Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Εν ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, όχι μόνο ο Χριστός αλλά ένας ολόκληρος λαός. Ολόκληρος που λέει ο λόγος, γιατί απέναντι στην άλλη πλαγιά στέκονται και βλέπουν ατάραχοι το θέαμα, Γραμματείς, Φαρισαίοι, κουμπάροι κι όλο το κακό συναπάντημα.
***
Κι αντί να ποτίσουν το λαό τους ροδόσταμο, όξος και χολή κι αυτοί, χωρίς να περιμένουν ...καμιά ανάσταση, πεπεισμένοι ότι όλοι οι πραιτοριανοί του κόσμου είναι ίδιοι για όλες τις εποχές.
***
Μπορεί ο Γολγοθάς, η Σταύρωση και η Ανάσταση  να συμβολίζουν πολλά και να αφήνουν ως τελικό μήνυμα τη σωτηρία της ψυχής αλλά για την ώρα κρατάμε μόνο το Γολγοθά που ασφαλώς έγινε διαχρονικός και φωτογραφίζει τη στιγμή και την εποχή που ζούμε.
***
Με τη βεβαιότητα ότι ανηφορίζουμε τον κακοτράχαλο Γολγοθά αιώνες τώρα, διερωτώμαστε, αν το επόμενο βήμα θα είναι η σταύρωση και προβληματιζόμαστε, γιατί να σταυρώνονται παντού οι ίδιοι και οι ίδιοι μικροί καθημερινοί θεοί της ζωής και του μόχθου.
***
Άραγε θα’ρθει ποτέ η ώρα που θα ανηφορίζουν το Γολγοθά οι πραιτοριανοί, θα σταυρώνονται οι Γραμματείς, οι Φαρισαίοι και οι καθ’ημάς κουμπάροι; Θ’αλλάξουν ποτέ οι ρόλοι, ροδόσταμο εμείς και όξος αυτοί;
***
Ίσως αυτή θα’ταν η πραγματική ανάσταση, γιατί με το πρόσχημα της ουράνιας βασιλείας παρέχεται σε αφθονία ασυλία για επίγεια κυριαρχία σ’ολους αυτούς που καθημερινά βιάζουν λαούς και κοινωνίες.
***
Δεν θα μπορούσα να κάνω μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, μέρες που είναι, και δεν θα μπορούσα να δω την ανάσταση θεολογικά, γιατί νιώθω κι εγώ καρφωμένος, όπως εκατομμύρια συνάνθρωποι σ’ένα σταυρό, άλλοτε με γαλάζια καρφιά άλλοτε με πράσινα και πάντα την ίδια φωνή να μου υπαγορεύει καρτερία και δικαίωση.
***
Και δίπλα μου χιλιάδες καλικαντζάρους πασχαλιάτικα!!! να μου δείχνουν το αναστάσιμο φως στο βάθος μιας τριετίας που ομολογώ είναι η νιοστή φορά που κάνω μάταια κόπο να το δω. Καλή σταύρωση.(ΤΟΠΙΚΗ)
(http://kraxtis-gr.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: