Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Στη δημοσιότητα λίστα με δεκάδες γιατρούς που φοροδιαφεύγουν Αποδείξεις και ονόματα

 

14.05.2010 Ελλάδα

Λίστες με ονόματα γιατρών και διαγνωστικών κέντρων που φοροδιαφεύγουν, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της μάχης που δίνεται για την πάταξη της... φοροδιαφυγής.
Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει καταλογιστεί φτάνει το 1 εκατομμύριο 326 χιλιάδες ευρώ και αφορά διαγνωστικό κέντρο στον Πειραιά. Το Υπουργείο έδωσε επίσης στοιχεία γιατρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της βρετανικής εταιρείας ορθοπεδικών ειδών, η οποία πλήρωνε προμήθειες για να προτιμούνται τα προϊόντα της.
Εν τω μεταξύ με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε πλειστηριασμούς ακινήτων και κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου προκειμένου να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ.
Ονόματα γιατρών φοροφυγάδων
Τα ονόματα 57 γιατρών οι οποίοι έκαναν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις με κυριότερη τη απόκρυψη εισοδημάτων έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Για 36 από αυτούς προέκυψαν πρόσθετα στοιχεία και ζητήθηκαν πληροφορίες από τράπεζες, άνοιξαν ή ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ διενεργείται έρευνα για εντολές εμβασμάτων στο εξωτερικό.
Σε διαφορετική έρευνα σε έξι περιπτώσεις γιατρών προέκυψαν μεγάλες φορολογικές παραβάσεις και καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ σε τέσσερις από αυτούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Σε άλλους πέντε έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου για καταλογισμό προστίμων ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνεται και λίστα με την κατάσταση των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων που έχουν στις τράπεζες δώδεκα ορθοπεδικοί γιατροί, για τους οποίους διενεργείται δικαστική έρευνα στο πλαίσιο του σκανδάλου της DEPUY. Σε αυτούς ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και δεσμεύτηκαν με εισαγγελική παραγγελία οι καταθέσεις τους.
Τα συνολικά δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματα των γιατρών αυτών για τα έτη 2001 έως 2008 ανέρχονταν σε 12,085 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές τους καταθέσεις στο διάστημα αυτό φτάνουν τα 31,054 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα συνεχίζεται, με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και σε άλλους οκτώ ορθοπεδικούς γιατρούς. Τα ονόματα των γιατρών αυτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο DEPUY, δεν δημοσιοποιούνται προς το παρόν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για να προχωρήσει απρόσκοπτα η εισαγγελική έρευνα.
Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τα δηλωθέντα κέρδη 151 γιατρών στην περιοχή του Κολωνακίου οι οποίοι περιγράφονται μόνο τα αρχικά τους και όχι τα ονόματά τους, καθώς η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι, από οδοντίατρο με αρχικά ΑΚ έχει δηλωθεί ετήσιο εισόδημα 300 ευρώ, ενώ άλλος οδοντίατρος με αρχικά ΓΖ έχει δηλώσει 640 ευρώ.
Επίσης, καρδιολόγος με αρχικά ΕΒ δήλωσε 8.125 ευρώ, ενώ μεγαλοχειρουργός με αρχικά ΠΑ έχει δηλώσει 11.605 ευρώ, μικρότερο και από το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων.
Για τους συγκεκριμένους αλλά και για όλους τους γιατρούς που ελέγχθηκαν, το υπουργείο Οικονομικών διενεργεί περαιτέρω ελέγχους και θα ακολουθήσει κάθε νόμιμη διαδικασία όπως η λήψη διοικητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και που κλεισίματος των ιατρείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: