Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. Κατερίνης για το ΓΠΣ

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Αποχωρήσεις και διαμαρτυρίες

* Α. Μπουσνάκης – Ά.Αθανασάκη: Αποχωρούμε, δεν ενημερωθήκαμε για ένα τόσο σημαντικό θέμα

* Παντελιάδου: Μα καλά, από τις 17/12/2009 μέχρι σήμερα δεν μπορούσατε να μας ενημερώσετε; Δηλώνω «παρούσα».

* Σ.Χιονίδης: Προσχηματική η αποχώρηση της ...αντιπολίτευσης «για να μην έχουν το βάρος της ευθύνης»
Αποχώρησε η μείζων μειοψηφία καθώς και η κ. Άννα Αθανασάκη από την κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης με θέμα τη γνωμοδότηση για έγκριση της μελέτης που αφορούσε στην «αναθεώρηση και επέκταση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Κατερίνης».

Διαμαρτυρίες Μπουσνάκη & Αθανασάκη

Η αποχώρηση έγινε πριν από τη συζήτηση του θέματος, επειδή όπως, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ο Αστέριος Μπουσνάκης, «ο συνδυασμός (της μείζονος μειοψηφίας) δεν είχε την ενημέρωση που απαιτείται για ένα τόσο σημαντικό θέμα, αφού είναι ένα θέμα που συμβαίνει μια φορά στα 30 χρόνια, είναι ένα ΓΠΣ που θα καθορίσει το μέλλον αυτής της πόλης».
Από την πλευρά της η κ. Άννα Αθανασάκη συμφώνησε με τα όσα υποστήριξε ο κ. Μπουσνάκης και τόνισε ότι πέρα από την ενημέρωση των φορέων θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί επαρκώς και το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης. Γι αυτό και αποχώρησε και εκείνη.

Ο κ. Χιονίδης

Απαντώντας στα επιχειρήματα που έθεσε η μείζων μειοψηφία καθώς και η κ. Άννα Αθανασάκη, ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης επανέλαβε αυτό που είχε αναφερθεί στην πρόσκληση της κατεπείγουσας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ότι δηλαδή το κατεπείγον της συζήτησης έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει τη Δευτέρα 31/5/2010 για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να διαβιβασθεί στο περιφερειακό συμβούλιο (ΣΧΟΠ), που συνεδρίασε χθες, Τρίτη 1η Ιουνίου, αντί της προγραμματισμένης συνεδρίασης στις 8 Ιουνίου.
Ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να μην αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση αλλά να την παρακολουθήσουν, φυσικά χωρίς να συμμετέχουν εφόσον δεν το θέλουν, ώστε να ενημερωθούν για όλα όσα περιλαμβάνονται στη μελέτη «αναθεώρησης και επέκτασης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Κατερίνης».
Θεώρησε πάντως προσχηματική την αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας (και της κ. Αθανασάκη), επειδή, όπως ισχυρίστηκε, οι αποχωρούντες επιθυμούν «να μην έχουν το βάρος της ευθύνης» και να μπορούν να λένε στον κόσμο ότι εκείνοι δεν ψήφισαν τη μελέτη του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της πόλης, σε περίπτωση τυχόν αντιδράσεων από την πλευρά ορισμένων πολιτών.

Η κ. Παντελιάδου

Παρέμεινε στη συνεδρίαση η κ. Παντελιάδου, από την παράταξη της δημοτικής αγωνιστικής συνεργασίας, ανακοίνωσε όμως ότι θα δηλώσει «παρούσα» κατά την ψηφοφορία. Και εξήγησε ότι η στάση της αυτή οφείλεται στο ότι δεν έγινε πριν από τη συνεδρίαση η σχετική ενημέρωση γύρω από τα στοιχεία της μελέτης.
Θεώρησε δε ότι αφού οι μελετητές παρέδωσαν από 17/12/2009 τη μελέτη του ΓΠΣ, θα μπορούσε η δημοτική αρχή να δώσει τα στοιχεία και να ενημερώσει έγκαιρα το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης, ώστε όποτε κι αν γίνονταν η συζήτηση στο Δ.Σ., να υπήρχαν και οι δυνατότητες λήψης απόφασης από την πλευρά όλων.

Η συνεδρίαση για το ΓΠΣ

Ο κ. Χιονίδης πάντως έλαβε ξανά το λόγο και εξήγησε για μια ακόμη φορά το λόγο που ήρθε κατεπειγόντως το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, θεώρησε δε ως δικαιολογίες τα όσα επικαλέστηκαν εκείνοι που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και σημείωσε ότι το θέμα του γενικού πολεοδομικού σχεδίου δεν είναι καινούργιο δεδομένου ότι εδώ και δύο χρόνια γίνονταν κατά καιρούς συζητήσεις επί θεμάτων του σχεδίου αυτού.
Στη συνέχεια ανέλυσε τα πλεονεκτήματα ανάπτυξης που φέρνει η μελέτη και ανακοίνωσε ότι δια του ΓΠΣ θα επιστραφούν στους πολίτες περί τα 100 στρέμματα που είχε αφαιρέσει ο δήμος Κατερίνης ενώ θα γίνει και ανάπτυξη της Ολυμπιακής Ακτής. Ακόμη, είπε ότι δια του σχεδίου αυτού αίρονται αδικίες και προωθείται ανάπτυξη που την έχει ανάγκη η πόλη και ευρύτερα η περιοχή.
Τα στοιχεία από τη μελέτη του ΓΠΣ κατέθεσαν περιληπτικά ο διευθυντής της πολεοδομίας Κατερίνης κ. Κοκολάκης αλλά και οι συνεργάτες του κ. Πόδα, κ. Τσαμπάζης και κ. Γεροβασιλείου.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η μελέτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, επεκτάσεις σε μια έκταση 6.500 στρεμμάτων, χωρίζεται η σχετική έκταση σε τρεις κατηγορίες περιοχών όπου προβλέπονται πολυποίκιλες δράσεις με στόχο την ώθηση οικονομικής ανάπτυξης.
Τέλος, προβλέπεται να υπάρχουν και χώροι χωρίς οικιστική ή άλλη ανάπτυξη, όπως είναι οι δασικές εκτάσεις καθώς και εννέα αρχαιολογικοί χώροι που προστατεύονται από οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση.
Η συζήτηση επί του θέματος ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις του τ. δημάρχου κ. Καμπερίδη, του αντιδημάρχου κ. Λιακόπουλου και των δημοτικών συμβούλων Τσιβανίδη και Παντελιάδου. Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο κ. Αντώνης Μάντζιος ενώ ο κ. Χιονίδης κλείνοντας ουσιαστικά τη συζήτηση άφησε ξανά αιχμές σε βάρος όσων αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Ακολούθησε ψηφοφορία και η γνωμοδότηση για έγκριση της μελέτης που αφορούσε στην «αναθεώρηση και επέκταση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Κατερίνης», έλαβε 19 θετικές ψήφους ενώ η κ. Παντελιάδου δήλωσε «παρούσα».

Η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Πριν από την κατεπείγουσα συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε, μεταξύ άλλων, έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «κατασκευή κυνοκομείου», θέμα που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Λιακόπουλος ενώ εγκρίθηκε και η υπ’ αριθμόν 16/2010 απόφαση του ΔΣ της ΔΕΔΑΚ που αφορούσε στην έγκριση προϋπολογισμού της ΔΕΔΑΚ οικονομικού έτους 2010. Το θέμα εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΚ, κ. Τσιβανίδης.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: