Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Κατατέθηκε το τελικό κείμενο στη Βουλή Αλλαγές σε τεκμήρια και αποζημιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Αλλαγές και βελτιώσεις στα τεκμήρια ακινήτων (με κύριο «θύμα» τα μεγάλα και ακριβά ακίνητα), στην φορολογία των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, αλλά και ηθικής βλάβης, στην έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, και διευκρινήσεις σχετικά με την επέκταση του ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ιδιωτικά θεραπευτήρια περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου με... τον τίτλο «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αναλυτικότερα, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι ό,τι αφορά την φορολογία των αποζημιώσεων οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου προβλέπεται καθιέρωση κλίμακας φορολόγησης με αφορολόγητο όριο τα 60.000 ευρώ, αλλά και φορολόγηση με την ίδια κλίμακα και των αποζημιώσεων λόγω ηθικής βλάβης που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες. Η νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει ότι θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10% για αποζημιώσεις από 60 έως 100.000 ευρώ, συντελεστής 20% για το τμήμα της αποζημίωσης από 100.000 μέχρι 150.000 ευρώ, ενώ για το κλιμάκιο άνω των 150.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 30%.

Σε ό,τι αφορά την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων προβλέπεται ότι θα ισχύει από 1/1/2010 έκπτωση 20% από το φόρο των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ.
Επίσης προστίθενται και νέες διατάξεις όπως για παράδειγμα η έκπτωση 20% από το φόρο εισοδήματος όσων κάνουν δωρεές για την απόσβεση του δημοσίου χρέους στον αντίστοιχο λογαριασμό.
Η συζήτηση του φορολογικού, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου της Βουλής την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, ενώ, αν χρειαστεί, θα συνεχιστεί η επεξεργασία του και την Μεγάλη Τετάρτη.

Η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 8 Απριλίου, και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποσκοπεί στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης μέσα από ένα δίκαιο σύστημα αναδιανομής των εισοδημάτων και ανακατανομής των φορολογικών βαρών, στη δημιουργία ενός πλαισίου που υποβοηθά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο και τη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές και στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη φορολόγηση του πλούτου» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλάζει ριζικά το φορολογικό σύστημα, μπαίνει τέρμα στο καθεστώς αυθαιρεσίας που ευνοούσε τη διακριτή φορολογική μεταχείριση ατόμων και εισοδημάτων. Εισάγονται αρχές και κανόνες στο φορολογικό σύστημα, όπως η ισότιμη μεταχείριση των φορολογούμενων και των εισοδημάτων, η κατάργηση απαλλαγών, εξαιρέσεων και εκπτώσεων που δεν υπακούν σε αυστηρά κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια, ο έλεγχος της φορολογητέας ύλης, η αυστηρή αντιμετώπιση των φορολογικών παραβάσεων και της φοροδιαφυγής, η αντικειμενικοποίηση των συστημάτων ελέγχου και η μείωση του διοικητικού βάρους με την αξιοποίηση της τεχνολογίας» προστίθεται.

«Στις αμέσως επόμενες προγραμματισμένες δράσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι η περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και της συναλλαγής των φορολογούμενων με αυτό μέσα από την επέκταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, η αναμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με την ενσωμάτωση των βασικών διατάξεών του στη φορολογική νομοθεσία» επισημαίνει ακόμη το υπουργείο.

«Δεν κάνουμε εξαίρεση για κανέναν, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κλάδοι του Δημοσίου που έχουν πραγματικά ιδιαίτερες ανάγκες, στα πλαίσια, όμως, της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε ως χώρα και ως οικονομία, εξαιτίας κυρίως των πολιτικών που άσκησε η ΝΔ δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής για το φορολογικό.
Επισήμανε δε ότι σε αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε και στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο να μην γίνουν δεκτές εξαιρέσεις και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κρίνει τις ανάγκες κάθε κλάδου ξεχωριστά.

Όσον αφορά στο πλαφόν της φορολόγησης των αποζημιώσεων από απολύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτό είναι 60.000 ευρώ.

Πρόσθεσε δε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση βάζει ένα υψηλό αφορολόγητο και πως μέχρι ένα πολύ μεγάλο ποσό είναι πολύ πιο ευνοϊκή η ρύθμιση, η μεταχείριση των αποζημιώσεων των απολύσεων από το ισχύον καθεστώς.

Μάλιστα,ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «πολιτικό θράσος», να χαρακτηρίζει ο αρχηγός της ΝΔ από το βήμα της Βουλής ως ανήθικη τη φορολόγηση των αποζημιώσεων από τις απολύσεις, όταν «αυτή η ρύθμιση που φέρνουμε είναι πολύ πιο ευνοϊκή από αυτή που ίσχυε από τη ΝΔ».

Είπε ακόμη ότι «είναι λυπηρό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη γνωρίζει τα στοιχειώδη, όταν μιλάει από τη Βουλή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη φορολόγηση εκείνων που παίρνουν αποζημιώσεις πάνω από 150.000 ευρώ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι είναι στην κοινή λογική καταγεγραμμένο και ειδικά στις σημερινές συνθήκες ότι θα πρέπει να φορολογηθούν.

Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν μπορούμε από τη μία να μιλάμε για τα «γκόλντεν μπόις» και από την άλλη να θέλουμε να μένουν αφορολόγητα και στις αποζημιώσεις απολύσεως.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό για το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι προς το παρόν λόγω και των υποχρεώσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο και επανέλαβε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης ως προς τη φορολόγηση της Εκκλησίας είναι γνωστές.(ΝΕΑ)

http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: