίζει μετ' επιτάσεως η Ν.Δ., επιμένοντας ότι ο δωροκηθείς υπουργός της «γαλάζιας» κυβέρνησης, στον οποίο είχε στηρίξει η κυβερνητική παράταξη την «επίθεσή» της μετά την κατάθεση Μαντέλη, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας Ελληνας επιχειρηματίας που κατέβαλε χρηματικά ποσά σε εταιρεία η οποία κατασκεύασε έπιπλα για την κουζίνα του.
Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλος της εξεταστικής επιτροπής, Κ. Τζαβάρας, κατηγορεί τον πρόεδρο της επιτροπής Σ. Βαλυράκη ότι το συγκεκριμένο έγγραφο, μέσω του οποίου αφήνονταν υπόνοιες για χρηματισμό υπουργού της Ν.Δ. από τη γερμανική εταιρεία, δεν αποτελεί μέρος της δικογραφίας. Κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ, που το αναζήτησε αλλά έμεινε άπραγος.
Ζητεί παραίτηση
Η υπόθεση που έκανε την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει την παραίτηση του Σ. Βαλυράκη ξεκίνησε επί της ουσίας από τον ίδιο.
Ως 
«άνθρωπο του Υπουργικού Συμβουλίου» μετέφρασε τον «cabinet man» η 
αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με αποτέλεσμα να εκτεθεί ο 
πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη Siemens, Σήφης 
Βαλυράκης 
Ως «άνθρωπο του Υπουργικού Συμβουλίου» μετέφρασε τον «cabinet man» η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με αποτέλεσμα να εκτεθεί ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη Siemens, Σήφης Βαλυράκης Ο πρόεδρος της επιτροπής παρουσίασε χθες σειρά εγγράφων που, όπως τόνισε, ανήκουν στον φάκελο της δικογραφίας και έχουν αποσταλεί στην εξεταστική επιτροπή από την ανακρίτρια Μ. Νικολακέα.
Πρόκειται για ένα e-mail, το οποίο μεταφράστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και στο οποίο, όπως εξήγησε ο κ. Βαλυράκης, η αμερικάνικη εταιρεία ΝΥ DesignGroup @aol.com έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση Mario.Katsikas@faran.gr στις 11 Μαρτίου του 2008, με την επισήμανση: «Μάριο, παρακαλώ να ρίξεις μια ματιά στις πληροφορίες που χρειάζονται για να δοθεί το υπόλοιπο 50% της κατάθεσης για τον άνθρωπο του Υπουργικού Συμβουλίου». Στο ίδιο μήνυμα αναγράφονταν ένας τραπεζικός λογαριασμός αλλά και η τράπεζα Signature Bank, στην οποία έπρεπε να κατατεθούν τα χρήματα. Ο λογαριασμός ανήκε στην εταιρεία Build-it Ltd με κάτοχο την Deborah SorKin
Ο κ. Βαλυράκης, αλλά και βουλευτές-μέλη της εξεταστικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τόνιζαν ότι όχι μόνο πρόκειται για «γαλάζιο» στέλεχος, αλλά για υπουργό της Ν.Δ. Εξήγαγαν δε το συμπέρασμα αυτό από το πρωτότυπο έγγραφο στο οποίο αναφερόταν συγκεκριμένα η φράση «cabinet man», όρος που κατά τους ίδιους παρέπεμπε με βεβαιότητα σε υπουργό της «γαλάζιας» κυβέρνησης.
12.500 δολάρια
Ο πρόεδρος της επιτροπής ενίσχυε περαιτέρω τη θέση του αυτή με την επίδειξη δύο ακόμη φαξ με παραλήπτη τον κ. Κάτσικα, από τον οποίο ζητάται να καταθέσει δύο εμβάσματα συνολικού ύψους 12.500 δολαρίων στην Build-it Ltd και στον προαναφερόμενο λογαριασμό.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άφηναν υπόνοιες ότι ο τραπεζικός λογαριασμός συνδέεται με τη ροή «μαύρου χρήματος» από τη SIEMENS, και γι' αυτό άλλωστε ο κ. Βαλυράκης, χωρίς να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής, απέστειλε αίτημα αρωγής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και την επιτροπή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος δύο εβδομάδες πριν από τη γνωστοποίηση των εγγράφων στα μέλη της επιτροπής.
Ντουλάπια
Αργά το απόγευμα, ωστόσο, ο Κ. Τζαβάρας, μοιράζοντας σχετικά φυλλάδια, αντέτεινε ότι ο «cabinet man» δεν ήταν παρά εταιρεία, η οποία ανέλαβε να κατασκευάσει για λογαριασμό του κ. Κάτσικα τα ντουλάπια ενός διαμέρισματος που απέκτησε στο Σέφιλντ των ΗΠΑ (το ίδιο υποστήριξε σε χθεσινά δελτία ειδήσεων και ο επιχειρηματίας).
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για «μηχανή παραπληροφόρησης, η οποία στήθηκε για να πλήξει το κύρος υπουργών».
Στην κυβερνητική παράταξη προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση. Ο κ. Βαλυράκης δεν εντοπίστηκε και ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Π. Ρήγας να εξηγήσει τα ανεξήγητα. Επέμεινε ότι το έγγραφο αποτελούσε μέρος της δικογραφίας, απεστάλη στη Βουλή από την κ. Νικολακέα και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους -προφανώς σε δύσκολη θέση- αναρωτήθηκε τι θα έπρεπε να κάνει η εξεταστική επιτροπή, όταν έγινε κοινωνός αυτής της υπόθεσης.
Αντιδράσεις
Πάντως, τα κόμματα της Αριστεράς διά των Θ. Παφίλη (ΚΚΕ) και Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ), μίλησαν για επιχείρηση αποπροσανατολισμού, την οποία απέδωσαν σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βαλυράκης στοχοποιήθηκε όμως και από τα μέλη της επιτροπής που ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη, ως υπεύθυνος για τη διοχέτευση και δημοσίευση πληροφορίας σε εφημερίδες το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την οποία «γαλάζιος» υπουργός έλαβε ένα εκατομμύριο ευρώ από τον Χριστοφοράκο.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τού καταλόγισαν «απαράδεκτη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά». Κατόπιν τούτων, ο κ. Βαλυράκης αναγκάστηκε να αποσαφηνίσει ότι «στο μέτρο που μπορεί να έχω γνώση της προβληματικής σε πληρότητα δικογραφίας δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».
Οχι για Σημίτη
Τέλος, απομακρύνεται η πιθανότητα κλήσης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην εξεταστική επιτροπή, παρά τις αντίθετες απόψεις που έχουν εκφράσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
«Η κλήτευση μαρτύρων συνδέεται αυστηρά με τα στοιχεία της δικογραφίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλυράκης. * (enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: