Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

κρίσιμες αποφάσεις

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
«Καμπανάκι» Ρεν για προβλήματα στο ευρώ λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
κρίσιμες αποφάσεις
Κίνδυνο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήμα στο ευρώ, εάν η ΕΕ δεν αποφασίσει εντός της εβδομάδας τον τρόπο με τον οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα «βλέπει» ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα.
Λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας, το ευρώ σημείωνε χθες αρνητικό ρεκόρ 10μήνου έναντι του αμερικανικού δολαρίου, υποχωρώντας κάτω από τα 1,34 δολάρια. Το ελβετικό φράγκο ..ενισχύθηκε, επίσης, για ένατη συνεχόμενη ημέρα έναντι του ευρώ και σημείωσε ιστορικό ρεκόρ έναντι του ενιαίου νομίσματος. «Υπάρχει ήδη η τεχνική προετοιμασία. Τώρα χρειαζόμαστε μια πολιτική απόφαση. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την Ελλάδα για να ξέρει τι να περιμένει», τόνισε ο Όλι Ρεν σε δηλώσεις του στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα (στο ευρώ) ή μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από αυτήν την κρίση», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές λύσεις στο τραπέζι για την βοήθεια προς την Ελλάδα και πρόσθεσε πως δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα με την παροχή βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ελλάδα. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κοντά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είμαστε εταίροι», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Γαλλία και Ισπανία έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνάντησης των 16 χωρών μελών της ευρωζώνης πριν την Σύνοδο Κορυφής των 27 σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα.
Με αυτή την πρόταση συμφώνησε και ο κ. Ρεν, σε δηλώσεις που έκανε χθες, σε συνέντευξη Τύπου. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, είπε πως προτιμά η όποια λύση για το ελληνικό ζήτημα να καθοδηγείται από την Ευρώπη.
«Η άποψη της Κομισιόν είναι ότι προτιμούμε έναν μηχανισμό στο πλαίσιο της ευρωζώνης για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται να υπάρξει ευρωπαϊκή καθοδήγηση και όροι για την εφαρμογή πολιτικών με απόφαση των κρατών μελών της ευρωζώνης».
O μηχανισμός πρέπει να «διευθύνεται από την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Ρεν. «Τούτου δοθέντος, δεν θέλουμε να μπούμε σε μία θεολογική συζήτηση για το ΔΝΤ», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι θεωρεί το ΔΝΤ «ένα εταίρο», με τον οποίο η ΕΕ «ήδη, συνεργάζεται πολύ καλά».
«Προσκαλώ τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να επιδιώξουν στο μέγιστο μια τέτοια συμφωνία αυτή την εβδομάδα, για να δείξουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί μια τόσο σοβαρή κατάσταση», είπε ακόμη ο Επίτροπος.
Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να συγκαλέσουν το Eurogroup. «Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφασιστεί μία σύγκληση του Eurogroup», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις 25-26 Μαρτίου, θα καταλήξει σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός «γενικού μηχανισμού στήριξης χωρών» με υπερβολικά υψηλό χρέος, χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο σχέδιο για τη βοήθεια στην Ελλάδα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να συνυπογράψει τη κοινή δήλωση του Eurogroup και αυτό θα γίνει γιατί οι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφώνησαν τελικά στην ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ.
Η ιδέα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος εντός της ΕΕ, είπε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος χθες, σύμφωνα με το Reuters. Ο αξιωματούχος είπε ότι η θέση της Γερμανίας είναι να υπάρχει σημαντική συμβολή του ΔΝΤ στην όποια βοήθεια, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το θέμα αυτό στη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για βοήθεια προς Ελλάδα», είπε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Στην αγορά ομολόγων, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής. Το spread στα 10ετή ομόλογα υποχώρησε νωρίτερα έως τις 320 μονάδες βάσης, από 330 την Τρίτη. Σημειώνεται ότι η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα σε «ΑΑ-».
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει μία πολιτική «άκρας λιτότητας» για να απαντήσει στις αμφιβολίες των αγορών όσον αφορά την ικανότητα της χώρας του να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ έως το 2013, από 11,4% το 2009.http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: