Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Πυρετός διαβουλεύσεων προκειμένου να καμφθεί η γερμανική αδιαλλαξία και να εξευρεθεί ευρωπαϊκή λύση για τη στήριξη της Ελλάδας, χωρίς εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βρίσκεται σε εξέλιξη εν όψει της αυριανής συνόδου κορυφης στις Βρυξέλλες. Υπέρ της έκτακτης σύγκλησης του ...Eurogroup πριν από τη σύνοδο των 27 της Ε.Ε., προκειμένου να ληφθεί απόφαση για δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης τάχθηκε ο Όλι Ρεν, την ώρα που ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιούσε το Βερολίνο για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ. Σχέδιο σωτηρίας, με τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου, επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές.
Έκκληση προς τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας απηύθυνε ο Όλι Ρεν, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι αναγκαία για τη σταθερότητα σε όλη τη ζώνη του ευρώ.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη και πρέπει να είναι σε συμφωνία με την κοινοτική νομοθεσία. «Η Επιτροπή προτιμά μια λύση στο πλαίσιο της ευρωζώνης σε ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό, και πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή καθοδήγηση με ευρωπαϊκούς όρους που θα αποφασιστεί από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης», είπε ο κ. Ρεν, απαντώντας έτσι στα σενάρια που θέλουν τη Γερμανία να προωθεί λύση με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Καλώ τα μέλη της ευρωζώνης να αναζητήσουν ειλικρινώς μια τέτοια συμφωνία για να δείξουν ότι μπορούν να διαχειριστούν μια τόσο σοβαρή κατάσταση, σαν αυτή που τώρα αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο επίτροπος, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να θέσει το πλαίσιο για «συντονισμένη παροχή στήριξης υπό όρους».
Σκληρή στάση από το ΒερολίνοΛίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., το Βερολίνο εξακολουθεί να στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα συναινέσει σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ράινερ Μπρίντερλε, «ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα θα έστελνε το λάθος μήνυμα». Την ίδια ώρα το ευρώ σημείωνε νέα πτώση 0,8 στις διεθνείς αγορές, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνων ($1,33).
Σύμφωνα με τον κ. Μπριντερλε, «η Ε.Ε. δεν πρέπει να δημιουργήσουμε προηγούμενο το οποίο θα μπορούν στο μέλλον να επικαλούνται οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Δεν είναι δυνατόν οι Γερμανοί φορολογούμενοι να επωμιστούν τον λογαριασμό για την κακοδιαχείριση στην Ελλάδα και αλλού».
Υποβάθμισαν την ΠορτογαλίαΟι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας συνέπεσαν με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Πορτογαλία κατά μία βαθμίδα (στο ΑΑ-), επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές εξόδου της πορτογαλικής οικονομίας από την κρίση είναι πιο ανίσχυρες σε σύγκριση με τους εταίρους της στην ευρωζώνη και προβλέποντας ότι θα «ασκηθεί μεσοπρόθεσμα πίεση στα δημόσια οικονομικά της».
Με δεδομένη τη σκληρή στάση της Γερμανίας, που φοβάται ότι οποιοδήποτε ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης θα δημιουργούσε «δεδικασμένο» στην ευρωζώνη έναντι και των υπολοίπων κρατών μελών με υψηλά ελλείμματα, ως πιθανότερο προβάλλει πλέον το ενδεχόμενο της «μικτής» βοήθειας προς της Ελλάδα μέσω του ΔΝΤ, αλλά υπό την ομπρέλα των Βρυξελλών.
Σχέδιο σωτηρίας από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές
Σχέδιο για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου, που θα βοηθάει τις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, επεξεργάζονται οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές.
Στο προσχέδιο, σύμφωνα με το Reuters, προτείνεται η δημιουργία ενός ταμείου που θα δανείζεται από τις αγορές, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διοχετεύει στη συνέχεια οικονομική βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες.
Το σχέδιο αναμένεται να έχει τη στήριξη του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας, και προεδρεύοντος της Ε.Ε., Χοσέ Λουί Θαπατέρο, ενώ –σύμφωνα με το Reuters- θα απηχεί τις απόψεις της Αθήνας σχετικά με το είδος της βοήθειας που θα επιθυμούσε να λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρόταση των σοσιαλιστών θα συζητηθεί σήμερα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
«Καμπανάκι» από ΕΚΤΑυστηρή προειδοποίηση ότι ο δρόμος της σκληρής άρνησης θα έχει χειρότερες επιπτώσεις για τη Γερμανία, σε σύγκριση με την παροχή ευρω-βοήθειας προς την Ελλάδα, απευθύνει και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Lorenzo Bini Smaghi.
«Αν η Ελλάδα καταρρεύσει, οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα καταλήξουν να πληρώσουν περισσότερα απ’ ό,τι αν δοθεί μια πρόσκαιρη οικονομική βοήθεια», επισημαίνει ο κ. Σμάγκι σε συνέντευξή του που πρόκειται να δημοσιευθεί αύριο στη γερμανική εφημερίδα «DieZeit».
Το στέλεχος της ΕΚΤ διατυπώνει και την κάθετη αντίθεσή του στην οποιασδήποτε μορφής ανάμιξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν παρέμβει το ΔΝΤ, το ευρώ θα φανεί σαν ένα νόμισμα που μπορεί να επιβιώσει μόνο με την εξωτερική βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού. Οι αντιδράσεις των αγορών τις τελευταίες ημέρες έχουν δείξει ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ μπορεί να είναι καταστροφική για τη σταθερότητα του ευρώ».
Ο κ. Σμάγκι εκτιμά μάλιστα ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα έπληττε τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη.(ΝΕΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου