Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Μυστικός δείπνος

BASIKO_1
Τη Μεγάλη Τετάρτη, ημέρα του Μυστικού Δείπνου και λίγο πριν ο Ιούδας παραδώσει για 30 αργύρια τον Ιησού στους Εβραίους, πραγματοποιήθηκε ένα άλλο δείπνο (επίσης μυστικό), μεταξύ του αντιδημάρχου Κατερίνης Ζήνωνα Σατραζέμη και συγκεκριμένων εκδοτών εφημερίδων της Πιερίας.
Το κυρίως πιάτο της συνάντησης είχε να κάνει με τη διευθέτηση της «παρεξήγησης» που δημιουργήθηκε μετά την κατάθεση έγκλησης του αντιδημάρχου Κατερίνης εναντίον των τριών ημερήσιων εφημερίδων της Πιερίας.... που το καλοκαίρι του 2009 δημοσίευσαν επιστολή πολίτη, η οποία θεωρήθηκε «συκοφαντική».
BASIKO_2Ο δείπνος πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο της Ολυμπιακής Ακτής, ύστερα από πολυήμερη προσπάθεια που κατέβαλε τέως βουλευτής, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να λήξει το ζήτημα, ενώ δεν αποσαφηνίστηκε αν για την πραγματοποίησή της ήταν ενήμερος ο δήμαρχος.
Το μενού ήταν νηστίσιμο, λόγω και των ημερών. Αλκοόλ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν παρήγγειλε κανείς, αφού πρόθεση όλων ήταν να αποφύγουν κάθε σημείο που παραπέμπει στο επίμαχο δημοσίευμα, ενώ και οι καπνιστές εκδότες, ως ένδειξη καλής θέλησης, δεν άναψαν τσιγάρο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατόπιν παρακλήσεως του διοργανωτή της συνάντησης, απομακρύνθηκαν και οι τρεις ζαρτινιέρες με πετούνιες που υπήρχαν στον αύλειο χώρο του εστιατορίου.
Από τη συνάντηση, έλειπαν δύο εκ των τριών κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν προσεκλήθησαν, προκειμένου η συζήτηση να μην πλατειάσει και να περιοριστεί μόνο στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

BASIKO_3Δεκαπέντε μέρες πριν τη δίκη, φαίνεται ότι υπάρχει σημείο επαφής μεταξύ των «αντιδίκων» με σκοπό αυτή η υπόθεση να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα, αφού αμφότεροι παραδέχθηκαν ότι αποβαίνει εις βάρος της ενημέρωσης των πολιτών της Κατερίνης. «Το ψυχροπολεμικό κλίμα πρέπει να τελειώσει», φέρεται να είπε ο κ. Σατραζέμης, ο οποίος πρότεινε έναν «οδικό χάρτη» διεξόδου από την κρίση και σταδιακής αποκατάστασης των σχέσεων.
Από την πλευρά τους οι εκδότες αντιμετώπισαν μάλλον θετικά τις προτάσεις του αντιδημάρχου, ενώ σημείο διαφωνίας παραμένει η διευκρινιστική δήλωση (κατά τον αντιδήμαρχο) ή δήλωση «μετανοίας» (κατά τους εκδότες), στην οποία επιθυμεί ο αντιδήμαρχος να προβούν οι εφημερίδες, «προς αποκατάσταση», όπως είπε του ονόματός του.
Συγκεκριμένα, οι εκδότες θεωρούν περιττή τη συγκεκριμένη «δήλωση μετανοίας», υποστηρίζοντας ότι το ανωτέρω κείμενο του δημοσιεύματος δεν μπορεί να αποτελέσει είτε αυτοτελώς, είτε σε συνδυασμό με τη φωτογραφία, προϊόν συκοφαντικής δυσφήμησης, καθόσον δεν εξατομικεύονται επακριβώς σ' αυτό τα στοιχεία του αντικειμένου της προσβολής, ούτε οι ιδιαίτερες ιδιότητες του θιγόμενου προσώπου, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να αποκρυσταλλώσει με βάση τις πληροφορίες αυτές την εικόνα ή την ταυτότητα του πληττόμενου προσώπου. Παρόλα αυτά αντιπρότειναν τη δημοσίευση απαντητικής επιστολής του κ. Σατραζέμη με δικαίωμα σχολιασμού, από όσες εφημερίδες το επιθυμούν.
Επ’ αυτού, δεν δόθηκε καμιά απάντηση και το ζήτημα συνεχίζει να υφίσταται με το χρόνο πλέον να πιέζει ασφυκτικά, αφού η 16η Απριλίου είναι πολύ κοντά.
Όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση, πρόκειται για ένα πρώτο θετικό βήμα, υπογραμμίζοντας πάντως πως όλοι συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε βασικά σημεία, αλλά και σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Εν τούτοις δεν εξέφρασαν διαφωνίες για τη συνέχιση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης τις οποίες έχει αναλάβει προσωπικά ο τέως βουλευτής. Το επόμενο και τελευταίο ραντεβού εικάζεται ότι θα γίνει την Ημέρα της Αγάπης.
Ο δείπνος ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ο λογαριασμός ξεπέρασε τα 300 ευρώ, αφού μπορεί να μην ήπιαν, αλλά έφαγαν αρκούντως του σκασμού και οι πέντε που συναντήθηκαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: