Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ένταση και εξελίξεις στην υπόθεση Siemens


Τεταρτη, 02 06 2010
exetastiki_katsikas_mΡαγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens. Σε κλίμα έντασης συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή, στην οποία κατέθεσε ο επιχειρηματίας Μάριος Κάτσικας, ο φερόμενος ως παραλήπτης ηλεκτρονικού μηνύματος, που στάλθηκε το Μάρτιο 2008 και έδινε ...
εντολή να μπουν χρήματα σε λογαριασμό για "άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου", σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση. Ταυτόχρονα από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κατατέθηκε στην Επιτροπή ένα e-mail του γαμπρού του πρόεδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Σέκερη, ο οποίος εργαζόταν στη Siemens και του ζητά να επικοινωνήσει με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκο προκειμένου ο ίδιος να αναβαθμιστεί στην εταιρεία. Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ δια μέσω του βουλευτή Αναστάσιου Νεράντζη που έκανε λόγο για κατήφορο του ΠΑΣΟΚ στο βούρκο.

Ένταση με την έναρξη

Ένταση επικράτησε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens, με αφορμή τις συνθήκες διαρροής ηλεκτρονικού σημειώματος για γαλάζιο υπουργό που έλαβε μίζα.
Με την έναρξη της συνεδρίασης οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν τον πρόεδρο της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη για χειρισμούς που υπονομεύουν την αξιοπιστία της επιτροπής, ενώ αρνήθηκαν ότι το επίμαχο email ήταν στη δικογραφία.
Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι το επίμαχο έγγραφο δεν αφορά σε καμία περίπτωση υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή και ότι η φράση "να δοθούν τα συμφωνηθέντα στον άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου" οφείλεται σε λάθος της μεταφραστικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα πάντως με τη σχετική ενημέρωση που έκαναν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι δύο ανακριτές της υπόθεσης, Ειρήνη Νικολακέα και Ιωάννης Φιοράκης, το email ήταν στοιχείο της ογκώδους δικογραφίας και εστάλη ως αντίγραφο στην εξεταστική από το εφετείο.
Στην εξεταστική κατέθεσε εν τω μεταξύ ο Μάριος Κάτσικας ο οποίος φέρεται ως παραλήπτης του ηλεκτρονικού μηνύματος. Ο επιχειρηματίας κλήθηκε να εξηγήσει πώς βρέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό του στη Γενεύη, το 2003, έμβασμα 200.000 ευρώ από οφ-σορ εταιρεία που διακινούσε μαύρο χρήμα για τη Siemens.

Όπως είπε ο κ. Κάτσικας, επρόκειτο για ποσό που προοριζόταν για αγορά ακινήτου από τον κ. Παπαδογιαννάκη και το οποίο του επεστράφη αφού δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Πεταλωτής: "Να μην προτρέχουμε" 

"Δεν πρέπει να προτρέχουμε να βγάλουμε συμπεράσματα τα οποία παρουσιάστηκαν κατά κόρον, ειδικότερα χτες, γιατί μπορεί να μην είναι ορθά", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς για τη χτεσινή αναστάτωση που προκλήθηκε με τα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση της Siemens.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζεται το έργο των εξεταστικών "με εικασίες, παρερμηνείες και διαρροές, που όχι απλώς δεν συμβάλλουν στη διαφάνεια και την εξεύρεση της αλήθειας, αλλά αντίθετα τη συσκοτίζουν".

"Γι' αυτό θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί και φειδωλοί στις εκτιμήσεις μας και να αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα τη λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών", σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

"Πρέπει η διαδικασία και η μέθοδος λειτουργίας των εξεταστικών επιτροπών να γίνει αντικείμενο επανεξέτασης, ώστε να στείλουμε το μήνυμα που πρέπει για το κοινοβούλιο, σχετικά με τη διαφάνεια",σε παρέμβασή του ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.  

"Αφού βρέθηκε ένα χαρτί στη δικογραφία, πρέπει να διερευνηθεί. Το ότι δόθηκε στη δημοσιότητα επιλεκτικώς, είναι πρόβλημα. Το κακό είναι η διαρροή
" , τόνισε στη ΝΕΤ 105.8 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ζητώντας να διερευνηθεί επισταμένως η περίπτωση του κ. Κάτσικα.

"Όσοι έκαναν τα «βαποράκια» στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος της Siemens, θα κελαηδήσουν μόνο αν φοβηθούν με το «μαστίγιο» της φυλακής και προσελκυθούν με το «καρότο» του καθεστώτος ευνοϊκής μεταχείρισης μαρτύρων.
Αναμένουμε επιτέλους τις ενέργειες της ελληνικής δικαιοσύνης, που ακόμη δεν έχει καλέσει τον κ. Κάτσικα, ούτε καν ως μάρτυρα",
σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
δήλωσε

Αναστάτωση με email που εμπλέκει τον Aντώνη Σαμαρά

Να επανακληθεί στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens ο γαμπρός του πρόεδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελος Σέκερης -αλλά κι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ- ζήτησε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Γκεγκέρογλου, καθώς από τα αρχεία που εστάλησαν στην επιτροπή από τη Siemens υπάρχει ηλεκτρονικό μήνυμα του κυρίου Σέκερη προς τον Αντώνη Σαμαρά.

Σε  αυτό ο κ. Σέκερης ο οποίος εργαζόταν στη Siemens εμφανιζόταν δυσαρεστημένος για τη μη ανέλιξή του στην επιχείρηση και ζητούσε από το νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να επικοινωνήσει με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο προκειμένου ο ίδιος να αναβαθμιστεί.
Σύμφωνα με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, το αντίγραφο του e-mail προέρχεται από την έρευνα στο αρχείο της Siemens.

ΝΔ: "Ο κατήφορος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται"

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ.
"Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε ήδη την εξ αγχιστείας συγγένεια του προέδρου της ΝΔ με τον κύριο Σέκερη και ότι προ 40 μόλις ημερών κλήθηκε και εξετάσθηκε ενώπιον της Επιτροπής επισταμένα και για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο e-mail.  Εντούτοις αποτολμά την υποβολή αιτήματος για εκ νέου κλήση του κυρίου Σέκερη, αλλά και του ιδίου του κυρίου Σαμαρά, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται. Τίποτε, λοιπόν, το καινούργιο δεν προσθέτει το email σε όσα είναι ήδη γνωστά. Απλώς δείχνει ότι ο κατήφορος του ΠΑΣΟΚ προς το βούρκο συνεχίζεται, εκθέτοντας έτσι προσωπικά, τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου που επιτρέπει τέτοιου είδους αθλιότητες. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης, έχει δηλώσει ότι: ”πάντως εδώ μας κατετέθη ότι η επικοινωνία του κ. Σέκερη, συγγενή του κ. Σαμαρά και δεν είχε καμία σχέση -βάσει της εικόνας που έχουμε στην Επιτροπή μας- με το αντικείμενο που διερευνούμε”, τόνισε ο κ Ανάστάσιος Νεράντζης μιλώντας εκ μέρους των βουλευτών της Ν.Δ. που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες για το e-mail, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε οτι αρχή της κυβέρνησης είναι η αυτοτέλεια των εξεταστικών επιτροπών και πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι φήμες και διαρροές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέσουσα σοβαρότητα και επιφύλαξη.
ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: