Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ!

http://www.ert.gr/menoumellada/images/stories/protaseis/olympos.jpg 


Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010


Γράφει ο Νίκος Λάππας*


Εδώ και μερικές ημέρες ανακοινώθηκε το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης» για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι αλλαγές πολλές και σημαντικές και για την περιοχή μας!

Ως κάτοικος του Λιτοχώρου δεν ...
ένοιωσα έκπληξη βλέποντας την πρόταση στο χωροταξικό που ορθά συνενώνει τους τρεις δήμους (Δίου, Λιτοχώρου, Αν. Ολύμπου) σε έναν νέο δήμο που περικλείει ολόκληρη την περιοχή της νότιας Πιερίας.

Κι ας προσπαθούν ορισμένοι να μας πείσουν για το αντίθετο. Τις δηλώσεις περί «αυτοτέλειας» του «καποδιστριακού» δήμου Δίου από τον νέο «καλλικρατικό» δήμο της νότιας Πιερίας προτιμώ προς το παρόν να τις αφήσω ασχολίαστες αρκούμενος μόνο σε ένα σχόλιο· θεωρώ πως είτε υποκρύπτουν κάποιο βαθμό ιδιοτέλειας στη λογική των «κουκιών», είτε πρόκειται για δηλώσεις «τυφλών που δεν θέλουν το φως τους»! Γιατί όποιος δεν βλέπει την τεράστια δυναμική που δίνει στον νέο δήμο το τρίπτυχο «Όλυμπος – Δίον – Κάστρο Πλαταμώνα» σε συνδυασμό με τα δεκάδες χιλιόμετρα παραλίας, μάλλον εθελοτυφλεί! Τα συμπεράσματα δικά σας.

Προσωπικά θα μπορούσα π.χ. να κατανοήσω και να θεωρήσω καλοπροαίρετη μόνο την επιθυμία αρκετών κατοίκων της Ν.Εφέσσου να ενωθούν με την Κατερίνη, αφού οικιστικά οι δύο περιοχές έχουν γειτνιάσει πάρα πολύ. Ωστόσο είναι γνωστό πως σε αυτή τη φάση του σχεδίου «Καλλικράτης» δεν προβλέπεται η μετακίνηση ενός μόνο διαμερίσματος προς άλλο δήμο.

Θα περάσω όμως τώρα σε εκείνη την πρόταση του σχεδίου που με εξέπληξε. Συνομιλώντας με αρκετούς συμπολίτες μας, ασχέτως καταγωγής, πριν την ανακοίνωση του σχεδίου σχεδόν οι πάντες θεωρούσαν την ονομασία «Δήμος Ολύμπου» ως την πιο αντιπροσωπευτική για τον δήμο της νότιας Πιερίας. Και ξαφνικά το όνομα αυτού: «δήμος…Δίου»!;! Από πού αλήθεια μας προέκυψε;

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η αξία και η ιστορική σημασία του αρχαιολογικού χώρου του Δίου είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη! Πολύ σωστά λοιπόν από το σχέδιο προβλέπεται το Δίον ως ιστορική έδρα του νέου δήμου δίπλα στο Λιτόχωρο ως διοικητική έδρα. Και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να δεχθούμε την ονομασία «Δίου» για τον νέο δήμο, εάν δεν υπήρχε ένα άλλο όνομα – σύμβολο για την περιοχή που χωρίς δεύτερη σκέψη είναι στο μυαλό και στα χείλη όλων ενώνοντας τους πάντες: ΟΛΥΜΠΟΣ! Το μυθικό βουνό που αντικρίζουν με θαυμασμό και αγάπη όλοι οι κάτοικοι της περιοχής από τη Ν.Έφεσσο μέχρι τους Ν.Πόρρους.

Και για να μην θεωρηθούμε απλώς «αθεράπευτα ρομαντικοί», ας γίνουμε λιγάκι πιο…πρακτικοί. Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την τεράστια «προίκα» που θα σημαίνει για τον νέο δήμο η ονομασία «δήμος Ολύμπου»; Και μόνη η διεθνής, η οικουμενική αναγνωρισιμότητα που θα προσφέρει το όνομα του Ολύμπου στις υπηρεσίες και τα προϊόντα των κατοίκων της περιοχής είναι αρκετή για αρχή! Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, από οικονομική – κι όχι μόνο – άποψη, η ονομασία αυτή θα μπορούσε να προσφέρει σε όλους εμάς που κατοικούμε κάτω από τη σκιά του θρυλικού βουνού την ευκαιρία διεξόδου από την κρίση σε τοπικό επίπεδο.

Αρκεί να γίνουν βέβαια οι κατάλληλοι χειρισμοί και πάντοτε βέβαια με ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης και με τον δέοντα σεβασμό στη χλωρίδα και την πανίδα του βουνού, γιατί εάν επιτρέψουμε την καταστροφή αυτού του θαύματος της φύσης στο βωμό του πρόσκαιρου συμφέροντος, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας!



«Δήμος ΟΛΥΜΠΟΥ» λοιπόν ως η πλέον αποδεκτή και η πιο πολλά υποσχόμενη ονομασία για τον νέο δήμο της νότιας Πιερίας!



ΓΙΑΤΙ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ!!!



Υ.Γ: Η διαβούλευση επιτέλους ξεκίνησε! Όσοι λοιπόν συμφωνούμε με την ονομασία «ΟΛΥΜΠΟΥ» για τον νέο δήμο, ας αφήσουμε τους…καναπέδες κι ας περάσουμε δυνατά και ξεκάθαρα το μήνυμα προς κάθε αρμόδιο φορέα!



 * Ο Νίκος Λάππας είναι Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης,

Διδάκτορας Ιστορίας του Α.Π.Θ.

και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λιτοχώρου.        

Δεν υπάρχουν σχόλια: