Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

7 στις 10 Πιερικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητήριου Πιερίας σε συνεργασία με την ICAP A.E.
Στο κλείσιμο (από τον περασμένο Δεκέμβρη) του δρόμου των Τεμπών αποδίδουν την πτώση του τζίρου τους εφτά στις δέκα επιχειρήσεις του νομού.
Στον τομέα του τουρισμού οι επιπτώσεις είναι δραματικότερες, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες μετρούν οι επιχειρήσεις των δήμων Ανατολικού... Ολύμπου, Λιτοχώρου, Παραλίας, Πιερίων και Μεθώνης.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η ICAP A.E για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Πιερίας, τα ποσοστά των επιχειρήσεων ανά τομέα δραστηριότητας που δήλωσαν ότι σχετίζουν το κλείσιμο των Τεμπών με την οικονομική τους δραστηριότητα είναι: Τουρισμός 93%, Υπηρεσίες 82%, Εμπόριο 68%, Μεταποίηση 46%.
Στην ερώτηση «ποιοι λόγοι οδήγησαν σε μη αναμενόμενα αποτελέσματα, αναφορικά με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, κατά το δίμηνο Δεκέμβριος 2009-Φεβρουάριος 2010», το 84% απάντησε ότι υπήρξε απώλεια πωλήσεων λόγω μειωμένων διελεύσεων στην περιοχή της δραστηριοποίησής τους, το 25% ανέφερε ότι υπήρξε μείωση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με ομοειδείς επιχειρήσεις σε άλλους νομούς, ενώ ένα 23% ότι υπήρξε αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης λόγω της αύξησης του κόστους μεταφορικών.
Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, οι συμμετέχοντες στην έρευνα επιχειρηματίες-μέλη του ΕΒΕ έθεσαν στην κορυφή των ιεραρχημένων προτάσεων-αιτημάτων τους την άμεση οικονομική αποζημίωση και κατόπιν, με τη σειρά, την παράταση καταβολής ΦΠΑ, τη ρύθμιση υφιστάμενου δανεισμού και την παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης στην έδρα των επιχειρήσεων, σε δείγμα 598 επιχειρήσεων απ’ όλο το νομό Πιερίας. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν μέλη που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο (311), στη μεταποίηση (81), στις υπηρεσίες (178) και 28 επιχειρήσεις αμιγώς τουριστικές.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου δήλωσε: «Αποδεικνύεται στην πράξη, μέσα από μία έγκυρη έρευνα, ότι το κλείσιμο των Τεμπών ήταν βασική αιτία κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας του 70,07% των επιχειρήσεων της Πιερίας. Το δείγμα είναι ικανοποιητικό και ενδεικτικό όλων των γεωγραφικών περιοχών και επιχειρηματικών κλάδων της Πιερίας, ώστε να μην αδικηθεί κανείς. Από εδώ και πέρα το Επιμελητήριο Πιερίας θα προχωρήσει στη διεκδίκηση αποζημιώσεων και ειδικών ρυθμίσεων για τα μέλη του. Η έρευνα θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή εκδήλωση σε όλους τους φορείς και πολίτες της Πιερίας λίγο μετά το Πάσχα και θα ακολουθήσουν επισκέψεις με τη συνδρομή και των βουλευτών του νομού στα αρμόδια υπουργεία για την επίσημη κατάθεση των διεκδικήσεων μας».(
Πολιτεία)
(http://kraxtis-gr.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: