Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Α. Παπανδρέου: Δύναμη ειρήνης η ελληνοτουρκική συνεργασία


ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΜΑΙΟΥ 2010
papandreou_erdoganΜια μεγάλη δύναμη ειρήνης είναι η συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων, που παρά τις διαφορές, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη και να τα καταφέρουμε, τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ ...
Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Για νέο ξεκίνημα ιστορικής σημασίας μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ελπίδα η επίσκεψή του να αποτελέσει αφετηρία για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Κοινή ήταν η πεποίθηση τόσο από το Γιώργο Παπανδρέου, όσο και τον Τούρκο ομόλογό του, που δήλωσαν ότι υπάρχει ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα να γίνουν ουσιαστικά βήματα αντιμετώπισης των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με στόχο να εξομαλυνθούν πλήρως.
Και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συναντώνται σε ετήσια βάση.

Κυπριακό

Είμαστε εγγυήτριες δυνάμεις στο Κυπριακό και πρέπει να φτάσουμε σε αποτελέσματα, πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Στόχος για το κυπριακό, είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο εναέριος χώρος

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αποτελεί στόχο να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την Τουρκία και να μπορούν οι Τούρκοι τουρίστες να επισκέπτονται για λίγες ημέρες τα νησιά, χωρίς τα εμπόδια της συνθήκης Σέγκεν. Ανέφερε όμως ότι το προηγούμενο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες φοβίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει από την Τουρκία επιθετική βλέψη σε βάρος κάποιου νησιού. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι και τα ελληνικά μαχητικά πετούν οπλισμένα.
Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου:

"Το πρώτο που βλέπουμε είναι το μέλλον, οι εναέριες μάχες είναι το παρελθόν. Πίσω από αυτό υπάρχει ένας φόβος και είμαστε ειλικρινείς, μπορεί η Τουρκία κάποια στιγμή να αποφασίσει να πάρει ένα ελληνικό νησί. Μπορεί και η Τουρκία να φοβάται ότι η Ελλάδα θα της επιτεθεί. Καλή γειτονία και κανόνες είναι η λύση και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα σχέδια πτήσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Αν υποβληθούν σχέδια πτήσης, τότε δεν θα υπάρχουν αναχαιτίσεις από οπλισμένα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη".

Θρησκευτικές μειονότητες

Αναφερόμενος στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να απολαμβάνουν τα μέλη της τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Στο ίδιο θέμα ο κ. Ερντογάν ζήτησε να εκλέγεται ο μουφτής, ενώ για το θέμα του Πατριαρχείου, είπε ότι δεν τον ενοχλεί να αποκαλείται οικουμενικό. Για τη θεολογική σχολή της Χάλκης εκτίμησε ότι θα υπάρξουν σύντομα θετικά αποτελέσματα, ενώ το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου θα επιστραφεί στην Ελλάδα.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: