Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Γιάννης Αμοιρίδης: Εννιά προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ

Εννέα σημεία-προτάσεις για την απλοποίηση για την καλύτερη οργάνωση λειτουργίας και στελέχωσης των υπηρεσιών υλοποίησης του ΕΣΠΑ, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης, ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης.
Στόχος των προτάσεων, όπως δήλωσε ο βουλευτής, είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εφαρμογής του ΕΣΠΑ, να αποφευχθούν αλληλεπικαλύψεις... αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων, αλλά και να αξιοποιηθεί το στελεχιακό δυναμικό.
Ο κ. Αμοιρίδης, ζητά επίσης σαφές νομοθετικό πλαίσιο και απλοποίηση της νομοθεσίας έργων και μελετών, ώστε να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
Οι εννέα προτάσεις του βουλευτή περιλαμβάνουν:
-Αξιοποίηση δυναμικού Ειδικών Υπηρεσιών-Ενδιαμέσων Διαχειριστικών Αρχών.
-Εξορθολογισμό του αριθμού των Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης.
-Επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στον σχεδιασμό, τον συντονισμό, την χρηματοδότηση και τον έλεγχο των προγραμμάτων.
-Σαφή αποτύπωση και περιγραφή των αρμοδιοτήτων των φορέων διαχείρισης Ελέγχου και εφαρμογής των αναπτυξιακών παρεμβάσεων της νέας προγραμματικής περιόδου, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Σαφή διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και προσδιορισμός των μεταξύ τους σχέσεων. Προτείνεται να διατηρηθούν μόνον όσες από τις Ειδικές Υπηρεσίες Τομεακών Προγραμμάτων θα εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται ως Διαχειριστικές Αρχές με διευρυμένες αρμοδιότητες. Οι υπόλοιπες, για οποίες δεν είναι σαφής ο ρόλος, προτείνεται να καταργηθούν καθώς η λειτουργία τους συνεπάγεται απλώς πρόσθετη γραφειοκρατία και προβλήματα αποτελεσματικού συντονισμού  με τις ενεργές Διαχειριστικές Αρχές. Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη τα προερχόμενα από τη ΜΟΔ θα πρέπει να κατανεμηθούν στις υπόλοιπες ενεργές υπηρεσίες τομεακών ή και περιφερειακών προγραμμάτων, με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν σε αυτές λόγω διεύρυνσης του αντικειμένου τους. Τυχόν πλεονάζον προσωπικό που προέρχεται (με απόσπαση) από Δημόσιες Υπηρεσίες κρίνεται σκόπιμο να επιστρέψουν στις Υπηρεσίες προέλευσης τους ή να μεταταγούν (ανάλογα με τις διαπιστωμένες ανάγκες).
- Εξορθολογισμό-μείωση του μεγέθους των Ενδιαμέσων Φορέων Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης, περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους σε εποπτικές διαδικασίες και διαδικασίες ελέγχου και όχι προγραμματισμού.
- Ενίσχυση της έντασης λειτουργίας, αύξηση της αποτελεσματικότητας σε θέματα εποπτικών και ελεγκτικών διαδικασιών, ενίσχυση του καθοδηγητικού ρόλου
- Επανεξέταση των ΚΥΑ Σύστασης των Ειδικών Υπηρεσιών και των Ενδιαμέσων Φορέων Διαχείρισης. Επανεξέταση των οργανικών θέσεων. Δημιουργία ευέλικτων παραγωγικών σχημάτων, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και αποφυγή αλληλεπικαλύψεων των αρμοδιοτήτων,
- Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Εθνικής Αρχής Συντονισμού, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο της (εξειδίκευση θεματικών πεδίων, κριτήρια προσκλήσεων, οδηγοί κλπ) με ευελιξία και ταχύτητα και να υποστηρίξει την προσπάθεια ενεργοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
-Εξασφάλιση σαφούς νομοθετικού πλαισίου-Εκσυχρονισμό και απλοποίηση της νομοθεσίας έργων και μελετών. Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου των διαδικασιών ανάθεσης των υπηρεσιών από τους ΟΤΑ (πχ κατά περίπτωση εφαρμόζεται και κατά ερμηνεία εφαρμόζεται ο ΕΚΠΟΤΑ, το ΠΔ 28/800) -Κάλυψη του νομοθετικού κενού στον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
(Πολιτεία)
(http://kraxtis-gr.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: