Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Παρασκήνιο για λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

ee_mΤρεις σκληρούς όρους θέτει η Αγκελα Μερκελ για να συμφωνήσει στην παροχή ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ζητάει μεταξύ άλλων εμπλοκή του ΔΝΤ και την θέσπιση αυστηρών κυρώσεων τις χώρες που δεν θα τακτοποιούν τα δημοσιονομικά της. Συμφωνία για μηχανισμό βοήθειας πριν από τη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, προσπαθεί να επιτύχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και  ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία Όλι Ρεν. Ο Γάλλος.... Πρόεδρος Σαρκοζί και ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο που συναντήθηκαν στο Παρίσι ζήτησαν να πραγματοποιηθεί σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των 27, αίτημα στο οποίο συμφώνησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

Σκληρή στάση από τη Γερμανία


Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη με στόχο να βρεθεί συμβιβαστική λύση στη ζήτημα της Ελλάδας πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαίους διπλωμάτες, Γαλλία και Γερμανία επεξεργάζονται κοινή θέση για την πιθανότητα εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Στα θέματα που συζητούνται περιλαμβάνονται πιθανά επιτόκια δανεισμού και η διάρκεια των δανείων που προορίζονται για την Ελλάδα καθώς και ο τρόπος ενεργοποίησης των δανείων.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης, η Γερμανία μπορεί να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως:
  • Η Ελλάδα να έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα δανεισμού μέσω των διεθνών αγορών.
  • Το ΔΝΤ να έχει συμφωνηθεί να έχει σημαντική συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης
  • Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συζητήσουν τη θέσπιση νέων κανόνων προκειμένου να αποφευχθούν κρίσεις ανάλογες με την ελληνική στο μέλλον.
"Ο όρος για δράση, ως τελευταίο καταφύγιο, είναι να έχει εξαντληθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές κεφαλαίων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει ουσιαστική συμβολή", σημείωσε ο αξιωματούχος.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε από την πλευρά του εξήγησε σήμερα πως το Βερολίνο θεωρεί ότι η θέσπιση ενός μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα θα υπονομεύσει τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.
"Ως Ευρωπαίοι, είναι προφανές ότι υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Φοβάμαι ότι μάλλον αποδυναμώνουμε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου εάν παρουσιάσουμε τα χρήματα στη βιτρίνα, έτσι ώστε η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων να μην καθίσταται πλέον τόσο προφανής", τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Βεστερβέλε επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι δεν απαιτείται άμεσα η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες και οι οποίες ενδεχομένως να ζητήσουν βοήθεια από την Ε.Ε., είπε ότι η υιοθέτηση ενός μηχανισμού στήριξης μπορεί να προκαλέσει φαινόμενου ντόμινο.
Οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού πάντως που συναντήθηκαν στο Βερολίνο εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην σκληρή στάση της Μέρκελ προς την Ελλάδα.
Γερμανία και Γαλλία έχουν συμφωνήσει στην παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, σύμφωνα το Bloomberg το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Γαλλία και Ισπανία ζήτησαν σύσκεψη του Eurogroup πριν από τη Σύνοδο Κορυφής 

Το απόγευμα και μετά από συνάντηση που είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο ζήτησαν να γίνει μία σύσκεψη των υπουργών του Eurogroup πριν την Σύνοδο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου για να συζητήσουν "για την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ".

"Συμφωνούμε να ζητήσουμε να γίνει μία σύσκεψη των ηγετών των κρατών και των υπουργών του Eurogroup αμέσως πριν την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής", για να συζητήσουμε "την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ", δήλωσε ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

"Έχουμε τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τα οικονομικά. Πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, αλλά όχι μόνο. Η σύσκεψη πριν την διάσκεψη κορυφής είναι μία καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε τον ηγετικό ρόλο του Eurogroup. Πρέπει το Eurogroup να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει", δήλωσε ο Θαπατέρο.

Με την πρόταση συντάχτηκε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του σχεδιάζει να συγκαλέσει την εβδομάδα αυτή μια Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Αλλά γι' αυτό θα χρειαστεί να δώσει τη συγκατάθεσή της και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Αισιόδοξος ο Μπαρόζο

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΕ είχε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης εκτιμώντας ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, με την υποστήριξη της Γερμανίας.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ζοζέ Μπαρόζο τονίζει ότι η χορήγηση ενός πιθανού πακέτου βοήθειας δεν συνιστά σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη, ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα.

Αλφατάζ: "Να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός"

Την ανάγκη να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, επισήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες, και ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ, η ΕΕ θα έπρεπε να είναι έτοιμη να υλοποιήσει το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα χωρίς αυτό βέβαια όπως είπε να σημαίνει ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί αυτόματα.

"Για να άρουμε το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας στις αγορές, καλό θα ήταν να είμαστε έτοιμοι, όχι μόνο μέσω πολιτικών δηλώσεων, αλλά μέσω ενός συγκεκριμένου μηχανισμού, ο οποίος θα υλοποιηθεί και θα ενεργοποιηθεί μόνον αν χρειαστεί",
ανέφερε ο Αμαντεόυ Αλταφάζ και πρόσθεσε πως η διαλεύκανση της κατάστασης είναι προς όφελος, όχι μόνον της Ελλάδας και της μελλοντικής ικανότητάς της να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, τάχθηκε  ο επόμενος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Πορτογάλος Βίτορ Κονστάνσιο, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν "τα μέσα" για να βοηθήσουν την Αθήνα.

"Δεν είμαι υπέρ μιας προσφυγής της Ελλάδας σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, όπως νομίζω ότι είπε και ο πρόεδρος (της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ) Τρισέ", δήλωσε ο κ. Κονστάνσιο μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εξηγώντας τη θέση του επισήμανε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ ενός μέλους της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να ερμηνευθεί σε διεθνές επίπεδο ως ένδειξη αδυναμίας των θεσμών της ΕΕ.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα θέσει το ζήτημα του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας στη Σύνοδο Κορυφής, ανεξαρτήτως αν αυτό περιλαμβάνεται ή όχι στην αρχική ατζέντα, ενώ θα έχει επαφές με τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και με τους ευρωπαίους ηγέτες.
Θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση αλλά δεν πάμε στη σύνοδο ως επαίτες, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου,συνέδριο της Χέραλντ Τρίμπιουν, στην Αθήνα. μιλώντας στο
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει γιατί έχει ανεξάρτητη, αναξιοποίητη περιουσία, πόρους και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα ανέφερε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αυτό που έχει χρεοκοπήσει είναι το πολιτικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, το οικονομικό οικοδόμημα    επισήμανε  ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα αλλαγές και εξέφρασε την ανησυχία για μεγαλύτερη ύφεση και κοινωνικά ξεσπάσματα και εκρήξεις.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι η Γερμανία διαμαρτύρεται μεν για τη μείωση της αξίας του ευρώ, αλλά οι εξαγωγές της χώρας παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Από την Τετάρτη και για δυο ημέρες ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

"Χαιρόμαστε που έστω και αργά, η ΝΔ «φορά την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας» και κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Γιατί όταν έπρεπε να αγωνιστεί η ΝΔ «απολάμβανε» τον αγώνα από την εξέδρα. Το μόνο που έχουμε να πούμε στον κ. Σαμαρά και την ΝΔ είναι πως ο λαός διαθέτει κόκκινες κάρτες τις οποίες δεν διστάζει να δείχνει" σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τη συμμετοχή του κ. Σαμαρά στην σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ.

Δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία

"Νιου Γιορκ Τάιμς" για τα μέτρα της Ελλάδας
Με θετική προσέγγιση έναντι των μέτρων της κυβέρνησης και με κριτική ματιά για την στάση, κυρίως, της Γερμανίας εμφανίζεται η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" με σημερινό κύριο άρθρο της. Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα υποστηρίζει ότι "αν και πριν από λίγες εβδομάδες, το ενδεχόμενο εύρεσης μιας λύσης για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα φάνταζε ορατό, δεδομένου ότι και οι Έλληνες έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας, η Ευρώπη δεν πραγματοποίησε τις υποσχέσεις της και δεν παρείχε τις αναγκαίες εγγυήσεις, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για την ίδια την Ε.Ε.".
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι "αρνητικά δε, επηρεάζει και τις ΗΠΑ, καθώς η πτώση του ευρώ ανεβάζει το δολάριο, καθιστώντας λιγότερο ανταγωνιστικά τα αμερικανικά προϊόντα και δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η αποτυχία της Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων οφείλεται στην αποτυχία της Καγκελαρίου Μέρκελ, επικεφαλής της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας", σημειώνοντας ότι "αν συνεχιστεί αυτή η αποτυχία, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαναγκαστεί να στραφεί για βοήθεια στο Δ.Ν.Τ. κάτι που θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της Ε.Ε. και θα θέσει σε αμφιβολία το μέλλον του ευρώ".
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι "η Ελλάδα δεν χρειάζεται, δεν ζήτησε και δεν θα πάρει δάνειο για την κάλυψη των χρεών της, αλλά χρειάζεται τις εγγυήσεις της Ε.Ε. για να μπορέσει να δανειστεί υπό ανεκτούς όρους που θα επιτρέψουν στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας να αποδώσει", προσθέτοντας ότι "οι Γερμανοί ψηφοφόροι που ανθίστανται στην παροχή βοήθειας όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η οικονομική τους ευμάρεια δεν οφείλεται μόνο στην σκληρή τους δουλειά, αλλά και στη ζήτηση των προϊόντων τους από τις χώρες αυτές που τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα".
Τέλος, αναφέρεται ότι "καθώς η κ. Μέρκελ δεν έχει απολύτως κλείσει την πόρτα της εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης και η Ελλάδα από την πλευρά της δεν ζητά χρήματα, αλλά εγγυήσεις, υπάρχουν περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας", καλώντας τους Γερμανούς ηγέτες "να αψηφήσουν την κοινή γνώμη της χώρας τους, προτάσσοντας τον κοινό στόχο της Ε.Ε., πρακτική που οι προκάτοχοί τους ακολούθησαν καθιστώντας την Ευρώπη ισχυρότερη".
Στην ίδια εφημερίδα σε άλλη σχετική ανάλυση επισημαίνεται ότι "καθώς οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες προσπαθούν να αποφύγουν μια ρήξη μεταξύ των ηγετών τους, με αφορμή το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθίσταται ολοένα και πιθανότερη η ανάληψη ηγετικού ρόλου του Δ.Ν.Τ.".
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι "εν όψει της Συνόδου Κορυφής, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες συμφωνίας σε ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αν και ελπίζουν στην επίτευξη ομοφωνίας αναφορικά με το σύστημα, με βάση το οποίο η Ελλάδα θα αναζητήσει βοήθεια".
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" τονίζεται ότι "οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Τρισέ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί από χώρες της ευρωζώνης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τον φέρνει σε πλήρη αντίθεση με τις τοποθετήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο εμφανή τη διάσταση απόψεων αναφορικά με την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας εντός της Ε.Ε.".
Επίσης, επισημαίνεται ότι "οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του ευρώ". Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σύμφωνα με τις οποίες "το ευρώ δεν θα έχει νόημα αν η Ελλάδα αφεθεί απροστάτευτη να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους" και ότι "η γερμανική κυβέρνηση επί της ουσίας επιτρέπει στις γερμανικές τράπεζες να επιτίθενται σε ένα άλλο μέλος της ευρωζώνης, ούτως ώστε κάποιοι στη Γερμανία βγάζουν λεφτά".ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: